Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια -Σαρηγιάννης: Με τα δημοτικά και το click away τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 2.000

Οι επιστήμονες είναι ακόμη επιφυλακτικοί όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και όπως τόνισε και ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος «τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα.

Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος Επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο ν’ ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα γυμνάσια και τα Λύκεια, λέγοντας οτι “αν κάνουμε ένα βήμα ακόμα θα πρέπει ο πατέρας να φέρει εισόδημα στο σπίτι. Τον Μάη το πρώτο που άνοιξε ήταν το λιανεμπόριο».

Οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών

Οι καθηγητές δηλώνουν ότι φυσικά και επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι να είναι ασφαλείς. Ήδη, όπως λένε πάρα πολλοί συνάδελφοί τους έχουν ασθενήσει βαριά και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους και δεν θέλουν να θρηνήσουν άλλα θύματα. Ιδιαίτερα οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία περιοχών όπου το κρύο πλέον είναι τσουχτερό ή έχει χιονίσει ότι δεν μπορούν ν’ ανοίξουν τα παράθυρα όπως συνιστά ο ΕΟΔΥ, διότι τα παιδιά θα ξεπαγιάσουν και ότι δεν μπορούν να αντέξουν μέσα στις κρύες τάξεις ακόμη και όταν φορούν χοντρά μπουφάν. Επισημαίνουν επίσης ότι η τηλεκπαίδευση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους μαθητές, καθώς έχουν μείνει πίσω στην αφομοίωση της διδακτικής ύλης και στο τέλος της χρονιάς θα έρθουν αντιμέτωποι με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς και τις Πανελλαδικές χωρίς να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα γυμνάσια και λύκεια – Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Να ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, ταυτόχρονα επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία θα δώσει και την απάντηση για την επαναλειτουργία των σχολείων. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί το «πράσινο φως» μόνο για τη Γ’ Λυκείου και αυτό είναι κάτι που το έχει αποφασίσει οριστικά το υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εάν από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια ή θα χρειαστεί μια ακόμη εβδομάδα παράταση και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. «Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε», δήλωσε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, θα ζητήσει να ανοίξουν τόσο τα Λύκεια όσα και τα Γυμνάσια, καθώς οι αρχικές σκέψεις για το άνοιγμα μόνο της Γ’ τάξης του Λυκείου συναντά σοβαρές δυσκολίες καθώς:

  1. Οι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν στη Γ’ Λυκείου, διδάσκουν και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, οπότε οι καθηγητές δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα και δια ζώσης και με τηλεκπαίδευση.
  2. Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να γίνει για πολλούς λόγους αλλά κυρίως διότι τα σχολεία θα έπρεπε να διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για όλο το προσωπικό, που θα έπρεπε να διδάξει τους μαθητές των άλλων τάξεων.
  3. Φέτος αυξημένες ανάγκες για τη δια ζώσης διδασκαλία έχουν και οι μαθητές της Α’ Λυκείου διότι και αυτοί για πρώτη φορά θα εξετασθούν για τις προαγωγικές εξετάσεις μέσω της τράπεζας θεμάτων, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, κάτι για το οποίο όμως δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι. Αυτή η παράμετρος, μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, όπως επισημαίνουν και οι εκπαιδευτικοί. Πάντως τα πρώτα κρούσματα στα σχολεία ήδη εμφανίστηκαν και ήδη ένα τμήμα σχολείου στη Λάρισα έκλεισε σε ιδιωτικό σχολείο, καθώς μαθητής βρέθηκε με κορονοϊο. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα που κλείνει μετά την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με απόφαση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας.

Εκτόξευση κρουσμάτων βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αν μαζί με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων λειτουργήσουν και τα καταστήματα με click away.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου, ωστόσο επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in shop. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Τόνισε δε ότι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση.

Βατόπουλος: Με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός, υπογράμμισε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο».

«Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί» είπε.

Επιπλέον επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά» τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού.

13 Ιανουαρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης