Δημήτρης Κούβελας: Δεν θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι -Με ή χωρίς εμβόλιο θα πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στη χώρα μας

Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος εκτιμά πως εκατοντάδες θα είναι οι άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους από τον κοροναϊό στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή και βάσει του ποσοστού της θνητότητας, που έχει ο νέος κοροναϊός και αγγίζει το 0,15%, στη χώρα μας θα χάσουν τη ζωή τους έως και 15.000 άνθρωποι.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ethnos.gr, οι θάνατοι αυτοί θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα και εντός του κύματος της επιδημίας που διανύουμε.

«Η θνητότητα του κοροναϊού είναι 0,15% συνεπώς στο ανώτατο σημείο της επιδημίας θα χάσουν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι. Αυτές θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουμε δεν έχουμε εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν για παράδειγμα δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει ο νέος κοροναϊός, μπορεί και να μη το διαπιστώναμε. Και αυτό διότι στους συνολικά 120.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας θα είχαν προστεθεί άλλοι 15.000 και θα θεωρούσαμε ότι μπορεί να πέθαναν από γρίπη ή άλλη αιτία καθώς δεν θα υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τους συνήθεις θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο» εξήγησε.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουβέλας, αναφορικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κοροναϊό, καθώς εκτιμά πως η παρασκευή του δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα για το εμβόλιο της Pfizer, ο Δημήτρης Κούβελας είπε ότι το εμβόλιο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας ακόμη ούτε στις ΗΠΑ, ενώ αναμένονται εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- EMA και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασίες που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ, αναφορικά με τον σχεδιασμό για τα εμβόλια στη χώρα, τόνισε πως απαιτούνται κέντρα με κατάλληλες υποδομές, όπου θα διατηρείται το εμβόλιο σε βαθιά κατάψυξη, αλλά θα πρέπει, παράλληλα, να προβλεφθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διακίνησή του.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς θα γίνει αυτό, αφού δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές στην Ευρώπη.

Ο μέγιστος αριθμός των νεκρών θα είναι 15.000 

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, για ποιο λόγο θεωρεί ότι – με ή χωρίς lockdown – ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα από κορονοϊό είναι 15.000 πολίτες.

Όπως είπε αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό θνητότητας, το οποίο βρίσκεται στο 0,15%.

Αναγκαία η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη στήριξης των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς, κατά την άποψή του, είναι ο μόνος τρόπος «αναστολής του κορονοϊού».

Άσκησε, μάλιστα, κριτική στην μεταφορά γιατρών από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, διότι, όπως είπε, έτσι μεταφέρονται αναγκαστικά και οι ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε «κέντρα διασποράς».

Θετικά νέα από το εμβόλιο της Pfizer

Η τελική ανάλυση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει η Pfizer σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα -μια είδηση που άναψε φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.

«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες […] στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η είδηση έρχεται την ίδια μέρα με την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech, το οποίο φαίνεται πως προκαλεί επαρκή απόκκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα σε 14 ημέρες.

Αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον κοροναϊό SARS-CoV-2 προσφέρουν επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, το εμβόλιο της Moderna και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

 

 

in.gr

20 Νοεμβρίου, 2020

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης