Ηπατικό κώμα: Τι είναι αυτό που επέφερε τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέληξε σήμερα, είχε πέσει από χθες σε ηπατικό κώμα, λένε οι πληροφορίες. Και, μάλιστα, είχαν ενημερωθεί σχετικά οι στενοί της συνεργάτες.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το λεγόμενο ηπατικό κώμα και πώς επέφερε τον θάνατο της άτυχης πολιτικού;

Όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής Παθολογίας και Ηπατολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», Ιωάννης Ελευσινιώτης:

Το ηπατικό κώμα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν η νόσος είναι σε τελικό στάδιο.

«Αυτό, δηλαδή, συμβαίνει, όταν το συκώτι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες, με κυριότερη την αμμωνία. Οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, είτε λόγω της κατάχρησης αλκοόλ, είτε λόγω διήθησης, είτε λόγω κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό κώμα», εξηγεί ο κ. Ελευσινιώτης.

Ραγδαία επιδείνωση

Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της ήταν, δυστυχώς, ραγδαία και έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηπατικό κώμα στην περίπτωση της εκλιπούσης προήλθε από μεταστάσεις από τον προηγούμενο καρκίνο, από τον οποίο είχε προσβληθεί, εκείνον του μαστού.

Όταν ένας ασθενής είναι σε ηπατικό κώμα, είναι κάπως σαν να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο οργανισμός του δεν αντιδρά ούτε σε εξαιρετικά επώδυνα ερεθίσματα. Παράλληλα έχει και ίκτερο. Το χρώμα του είναι κίτρινο. Αυτό συμβαίνει, όπως μας εξήγησε ο κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, διότι το συκώτι δεν λειτουργεί και ο οργανισμός δεν μπορεί, πλέον, να αποβάλει την χολερυθρίνη, η οποία κιτρινίζει δέρμα και μάτια.

Η χολερυθρίνη είναι το τελικό προϊόν που προκύπτει, όταν καταστρέφεται και διασπάται ένα από τα πιο βασικά συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη.

Το ηπατικό κώμα μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, από 10 έως 15. Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά και αν οι πληροφορίες ευσταθούν, διήρκεσε ελάχιστα.

Από καρκίνο είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, το ήπαρ έχει γεμίσει μεταστάσεις.  Σε άλλες περιπτώσεις εκτός καρκίνου, είναι αναστρέψιμη, αλλά όχι στον καρκίνο.

Έχασε τη μάχη με το θάνατο η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία μόλις 57 ετών. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε σύντομη μάχη με τον καρκίνο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η ίδια είχε βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον καρκίνο πριν από 13 χρόνια και είχε βγει νικήτρια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δε στάθηκε τυχερή. Στις 12 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ανακοινώνοντας πως ο καρκίνος επέστρεψε. Μόλις λίγες μέρες μετά άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από σοβαρές επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος χτυπάει την οικογένεια Γεννηματά για τρίτη φορά. Ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, και η μητέρα της, Κάκια Βέργου, έχασαν και οι δύο τη ζωή τους από καρκίνο. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μητέρα τριών παιδιών.

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Μάλιστα, το 1986, πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Από το 1982 συμμετείχε ενεργά στη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ. Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιά, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2007.

Το 2009 τοποθετήθηκε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών.

Από το 2012 επανήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκλεγόταν κάθε χρόνο με το ΠΑΣΟΚ και μετά με το Κίνημα Αλλαγής.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015 επικράτησε του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Το Ιούλιο του 2017 ανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα. Αφού επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του φορέα, ανακοίνωσε το όνομά του: «Κίνημα Αλλαγής».

Η ίδια είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.

Η μάχη με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά αναφερθεί στη μάχη που έχει δώσει τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της σε συνέντευξή της το 2020: «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Παλεύαμε όλοι… Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από 14 χρόνων. Ήταν μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον…».

Είχε μιλήσει με θάρρος για το καρκίνο και όσα είχε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα. Να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου».

Στην ίδια εκπομπή είχε πει πως: «Με έπιανε τρόμος στη σκέψη ότι τα παιδιά μου που απέκτησα με τόσο κόπο και προσπάθεια θα μεγάλωναν χωρίς εμένα» εξομολογήθηκε τονίζοντας πόσο οδυνηρό ήταν όλο αυτό.

Μάλιστα, για την μάχη με τον καρκίνο είχε πει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα».

Είχε αποκαλύψει πως ο καρκίνος είχε «χτυπήσει» και την αδερφή της.

www.mononews.gr

23 Οκτωβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης