Εμβόλιο Moderna-Pfizer-Johnson & Johnson-AstraZeneca: Τι χρειάζεται να ξέρετε – Παρενέργειες

Το εμβόλιο Moderna είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το εμβόλιο Moderna δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein). Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Όταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο Moderna: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση

Χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

Εμβόλιο Moderna: Πόσο διαρκεί η προστασία του έναντι της COVID-19

Επί του παρόντος, η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 2 χρόνια προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά;

Δεν συνιστάται επί του παρόντος για παιδιά. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία σχετικά με σχέδιο διεξαγωγής δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό.

Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή συνεργασία με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Εμβόλιο Moderna: Μπορούν να εμβολιαστούν άτομα με αλλεργίες;

Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο.

Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Έχει εμφανιστεί πολύ μικρός αριθμός περιστατικών αναφυλαξίας (σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης). Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Moderna θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη, με άμεσα διαθέσιμη την κατάλληλη ιατρική αγωγή για την περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου Moderna πρέπει να μην λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.

Εμβόλιο Moderna: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Moderna κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Στις πιο συχνές (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονταν:

 • πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης
 • κόπωση
 • ρίγη
 • πυρετός
 • διογκωμένοι ή ευαίσθητοι λεμφαδένες στην μασχάλη
 • κεφαλαλγία
 • πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις
 • ναυτία
 • έμετος

Λιγότερο συχνές παρενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:

 • ερυθρότητα
 • κνίδωση
 • εξάνθημα στο σημείο της ένεσης
 • εξάνθημα

Κνησμός στο σημείο της ένεσης εμφανίστηκε σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα.

Σπάνιες παρενέργειες (εμφανίστηκε σπάνια, σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα) περιλαμβάνουν:

 • διόγκωση του προσώπου, το οποίο ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν ενέσεις αισθητικής (fillers) στο πρόσωπο
 • μυϊκή αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσωπικού νεύρου ή πάρεση)

Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όπως για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Moderna θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή επίβλεψη με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech (γνωστό και με την ονομασία Comirnaty) είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) το οποίο έχει λάβει οδηγίες να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα (spike protein). Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Όταν ένα άτομο εμβολιαστεί, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.

Εάν στη συνέχεια το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση

Το Comirnaty χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχει έναντι της COVID-19

Επί του παρόντος, η διάρκεια της προστασίας που παρέχει το Comirnaty δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 2 χρόνια προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

Μπορούν τα παιδιά να εμβολιαστούν με το Comirnaty;

Το Comirnaty δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν για παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία για τη διεξαγωγή σχεδίου δοκιμής του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα για τη χρήση του Comirnaty κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό.

Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή παρακολούθηση με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Μπορούν να εμβολιαστούν άτομα με αλλεργίες;

Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο.

Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Ένας πολύ μικρός αριθμός περιστατικών αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση) έχει παρατηρηθεί από την έναρξη της χρήσης του εμβολίου σε εκστρατείες εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης Comirnaty πρέπει να μην λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι πιο συνήθειες παρενέργειες (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) περιλάμβαναν:

 • πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένεσης
 • κόπωση
 • κεφαλαλγία
 • πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις
 • ρίγη
 • πυρετό
 • διάρροια

Ερύθημα στο σημείο της ένεσης, ναυτία και έμετος εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα.

Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα) περιλάμβαναν:

 • κνησμό στο σημείο της ένεσης
 • πόνο στον βραχίονα στον οποίο έγινε η ένεση του εμβολίου
 • διογκωμένους λεμφαδένες
 • δυσκολία στον ύπνο
 • αίσθημα αδιαθεσίας
 • αλλεργικές αντιδράσεις (όπως εξάνθημα, κνησμό, κνίδωση και ταχύ οίδημα κάτω από το δέρμα)

Η αδυναμία μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα.

Με το Comirnaty έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όπως για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson (γνωστό και με την ονομασία Janssen) είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson δρα προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά της νόσου COVID-19. Παρασκευάζεται από έναν ιό (αδενοϊό), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2. Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Ο αδενοϊός μεταφέρει το γονίδιο SARS-CoV-2 στα κύτταρα του εμβολιασμένου ατόμου. Στη συνέχεια, τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γονίδιο αυτό για να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ατόμου θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα ως ξένο σώμα, θα παράξει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το ίδιο άτομο έλθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό. Ο αδενοϊός που περιέχεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση

Το εμβόλιο Janssen χορηγείται με εφάπαξ ένεση, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχει έναντι της COVID-19

Η προστασία με το εμβόλιο Janssen ξεκινά περίπου 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, αλλά δεν είναι επί του παρόντος γνωστή η διάρκεια της προστασίας. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 2 έτη προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά;

Το εμβόλιο Janssen δεν συνιστάται επί του παρόντος για παιδιά. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία σχετικά με σχέδιο διεξαγωγής δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν καμία επιβλαβή επίδραση του εμβολίου Janssen στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου Janssen κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο Janssen σε σχέση με τον θηλασμό, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό. Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή συνεργασία με επαγγελματία του τομέα της υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Μπορούν να εμβολιαστούν τα άτομα με αλλεργίες;

Τα άτομα που έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο.

Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν εμφανιστεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Σε μια υπό εξέλιξη μελέτη εκδηλώθηκε ένα περιστατικό αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση). Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Janssen πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη και με την κατάλληλη ιατρική αγωγή να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Εμβόλιο της Johnson & Johnson: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Janssen κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε 1 ή 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:

 • πόνος στο σημείο της ένεσης
 • κεφαλαλγία
 • κόπωση
 • μυαλγία
 • ναυτία

Λιγότερο συχνές παρενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:

 • βήχας
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • πυρετός
 • ρίγη
 • ερυθρότητα
 • οίδημα στο σημείο της ένεσης

Σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα εκδηλώθηκαν:

 • φτέρνισμα
 • τρόμος (τρέμουλο)
 • πονόλαιμος
 • εξάνθημα
 • εφίδρωση
 • μυϊκή αδυναμία
 • πόνος στα χέρια και τα πόδια
 • οσφυαλγία
 • αδυναμία
 • γενική αδιαθεσία

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (εκδηλώθηκαν σε λιγότερα από 1 στα 1.000 άτομα) είναι:

 • υπερευαισθησία (αλλεργία)
 • εξάνθημα με κνησμό

Αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση), έχουν εμφανιστεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Όπως για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο Janssen θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή επίβλεψη και με διαθέσιμη την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Το εμβόλιο AstraZeneca (γνωστό και με την ονομασία Vaxzevria) είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο AstraZeneca παρασκευάζεται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών), ο οποίος έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο που επιτρέπει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον SARSCoV-2. Πρόκειται για την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 και την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Μετά τη χορήγησή του, το εμβόλιο απελευθερώνει το γονίδιο SARS-CoV-2 στα κύτταρα του οργανισμού. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο αυτό για να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδα. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου θα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ως ξένο σώμα, θα παράξει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το ίδιο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να προστατεύσει τον οργανισμό από αυτόν. Ο αδενοϊός που περιέχεται στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί νόσο.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πώς χρησιμοποιείται και πότε γίνεται η δεύτερη δόση

Το Vaxzevria χορηγείται με δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα. Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχει έναντι στην COVID-19

Επί του παρόντος, η διάρκεια της προστασίας που παρέχει το Vaxzevria δεν είναι γνωστή. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 1 έτος προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

Εμβόλιο AstraZeneca: Μπορούν να το κάνουν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δεν καταδεικνύουν καμία επιβλαβή επίδραση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, τα δεδομένα για τη χρήση του Vaxzevria κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για τον θηλασμό, δεν αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος για τον θηλασμό.

Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνεται σε στενή παρακολούθηση με επαγγελματία υγείας, αφού ληφθούν υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι.

Εμβόλιο AstraZeneca: Μπορούν να το κάνουν άτομα με αλλεργίες;

Τα άτομα που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν αλλεργία σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου που αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών χρήσης πρέπει να μην λαμβάνουν το εμβόλιο. Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που εμβολιάστηκαν. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση).

Ως εκ τούτου, όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το Vaxzevria πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη και με την κατάλληλη ιατρική αγωγή να είναι διαθέσιμη σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Άτομα που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης Vaxzevria πρέπει να μην λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.

Εμβόλιο AstraZeneca: Πιθανές παρενέργειες και άλλοι κίνδυνοι

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι:

 • πόνος και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης
 • κεφαλαλγία
 • κόπωση
 • μυαλγία
 • γενική αίσθηση αδιαθεσίας
 • ρίγη
 • πυρετός
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • ναυτία

Σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα εμφανίστηκε:

 • θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων)
 • έμετος
 • διάρροια
 • οίδημα
 • ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης

Σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα εμφανίστηκε:

 • λεμφαδενοπάθεια (διογκωμένοι λεμφαδένες )
 • μειωμένη όρεξη
 • ζάλη
 • υπνηλία
 • εφίδρωση
 • κοιλιακό άλγος
 • κνησμός
 • εξάνθημα

Σε λιγότερα από 1 στα 10.000 άτομα εμφανίστηκε:

 • θρόμβωση (σχηματισμός θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία) σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία

Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων ορισμένων σοβαρών περιστατικών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία). Όπως για όλα τα εμβόλια, το Vaxzevria θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με διαθέσιμη την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Πηγή: https://www.ema.europa.eu

 

15 Ιουνίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης