Εμβόλιο: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων είναι οι επόμενες στη «λίστα» της υποχρεωτικότητας

Οικονόμου: 1.000 με 1.500 κρούσματα σε 800.000 self test μαθητών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τα self test που έγιναν και πόσα από αυτά βρέθηκαν θετικά.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 σημείωσε πως έγιναν 800.000 self test και βρέθηκαν 1.000 με 1.500 παιδιά θετικά στον κορονοϊό.

Όπως είπε, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, δίνοντας βαρύτητα στον εμβολιασμό, προκειμένου να μην ξανακλείσουν τα σχολεία.

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για το κίνητρο των 50GB στα κινητά όσων παιδιών εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και διευκρίνισε πως τα data θα κομίζονται κατόπιν βεβαίωσης του γονέα, στον οποίο ανήκει το κινητό τηλέφωνο, στο gov.gr.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της εισόδου ανηλίκων στους κλειστούς χώρους εστίασης, η οποία θα γίνεται με self test για τα παιδιά 5-11 ετών και με rapid test 48 ωρών για εκείνα 12-17 ετών.

Μίλησε και για τα νέα μέτρα σχετικά με την επιδότηση των νεοπροσλαμβανόμενων και ανέφερε πως τα οφέλη των επιχειρήσεων θα κομιστούν μόνο αν δεν κάνουν απολύσεις, ενώ έκανε λόγο για «κουτοπόνηρους» με μία νοοτροπία που «πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας».

Η κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ισχύει για όλους, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία «γενναία απόφαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα κύμα ανατιμήσεων που αφορά τους πάντες».

Ο Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να σημειώσει πως δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά είναι κάτι που εξετάζεται, ενώ τόνισε πως αυξήθηκε κατά 20% η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον Φόρο Κληρονομιάς και επεσήμανε πως είναι ένα πεδίο με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί το επόμενο διάστημα.

Το κουδούνι ξαναχτύπησε χτες για χιλιάδες μαθητές και μαζί του άρχισε να μετρά και η κλεψύδρα, με ορίζοντα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία και θα παρθούν οι επόμενες αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Κυβέρνηση και επιστήμονες περιμένουν να δουν την επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει σε μία εβδομάδα, ώστε να χαράξουν τα επόμενα βήματα…

Αν υπάρξει εκρηκτική διασπορά στα σχολεία, ως έσχατη λύση παραμένει στο τραπέζι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υπόλοιπου 10% των εκπαιδευτικών που δεν το έχει πράξει.

Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό αλλά σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι αμελητέο, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Επικοινωνιακή καμπάνια για να πειστούν οι γονείς

Παράλληλα αναμένεται να επεκταθεί η επικοινωνιακή καμπάνια που απευθύνεται στους γονείς, προκειμένου να πειστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 ετών.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα τεστ που έγιναν από τις 6 Σεπτεμβρίου ως χτες που άνοιξαν τα σχολεία, αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο ευάλωτα είναι τα ανεμβολίαστα παιδιά στη μετάλλαξη «Δ». Καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα μόλις μέσα σε 1 εβδομάδα στα παιδιά 12 έως 17 ετών, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, πριν καν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία.

click4more: Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου – Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 12 έως 15 ετών είναι 13% και στις ηλικίες 15 -17 είναι λίγο πάνω από το 20%, ποσοστό αρκετά μικρό, που καταδεικνύει την ανάγκη συμμετοχής άμεσα και των παιδιάτρων στην κούρσα των εμβολιασμών.

«Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» δήλωσε με έμφαση για άλλη φορά μία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε χθες το νεόκτιστο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Προϋπόθεση να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών και να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι υγειονομικοί δίνουν το σήμα για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Τα πρώτα δείγματα γραφής από την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς είναι ενθαρρυντικά και δίνουν το σήμα για επέκταση του μέτρου, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα γίνει εκρηκτική.

Το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί από την ημέρα ψήφισης του νόμου έως σήμερα. ανέβηκε στο 94% (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνολικά) από 80% που ήταν πριν.

Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000 οι νοσηλευτές και περίπου 600 οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

«Η δεύτερη ευκαιρία δουλεύει… Κάθε ημέρα προσέρχονται 100 με 150 υγειονομικοί για εμβολιασμό. Αυτή όμως είναι η τελευταία ευκαιρία, δεν υπάρχει άλλη. Όπως ο γιατρός έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής έχει δικαίωμα να εξεταστεί από εμβολιασμένο γιατρό» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας.

Ποιες ομάδες είναι πρώτες στη λίστα

Το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την επέκταση ή μη, του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εφόσον η πανδημία καλπάζει, το πλάνο προβλέπει ως τα μέσα Οκτώβρη να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς, και στις αρχές Νοέμβρη να καταστεί το εμβόλιο υποχρεωτικό σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery.

Στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

14 Σεπτεμβρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης