ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: Ποιες εργασίες κάνουμε στον κήπο μας τον Ιούνιο

Ζέστανε για τα καλά και σίγουρα αρχίσατε να σκέφτεστε τις διακοπές σας. Φροντίστε λοιπόν να αρχίσετε από τώρα να προγραμματίζετε και το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας. Πιθανόν να ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε επιτέλους αυτό το σύστημα αυτόματου ποτίσματος που καιρό τώρα σκέφτεστε να αποκτήσετε.

Αυτό το μήνα μπορείτε να απολαύσετε τα αποτελέσματα των κόπων σας καθώς τα λουλούδια σας θα έχουν ανθίσει για τα καλά μέχρι τώρα. Τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο που είναι κατά παράδοση οι πιο ζεστοί μήνες του χρόνου, οι δουλειές του κήπου είναι λιγότερες θα πρέπει όμως να προσέξετε ιδιαίτερα το πότισμα. Αυξήστε τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα φυτά που βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία.

Ας δούμε παρακάτω:

1. Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο

2. Απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής

3. Μαζεύουμε και αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά

4. Ξεκινάμε την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς 

5. Φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου

6. Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες

7. Φροντίζουμε και προστατεύουμε το αμπέλι

Αναλυτικά οι εργασίες:

Μέσα στον Ιούνιο, είναι η κατάλληλη εποχή για όψιμη φύτευση του λαχανόκηπου μας, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι η φύτευση γίνεται πιο δύσκολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε όψιμα καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς, καλλιέργεια μελιτζάνας, καλλιέργεια αγγουριού, καλλιέργεια κολοκυθιού, καλλιέργεια καλαμποκιού, καλλιέργεια πεπονιού, καλλιέργεια καρπουζιού, καλλιέργεια φασολιού και καλλιέργεια μπάμιας. Αυτό το μήνα, μπορούμε να δοκιμάσουμε και τη καλλιέργεια γλυκοπατάτας που φυτεύεται στις αρχές καλοκαιριού και χρειάζεται 4-5 μήνες για συγκομιδή. Η γλυκοπατάτα είναι διαφορετικό είδος από την πατάτα, πολύ νόστιμη και με μεγάλη διατροφική αξία.

Έρχεται ο καιρός για την πρώτη μας καλοκαιρινή συγκομιδή καθώς μέσα στον Ιούνιο, συγκομίζουμε πολλά λαχανικά του κήπου μας, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι για να φτιάξουμε υπέροχες καλοκαιρινές σαλάτες. Επίσης, συγκομίζουμε για τα μαγειρέματα μας για να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και βλίτα. Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, θα έχουν και τα πρώτα καλαμπόκια που θα βράσουμε και θα απολαύσουμε.

Τι θα λέγατε να συγκομίσουμε και λαχταριστά φρούτα για να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Θα ξεκινήσουνε από τις ζουμερές φράουλες, τα πρώτα αρωματικά πεπόνια και τα πρώτα γλυκά καρπούζια. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια.

Ξεκινά η συλλογή αρωματικών φυτών, όπως η ρίγανη, η ματζουράνα, το δίκταμο, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το φασκόμηλο και το θυμάρι, τα οποία καλλιεργούμε για να τα βάλουμε ως καρύκευμα στις σαλάτες και τα φαγητά μας ή να τα κάνουμε ρόφημα. H συλλογή των φύλλων, των βλαστών και των λουλουδιών των αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται ηλιόλουστες μέρες μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη, καθώς σε αυτό το στάδιο έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Αφού τα συγκομίσουμε, προχωράμε στην αποξήρανση των αρωματικών φυτών. Δένουμε τα αρωματικά και μυρωδικά σε ματσάκια και τα κρεμάμε τα ανάποδα σε σκιερό μέρος για να ξεραθούν. Μετά από λίγες μέρες, αφού αποξηραθούν, τα βάζουμε σε αεροστεγή βάζα και τα φυλάμε στα ντουλάπια μας.

Μέσα στον Ιούνιο, ξεκινά η προστασία από το δάκο, τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της ελιάς που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για όλους τους καλλιεργητές στον ελληνικό χώρο τόσο για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς όσο και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Η οικολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς απαιτεί τόσο την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου, καθώς και την χρήση συνδυασμού μεθόδων οικολογικής αντιμετώπισης για να περιορίσουμε την ένταση της προσβολής και τη ζημιά που κάνει στον καρπό της ελιάς. Οι βασικότερες μέθοδοι βιολογικής αντιμετώπισης του δάκου είναι οι παγίδες μαζικής παγίδευσης, οι δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα και οι καθολικοί ψεκασμοί της φυλλικής επιφάνειας της ελιάς με καολίνη.

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο, τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε μέσα στο σπίτι και στο γραφείο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η ορχιδέα, το ανθούριο, η κέντια, ο ζαμιοκούλκας, και ο φίκος μπέντζαμιν και τόσα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και αυξημένη σχετική υγρασία. Φροντίζουμε λοιπόν να ανοίγουμε πιο συχνά τις πόρτες του σπιτιού για να αερίζεται και να δροσίζεται ο χώρος. Ελέγχουμε συχνότερα το χώμα της γλάστρας και ποτίζουμε πιο συχνά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα φυτά και μείνουν απότιστα.

Καθαρίζουμε τα φύλλα των καλλωπιστικών φυτών από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανάκι και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό για να δημιουργήσουμε πιο δροσερό περιβάλλον αυξάνοντας τη σχετική υγρασία. Τέλος, παρατηρούμε προσεκτικά το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου για εμφάνιση εντόμων όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης και η βαμβακάδα λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με συνθήκες κακού αερισμού ώστε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Αυτή την εποχή,  η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση προσβολής από αρκετά έντομα και από τον τετράνυχο που κάνουν σημαντικές ζημίες τόσο στα λαχανικά μας όσο και στα καλλωπιστικά φυτά μας. Στο λαχανόκηπο, πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τα φύλλα, τόσο στην πάνω επιφάνεια όσο και στην κάτω μήπως δούμε προσβολές από τα χαρακτηριστικά έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη που προσβάλλει την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να καταπολεμήσουμε τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Επιπλέον, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς της ντομάτας.

Προστατεύουμε τα λαχανικά μας, από το τετράνυχο και τα έντομα, χρησιμοποιώντας προληπτικά θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών και πάνω στα φύλλα καθώς και βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως βάκιλο Θουριγγίας, φυσική πυρεθρίνη και άλατα καλίου.

Συνεχίζουμε και αυτό το μήνα,  να φροντίζουμε το αμπέλι μας και την αγαπημένη μας κρεβατίνα που κάθε χρόνο μας χαρίζει λαχταριστά σταφύλια. Αυτή η περίοδος θέλει αρκετή προσοχή και πρέπει να προστατεύσουμε την καλλιέργεια του αμπελιού από μυκητολογικές ασθένειες, και από εντομολογικές προσβολές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια καλή παραγωγή και τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, παίρνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας για το ωίδιο του αμπελιού που προσβάλλει φύλλα και σταφύλια του αμπελιού. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούμε ψεκασμούς με οικολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε τον αμπελώνα μας με θειάφι. Επίσης, είναι αναγκαία η καταπολέμηση της ευδεμίδας, του σημαντικότερου εντομολογικού έχθρού που προσβάλλει τα σταφύλια, μέσα στο καλοκαίρι. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ευδεμίδα, απαιτείται σκόνισμα ή ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας. Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το αμπέλι και την κρεβατίνα με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

 

 

18 Ιουνίου, 2022

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης