ΠΡΟΣΟΧΗ-Ποιες μάσκες προφυλάσσουν καλύτερα από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό -video-

Ποιες μάσκες συνιστά και ποιες όχι ο διευθυντής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

– Τι πρέπει να κάνουμε με τις υφασμάτινες μάσκες Υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και που κρατούν το 95-99% των μικρών σωματιδίων, τη στιγμή που υπάρχουν και οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50%, ενώ οι υφασμάτινες όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό, διευκρίνισε ο διευθυντής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Στις μάσκες που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να είμαστε πλήρως προστατευμένοι κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές».

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», σημείωσε.

Σε αντίθετη περίπτωση προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να αντικαθίστανται.

Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα: «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο στην αρχή της πανδημίας υπήρχε έλλειψη χειρουργικών μασκών, αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη παραγωγή.

Διευκρίνισε δε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις μάσκες μιας χρήσης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Η ανακάλυψη εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει χτυπήσει το καμπανάκι στους εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας, οι οποίοι παροτρύνουν τους Αμερικανούς να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που έχουν γίνει βασική ασπίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η χρήση διπλής μάσκας ή μιας υφασμάτινης πάνω από μια χειρουργική μάσκα είναι οι δύο βασικές προτάσεις των επιστημόνων. Ορισμένοι ειδικοί λένε, επίσης, ότι είναι καιρός να αγοράσει ο κόσμος μάσκες KN95 ή N95 υψηλής ποιότητας, τις οποίες οι αξιωματούχοι έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες να αγοράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ΗΠΑ υστερούν στον τομέα αυτό συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί ορισμένες ασιατικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μασκών για αποστολή απευθείας στους κατοίκους. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών σε δημόσιους χώρους, καθώς το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες ακόμη και 70% πιο μεταδοτικό.

«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, ο Φρίντεν καλεί τον κόσμο να φορά μάσκες υψηλότερης ποιότητας. Αναγνωρίζει την ίδια στιγμή ότι αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, κι ότι το κλειδί είναι να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε όταν το γνωρίζουμε και να είμαστε ειλικρινείς για όσα δεν γνωρίζουμε».

Παράλληλα, ο Άντονι Φάουτσι σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές».

Την άποψη των ειδικών ωστόσο, για νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, δεν φαίνεται να ασπάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ως μια στρατηγική για να μπει τέλος στην πανδημία σε αεροπλάνα, αεροδρόμια και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.

Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στην πιστοποίηση ή την κατασκευή καλύτερων μασκών νωρίτερα.

Ο Αμπραάρ Καράν, γιατρός στο νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital» και στο «Harvard Medical School» κάλεσε, από την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση αλλά και τις βιομηχανίες να παράξουν μαζικά άνετες και αποτελεσματικές μάσκες. Είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την τωρινή κατάσταση, εάν οι Αμερικανοί είχαν μάθει να προστατεύουν μόνοι τους τον εαυτό τους καλύτερα.

«Πάντα χρειαζόμασταν καλύτερες μάσκες. Χρειαζόμασταν καλύτερες μάσκες από την αρχή», δήλωσε ο Καράν.

Ο Λίνσεϊ Μαρ, καθηγητής μηχανικής που έχει ερευνήσει την αποτελεσματικότητα της μάσκας, δήλωσε ότι το κοινό έχει καλύτερα εργαλεία για τη μείωση των ιογενών φορτίων που εισέρχονται στον αέρα και στα σώματα.

Χωρίς ιατρική κάλυψη προσώπου, είπε ο Μαρ, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν την καλύτερη και απλούστερη προστασία φορώντας μια πάνινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Μπορούν επίσης να φτιάξουν μια μάσκα τριών στρωμάτων κόβοντας ένα φίλτρο υψηλής απόδοσης, όπως μια σακούλα κενού, για να την τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες μάσκες που είναι σφιχτά δεμένες μεταξύ τους.

Οι μάσκες είναι ένα από τα απλούστερα εργαλεία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλά και ένα πολιτικό εργαλείο.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Φάουτσι, δέχτηκε κριτική όταν προέτρεψε τους ανθρώπους να καλύψουν το πρόσωπό τους, αφού αρχικά συμβούλευε κατά των μασκών τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Πολλοί ειδικοί ανέφεραν ότι η μεταβαλλόμενη καθοδήγηση είχε νόημα καθώς η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μειώθηκε και οι επιστήμονες κατανοούσαν καλύτερα την εξάπλωση του ιού – συμπεριλαμβανομένου ότι μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Αλλά η αρχική σύγχυση χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει αμφιβολίες για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της κάλυψης και την ευρύτερη κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία.

«Με άλλα λόγια, ο Φάουτσι και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν ή τι είναι ασφαλές», είπε ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ Τζόρνταν Σάφερ, απαντώντας σε άρθρο μέσω του οποίου ο Φάουτσι προτείνει δύο μάσκες.

«Ο Φάουτσι μας είχε πει να μην φορέσουμε μάσκα, στη συνέχεια να φοράμε μια μάσκα και τώρα να φορέσουμε δύο μάσκες. Θα μπορούσαμε να έχουμε διαφάνεια και ακριβείς πληροφορίες;», είναι το ερώτημα που θέτει.

Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αντιδράσεις καθώς αρχίζουν να αλλάζουν τις οδηγίες για τη μάσκα. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση μπερδεύονται και συχνά εμμένουν στις συνήθειες τους.

Όπως δηλώνει και ο καθηγητής κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ ΄Αμπραμς θα πρέπει οι αξιωματούχοι να δείξουν υπομονή εάν ο κόσμος δεν αλλάξει αμέσως τη συμπεριφορά του καθώς όταν λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα έχει την τάση να ακολουθεί αυτό που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.

Βασιλακόπουλος: Nα φοράμε διπλή μάσκα -Λινού: Η απλή χειρουργική προστατεύει 45% – Να φοράμε δύο μάσκες

Την πεποίθηση ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν θα καταφέρουν να κάμψουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εκφράζουν και οι έλληνες επιστήμονες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγεί:

“Τα μεταλλαγμένα στελέχη, το μάξιμουμ που μπορεί να κάνουν είναι να είναι πιο μεταδοτικά. Δεν είναι στελέχη που είναι λιγότερο ευαίσθητα στα φάρμακα ή στα εμβόλια. Και ο λόγος συγκεκριμένα για τα εμβόλια -και της Pfizer που έχουμε προκαταρκτικά δεδομένα με τη μορφή προδημοσίευσης που μας λένε ότι αυτό ισχύει- που είναι αποτελεσματικά σ’ αυτή τη μετάλλαξη, έχει και μια βιολογική εξήγηση”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Η μάσκα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο

Η σημασία της χρήσης της μάσκας, της σωστής χρήσης της μάσκας, αλλά και το πόσο κατάλληλη είναι αναδεικνύεται ξανά -όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας- ως ζωτικής σημασίας μέτρο για τον περιορισμό του μεταλλαγμένου στελέχους, ώστε να μην του επιτρέπουμε να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης.

Συγκεκριμένα ο ειδικός εξηγεί:

“Να φοράμε σωστότερα τις μάσκες μας. Αν δεν καλύπτω τη μύτη μου ουσιαστικά η μάσκα δεν με προστατεύει. Και φυσικά να παίρνουμε μάσκες καλύτερες. Δηλαδή αν μπορώ να έχω χειρουργικές μάσκες αντί για απλές υφασμάτινες, είναι πολύ καλύτερα. Αν δεν μπορώ να έχω μάσκες και πρέπει να πάρω υφασμάτινες, θα πρέπει να πάρω υφασμάτινες που να έχουν δύο και τρία στρώματα γιατί αυτό είναι πολύ καλύτερο από το ένα. Και να αλλάζω τις υφασμάτινες μάσκες κάθε φορά που γίνονται υγρές από τα χνώτα μου, γιατί αυτό χαλάει τη διαβατότητα, την κάνει πιο διαπερατή τη μάσκα”, λέει. 

Όσο για τη διπλή μάσκα, (δύο χειρουργικές ή συνδυασμό χειρουργικής υφασμάτινης) ο Καθηγητής την θεωρεί καλή λύση που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία:

“Όσο παραπάνω μέτρα παίρνουμε τόσο καλύτερα είμαι. Γιατί να είμαι κατά; Όσο περπατά κάποιος στον δρόμο μόνος τους, εντάξει, δεν κινδυνεύει. Φοράει μια μάσκα για να αποφεύγει το πρόστιμο. Όποιος φοράει δύο μάσκες και πλησιάζει άλλους ανθρώπους, προστατεύει τον εαυτό του από τους άλλους ανθρώπους, και τους άλλους από τον εαυτό του. Εξαρτάται που τις φοράς και με ποια λογική. Καλύτερο προφανώς!”, καταλήγει.

Την ανησυχία της για την αύξηση του δείκτη θετικότητας, τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού εξέφρασε σήμερα η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Να σημειωθεί ότι χθες η χώρα μας κατέγραψε 436 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να εκτοξεύεται πάλι στο 4,64%. Όπως εξήγησε η. κ. Λινού μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σχολιάζοντας έπειτα το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, εκτίμησε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Αναφερόμενη στις εικόνες συνωστισμου που συνοδεύουν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση», η καθηγήτρια πρότεινε την επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο.

Η κ. Λινού εμαφνίστηκε επίσης ανήσυχη για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας. Όπως τόνισε, «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο», υποστήριξε.

Τέλος, σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε».«Η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» ανέφερε προτείνοντας ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Η καθηγήτρια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρότεινε επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο» επισήμανε.

Για το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε. Η απλή χειρουργική προστατεύει 45%»[…] Έχει προταθεί να φοράμε δύο μάσκες. Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Πηγή: Washington Post themaygeias

newsit.gr

iatropedia.gr

3 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης