Ενεργά σε πόλεμο η Τουρκία: F-16 κατέρριψε Su-25 της Αρμενίας! -Αρμενία: Με πύραυλο «Amraam» η κατάρριψη του SU -25

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιλότων, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το τουρκικό F-16 φέρεται να έπληξε το αρμένικο Sukhoi -25 εκ του μακρώθεν, χωρίς να εμπλακεί σε αερομαχία

Την αδυναμία της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις απέναντι στην σύμπραξη της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν κατέδειξε σήμερα το πρωί η φερόμενη κατάρριψη ενός αρμένικου μαχητικού τύπου Sukhoi -25 (SU-25) από τουρκικό μαχητικό F-16 η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, πραγματοποιήθηκε εντός του εναερίου χώρου της χώρας.

Το τουρκικό F-16, φέρεται να είχε απογειωθεί από τη βάση Γκιαντζά του Αζερμπαϊτζάν και να είχε διεισδύσει 60 χιλιόμετρα μέσα στον αρμενικό εναέριο χώρο, πρωτού καταρρίψει το Su-25. Σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS το τουρκικό μαχητικό υποστήριζε την αζερική επίθεση κοντά στο Αρτσάκχ, προσφέροντας κάλυψη σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αλλά και Su-25 της αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία επιχειρούσαν επίσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αρμενικό μαχητικό τη στιγμή της κατάρριψής του αποτελούσε μέρος σχηματισμού που υποβοηθούσε την αρμενική προσπάθεια αναχαίτισης της συγκεκριμένης επίθεσης, ενώ τη ζωή του έχασε και ο πιλότος του.

Επί της ουσίας το μαχητικό αεροσκάφος το Su-25 Grach είναι ένα μαχητικό μονοθέσιο αεροσκάφος με δύο κινητήρες που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται ξεπερασμένο και χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τα νεότερα και πιο ανώτερα F-16 των αεροποριών της Δύσης άρα και της Τουρκίας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη υστερούν σε όλα τα επίπεδα έναντι των F-16, ακόμη και έναντι των παλαιότερων εκδόσεων του αμερικανικού αεροσκάφους, όπως είναι το block-30. Το Su-25 είναι υποδεέστερο τεχνολογικά σε σχέση με το F-16, λιγότερο ευέλικτο, ο οπλισμός του υπολείπεται, όπως και η πτητική του συμπεριφορά.

Το πιθανότερο είναι ότι η κατάρριψη του αρμένικου μαχητικού από το τουρκικό F-16 να έγινε εκ του μακρόθεν, χωρίς καν τα δύο μαχητικά να εμπλακούν σε ανοιχτή αερομαχία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων το επικρατέστερο σενάριο είναι ο τούρκος πιλότος να εξαπέλυσε από μεγάλη απόσταση πύραυλο υψηλών επιδόσεων με αυτοφερόμενο ραντάρ επί της κεφαλής του, τύπου AIM-120 (Amraam), ο οποίος καθίσταται δύσκολα ανιχνεύσιμος από τα συστήματα ανίχνευσης του αντιπάλου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα το αρμένικο μαχητικό να καταρριφθεί.

Εξάλλου τα αρμένικα Su-25 εντάχθηκαν στην Π.Α της χώρας με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούνται σε σημαντικό βαθμό πεπαλαιωμένα.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Ερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Ο Αλίεφ επιχειρεί να “βγάλει λάδι” τους Τούρκους

Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ είπε επίσης ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “fake news”. «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωνε πως «Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Υποστηρίζοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP/Reuters/Tass/Sputnik/ΑΠΕ

 

29 Σεπτεμβρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης