Η «πανδημία» των ροζ βίντεο: «Εκβιασμός από τον άνθρωπο που δεν το περίμενες ποτέ»

Tα νούμερα τρομάζουν:  Δύο καταγγελίες καθημερινά για σεξουαλικό εκβιασμό μέσω Διαδικτύου – Ποιες οι επιπτώσεις στα θύματα

Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2020 έχουμε δύο καταγγελίες καθημερινά για σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό μέσω Διαδικτύου και social nets, όταν το 2019 οι καταγγελίες όλο τον χρόνο δεν ξεπέρασαν τις 275. Σχεδόν τριπλασιασμός δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο. Ισως, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, έβαλε το χέρι του και ο κορωνοϊός, καθώς ο περιορισμός των επαφών έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων στους υπολογιστές και τα smartphones μετατρέποντας την πραγματική ζωή σε εικονική.

Το θέμα έχει φουντώσει μετά τις πολλές καταγγελίες από αναγνωρίσιμα θύματα που είδαν ξαφνικά προσωπικές στιγμές τους, που είχαν αποτυπωθεί σε ερασιτεχνικά βίντεο λίγων δευτερολέπτων, να αναρτώνται είτε σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου, είτε να κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παίκτες reality, μοντέλα και επώνυμοι, από τη μία, μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, από την άλλη, επισκέπτονται ή τηλεφωνούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν το συμβάν. Οι δικογραφίες που σχηματίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εκατοντάδες, τα αδικήματα σοβαρά και οι δράστες είναι εύκολο να εντοπιστούν αφού αφήνουν πίσω τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, τις περισσότερες φορές μετανιωμένοι για τις πράξεις τους.

«Ο έρωτας, η καψούρα και η δίψα για εκδίκηση τους θολώνουν το μυαλό», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και τονίζει: «Εχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν το λάθος μία φορά και συλλαμβάνονται, καθώς το αδίκημα είναι αυτόφωρο, δεν το επαναλαμβάνουν». Οπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μεγάλο ρόλο στην αύξηση αυτού του φαινομένου παίζει το γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον στην κατοχή τους ένα smartphone που διαθέτει κάμερα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο να πραγματοποιήσει λήψη και να το ανεβάσει αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το διακινήσει μέσω των εφαρμογών WhatsApp, Messenger και Viber στις επαφές του.

Ανήλικοι

Χαρακτηριστικό στοιχείο των υποθέσεων με τα ροζ βίντεο και τις φωτογραφίες είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, το 17% των θυμάτων είναι ανήλικοι, και μάλιστα κάτω των 15 ετών. Το 2019, μάλιστα, η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις μαθητών με την κατηγορία «της πορνογραφίας ανηλίκων – κατοχής πορνογραφικού υλικού». Και αυτό γιατί ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά το ηλικιακό επίπεδο των δραστών. Είτε ο κάτοχος είναι ενήλικος, είτε ανήλικος, η κατηγορία είναι μία. Τι συμβαίνει και γιατί τα νεαρά παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία; Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση της μαθήτριας οι γονείς της οποίας όχι μόνο κατέφυγαν στην Αστυνομία, αλλά και της άλλαξαν ακόμη και σχολείο.

Η μαθήτρια συνομιλούσε διαδικτυακά με έναν συμμαθητή της που την έπεισε να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία σε μία από τις διαδικτυακές εφαρμογές. Το αγόρι, αγνοώντας τι θα ακολουθούσε, έστειλε τη φωτογραφία στους φίλους του και από εκεί κατέληξε σχεδόν σε όλα τα κινητά των συμμαθητών τους, κάποιοι εκ των οποίων το ανέβασαν σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου. Οι γονείς έφτασαν στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, πέρασαν το κατώφλι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατήγγειλαν σε έξαλλη κατάσταση τι συνέβη στο παιδί τους. Η μικρή μαθήτρια, μέσω ειδικού ψυχολόγου που υπάρχει στην υπηρεσία, περιέγραψε τι είχε συμβεί και οι «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπιασαν δουλειά και εντόπισαν τον ανήλικο δράστη που κατείχε και διακινούσε το ροζ υλικό. Τελικά, η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει και το παιδί να αλλάξει σχολείο, προκειμένου να ζήσουν και πάλι μια φυσιολογική ζωή.

Μια άλλη κατηγορία θυμάτων που εσχάτως βλέπει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας είναι άτομα, κυρίως γυναίκες, που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά reality shows, απέκτησαν μια εφήμερη δημοσιότητα και είδαν παλιές αμαρτίες τους να βγαίνουν στη φόρα. Είναι τουλάχιστον τέσσερις οι περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες για τις οποίες ενημερώθηκε ή έγινε μήνυση στην Αστυνομία, επειδή ροζ βιντεάκια λίγων λεπτών με τους ίδιους πρωταγωνιστές ανέβηκαν σε κάποια ροζ σελίδα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και στη συνέχεια, μέσω εφαρμογών WhatsApp, Viber και Messenger, έκαναν τον γύρο μέσω κινητών. Σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 10.000 ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000. Ο κάθε δράστης μπορεί με μια απλή κίνηση να κάνει upload ένα τέτοιο βίντεο σε μία από αυτές τις σελίδες, είτε δωρεάν, είτε λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό. Εφόσον υπάρχει συναίνεση των ατόμων που συμμετέχουν στο ροζ βίντεο ή στη φωτογράφηση, η διαδικασία είναι νόμιμη, διαφορετικά οι κατηγορίες, αν εντοπιστεί το άτομο που κατείχε το υλικό και το διακίνησε, είναι βαριές και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στις τέσσερις περιπτώσεις παικτών reality που έφτασαν στην Αστυνομία η διαδικασία είναι ίδια. Κάποια στιγμή ή πριν από χρόνια, το θύμα, χωρίς να το γνωρίζει, είτε εν γνώσει του, συμμετείχε στη λήψη της ερωτικής συνεύρεσης με τον σύντροφό του και ξαφνικά ενημερώθηκε ότι οι προσωπικές του στιγμές ήταν διαθέσιμες στην τεράστια κλειδαρότρυπα του Διαδικτύου.

H μήνυση

Η μία κοπέλα κατέθεσε μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη για βίντεο που κυκλοφόρησε και στο οποίο φαίνεται να συνευρίσκεται με δύο άτομα. Το επίμαχο βίντεο κατέβηκε, όμως μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο δράστης ή οι δράστες που το ανέβασαν. Στις άλλες περιπτώσεις, η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους παραγωγούς των τηλεοπτικών σταθμών για το απαγορευμένο υλικό καθώς υπήρχαν ρήτρες και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Γι’ αυτό και όταν οι αξιωματικοί ζήτησαν από τα θύματα να καταθέσουν, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι έρευνες να μην ξεκινήσουν για τον εντοπισμό των δραστών. Από τις 1.085 υποθέσεις που χειρίστηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 30 μήνες, μεγάλο μέρος αφορά γυναίκες θύματα. Ωστόσο υπάρχουν και εκδικητές γένους θηλυκού. Τέτοια είναι η περίπτωση που ανέλαβε πρόσφατα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν μια γυναίκα που είχε στα χέρια της ένα ροζ βιντεάκι με τον πρώην φίλο της, εξοργισμένη από τον χωρισμό, προχώρησε σε μια άλογη και εξωφρενική κίνηση: έστειλε το υλικό σε όλες τις επαφές του πρώην της, οι οποίες ήταν άτομα του εργασιακού του χώρου.

Ετσι, στα κινητά των συναδέλφων του έφτασε ένα πρωί ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που τον έδειχνε σε προσωπικές στιγμές με τη δράστιδα. Το θύμα πήγε στην Αστυνομία και μέσα σε λίγες ημέρες σχηματίστηκε δικογραφία και η γυναίκα που αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια πλήρωσε ακριβά το πάθος της για εκδίκηση. Παρόμοιο σκηνικό έστησε ένας άνδρας που διατηρούσε σχέσεις με μια δεσμευμένη γυναίκα, εις βάρος της οποίας, όταν τον χώρισε, κατέστρωσε ένα σατανικό σχέδιο εκδίκησης. Το ροζ βίντεο δεν έφτασε μόνο στους συναδέλφους της, αλλά και στον σύζυγό της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της, να χωρίσει και να αναγκαστεί να επιστρέψει στη γενέτειρά της.

Τεχνικοί

Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι των ροζ βίντεο που δεν θέλουν μόνο να εκδικηθούν, αλλά και να αποκομίσουν κέρδη απειλούν τα θύματά τους ότι, αν δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις τους, θα στείλουν το υλικό στις επαφές τους για να τους κάνουν ρεζίλι. Είναι αρκετές οι δικογραφίες που έχουν σχηματίσει τους τελευταίους μήνες οι αστυνομικοί για τέτοιου είδους εκβιασμούς, όμως υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που έκαναν εντύπωση στους «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η πρώτη αφορά τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος κατάφερε να ανασύρει από ένα laptop που πήγε για επισκευή ένα ερωτικό βίντεο και στη συνέχεια απειλούσε τον κάτοχο ότι θα το ανεβάσει σε ροζ σελίδα του Διαδικτύου αν δεν του δώσει λεφτά. Ετσι, το θύμα αναγκάστηκε να πάει στην Ασφάλεια και να καταθέσει μήνυση. Ευτυχώς, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Η δεύτερη περίπτωση αφορά άλλον τεχνικό που κατά τη διάρκεια επισκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέσυρε ένα βίντεο με ανήλικα. Σοκαρισμένος από το σκληρό υλικό όπου πρωταγωνιστούσαν μικρά παιδιά, επικοινώνησε αμέσως με την Αστυνομία και κατήγγειλε το συμβάν, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του κατόχου του υπολογιστή για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Δημοσιοποίησε «ροζ βίντεο» με την πρώην του επειδή δεν ήθελε επανασύνδεση

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επικύρωσε την ποινή φυλάκισης του δράστη λλά μείωσε το πρόστιμο, επειδή στο μεταξύ είχε καταστεί ανάπηρος

Η συνήθεια (βίτσιο) που είχε άγαμο ζευγάρι να βιντεοσκοπεί τις ερωτικές του στιγμές εξελίχθηκε σε μέσο εκδίκησης, όταν εκείνη ζήτησε μετά από πέντε χρόνια να διακόψουν τη σχέση τους, αφού μερικά από τα ροζ βίντεο αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα του τόπου καταγωγής της. Εκείνη ρεζιλεύτηκε στον τόπο καταγωγής της και εκείνος μετά από χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σε χρηματική ποινή και αφού πλέον ήταν ΑμεΑ ζήτησε από τους αρεοπαγίτες να του μειώσουν το ύψος του προστίμου.

Διατηρούσαν ερωτικό δεσμό για πέντε χρόνια (2008-2013). Εκείνος είχε τη συνήθεια να καταγράφει, με τη συναίνεσή της, τις ερωτικές συνευρέσεις τους σε βίντεο προς «προσωπική του τέρψη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση.

Το 2013 εκείνη ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους, κάτι που με κανέναν τρόπο δεν το επιθυμούσε εκείνος. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις τους διακόπηκε. Έτσι, άρχισε με φορτικό τρόπο να την πιέζει προς επανασύνδεση.

Δεν δίστασε μάλιστα, στην προσπάθειά του να ξανασυνδεθεί μαζί της, να την απειλήσει ότι θα την κάνει ρεζίλι στην πατρίδα της δημοσιοποιώντας τα βίντεο που είχε στην κατοχή του.

Ανήρτησε 10 ροζ βίντεο επειδή η πρώην σύντροφός του δεν ήθελε επανασύνδεση

Εκείνη δεν ενέδωσε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της επανασύνδεσης. Κατόπιν αυτού, κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2014, της είπαν ότι υπήρχαν αναρτημένα σε περιφερειακή ιστοσελίδα του Διαδικτύου του τόπου καταγωγής της δέκα ερωτικού περιεχομένου βίντεο.

Σε αυτά «απεικονιζόταν η ίδια, σε ερωτικές συνευρέσεις, κάτωθι των οποίων αναγράφονταν το ονοματεπώνυμο της και ο τόπος καταγωγής της», χωρίς ωστόσο να διακρίνεται το πρόσωπο του παρτενέρ, δηλαδή του κατηγορούμενου. Στις αναρτήσεις για τον εαυτό του χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο, το οποίο είχε σχέση με την τότε ηλικία του (35 ετών) και με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

Όπως αποδείχθηκε, τα ροζ βίντεο είχαν μαγνητοσκοπηθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης τους και εκείνος τα είχε αποθηκεύσει στον φορητό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνό του.

Ισχυρίστηκε ότι οι αναρτήσεις έγιναν από άγνωστο δράστη

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι αναρτήσεις των ροζ βίντεο έγιναν από άγνωστο δράστη, καθώς είχε κλαπεί το κινητό του και για τον λόγο αυτό -όπως ισχυρίστηκε- είχε μεταβεί σε Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να δηλώσει την κλοπή του κινητού του.

Όπως όμως αποδείχθηκε, ο 35χρονος πράγματι είχε επισκεφθεί Αστυνομικό Τμήμα, όχι, όμως, για να δηλώσει την κλοπή αλλά για να δηλώσει ότι απώλεσε το κινητό του.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, εάν τα βίντεο τα αναρτούσε ο δράστης της κλοπής του κινητού τηλεφώνου, δεν θα γνώριζε ούτε το όνομα εκείνης, ούτε τον τόπο καταγωγής της που αναγράφονταν στα βίντεο. Αντίθετα, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, «καταδεικνύει προσωπική γνωριμία του ατόμου που προέβη στην ανάρτηση αυτή με την απεικονιζόμενη στα βίντεο», αλλά και τη διάθεσή του να τη βλάψει. Σε περίπτωση κατά την οποία ο δράστης της κλοπής ήταν άγνωστος προς εκείνη, «δεν είχε κανέναν λόγο να αναρτήσει τα προσωπικά της στοιχεία», προσθέτουν οι δικαστές.

Περαιτέρω αποδείχθηκε, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ότι τα αναρτημένα βίντεο είναι αποτέλεσμα μοντάζ τα οποία βρέθηκαν σε laptop στην οικία του όταν πραγματοποιήθηκε έρευνα. Μάλιστα «σε έναν φάκελο βρέθηκαν 15 βίντεο με ερωτικές σκηνές μεταξύ των δύο εμπλεκομένων, ενώ υπήρχε και άλλος φάκελος στον οποίο υπήρχαν τα δέκα βίντεο που είχαν αναρτηθεί».

Τελικά, ο 35χρονος από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατ’ εξακολούθηση.

Μετά την καταδίκη του προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση του Εφετείου.

Επικυρώθηκε η φυλάκιση μειώθηκε το πρόστιμο λόγω αναπηρίας

Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του ως προ την επιβολή της ποινής της φυλάκισης των δύο ετών, κρίνοντας ότι η καταδικαστική για εκείνον απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Αντίθετα, έκανε δεκτό το αίτημά του ως προς το ύψος του χρηματικού προστίμου. Αναίρεσε ως προς το σκέλος αυτό την εφετειακή απόφαση και την ανέπεμψε για νέα κρίση στο Εφετείο.

Οι αρεοπαγίτες επεσήμαναν ότι το Εφετείο «δεν αξιολόγησε τις ατομικές περιστάσεις του κατηγορουμένου ως προς το ύψος της χρηματικής ποινής που επέβαλε». Και εξήγησαν ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του τον ισχυρισμό ότι το χρηματικό πρόστιμο είναι «εξοντωτικό για τις οικονομικές του δυνατότητες, εν όψει και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει (μυασθένεια βαριάς μορφής), εξαιτίας των οποίων αδυνατεί να εργαστεί», με αποτέλεσμα «να ανήκει στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες (αναπηρίας 67%)» και να εισπράττει για τον σκοπό αυτό μηνιαία οικονομική ενίσχυση 290 ευρώ από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

protothema
10 Οκτωβρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης