Lockdown: Έρχεται νέο πενταψήφιο νούμερο για λιανεμπόριο και αγορές -Με sms στο 13032 θα πηγαίνουμε για ψώνια

Ένας νέος αριθμός θα μπει στην ζωή μας μόλις αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θα είναι το 13032 και θα μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα sms την ημέρα το οποίο θα έχει και ώρα λήξης.

Αυτός είναι ο πενταψήφιος αριθμός, το 13032 που θα θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο όταν αποφασιστεί το άνοιγμά του.

Είτε αυτό γίνει την 1η Μαρτίου, είτε στις 8 του μήνα, όσοι καταναλωτές θέλουν να ψωνίσουν από τα καταστήματα θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Πως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας δηλαδή και συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Η κυβέρνηση θα ήθελε τα καταστήματα να ανοίξουν την 1η Μαρτίου αλλά αυτό δεν θεωρείται δεδομένο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Δύσκολα τα μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τις 8 Μαρτίου. Η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Παρασκευή, μαζί με την απόφαση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε παράταση του Lockdown ακόμη για μία εμβομάδα λόγω τοτ αυξημένου αριθμού κρουσμάτων. Ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή για το λιανεμπόριο και τις αγορές και αυτό αφορά στο sms που μέχρι τώρα μπορούσαμε να στείλουμε για να βγούμε για τα ψώνια μας.

Άπό ότι όλα δείχνουν απομακρύνεται ως ημερομηνία για άνοιγμα η Δευτέρα 1η Μαρτίου, η πιθάνοτερη ημερομηνία επαναλειτουργίας τους θεωρείται η 8η Μαρτίου.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων του λιανεμπορίου με click in shop και όχι μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά. Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, είναι αν θα πρέπει να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για τη μετάβασή τους στο κατάστημα, κάτι που φαίνεται να προκρίνεται.

Αυτό που φαίνεται να υπάρχει είναι Πως ετοιμάζεται μία νέα εφαρμογή με πενταψήφιο νούμερο και χρονικό περιθώριο που θα αφορά την εξόδο για το λιανεμπόριο και τις αγορές και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά.

Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά.

“Δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας πω κάτι επιπλέον. Έχουν κυκλοφορήσει στον Τύπο κάποιες εναλλακτικές, αυτές που έχουν κυκλοφορήσει πράγματι εξετάζονται, αλλά δεν έχει κλείσει η συζήτηση“.

Σε ερώτηση εάν αυτή η εφαρμογή θα γίνει με το e-katanolotis είπε ότι, “είναι μια πιθανότητα, υπάρχουν και άλλες πιθανότητες”.

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμη η διαδικασία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εάν αυτό πρέπει να ανοίξει την 1η Μαρτίου απάντησε ” είμαστε γρήγοροι” και συνέχισε λέγοντας “σκεφτείτε ότι το 13033 όταν το φτιάξαμε μας πήρε λιγότερο από 24 ώρες “.

“Δεν είναι το τεχνικό κομμάτι ο προβληματισμός μας, είναι περισσότερο να δούμε τις επιχειρησιακές παραμέτρους. Δηλαδή αυτό το οποίο πάντα προτείνουμε, θέλουμε να είναι εύκολο, χρηστικό, λογικό, ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να μην υπάρξουν αστοχίες εκεί.

Επειδή η συζήτηση δεν έχει κλείσει, θέλω ακόμη να την κρατήσω σε αυτό το σημείο “ είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Σε ερώτηση εάν ο κωδικός για το λιανεμπόριο θα είναι στο υπάρχον 13033 απάντησε “το 13033 θα θεωρήσετε ότι μένει αυτούσιο. Από εκεί και πέρα ό,τι άλλο εξετάζουμε είναι κάτι εκτός”.

 

23 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης