ΓΛΥΚΟ ΗΜΕΡΑΣ: Κομπόστα φρούτων

1a1Υλικά:
1,5 κιλό φρούτα της αρεσκείας σας (βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, βανίλιες ή όποιο άλλο προτιμάτε).
4 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη

 

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε καλά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Τοποθετείτε τα φρούτα στο σιρόπι, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει καλά, έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τα έχετε κόψει στη μέση.
3. Τα αφήνετε να ποσαριστούν (να ζεσταθούν δηλαδή καλά, αλλά να μην ψηθούν εντελώς) για 4′ περίπου.
4. Αποστειρώνετε μερικά βάζα με καπάκι: Τα βουτάτε σε βραστό νερό και μετά τα ακουμπάτε σε μια πετσέτα ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
5. Τοποθετείτε τα ποσαρισμένα φρούτα σε βάζα, προσέχοντας να μη λιώσουν. Έπειτα, ρίχνετε το σιρόπι (αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών από το χείλος τους).
6. Κλείνετε ερμητικά τα βάζα και τα βουτάτε σε νερό που βράζει (μέχρι εκεί που ξεκινά το καπάκι) για 20′ περίπου.
7. Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά και τα φυλάσσετε σε σκιερό μέρος. Οι κονσέρβες κομπόστας έχουν διάρκεια ζωής ενός χρόνου, ενώ μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο για τρεις ημέρες.

Tip1: Εάν δεν θέλετε να κονσερβοποιήσετε την κομπόστα σας, μπορείτε να  βράσετε τα βάζα με το περιεχόμενό τους και να τα αφήσετε στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες.

Τip2: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά ή αλκοόλ για έξτρα γεύση. Για παράδειγμα, στο ροδάκινο ταιριάζει πολύ η βανίλια (1 κλωναράκι φρέσκια ή 2 ξυλάκια είναι αρκετά), αλλά και το λικέρ αμύγδαλο. Εάν πάλι θέλετε να φτιάξετε κομπόστα αχλάδι, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του νερού με λευκό κρασί.

Καλή σας απόλαυση!!

5 Οκτωβρίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης