Βατόπουλος: Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν έκρυψε ότι το βλέπει… χλωμό και δεν έκρυψε πως ούτε και για τα σχολεία και πως θα μπορεί να ανοίξουν από Δευτέρα (12.04.2021) είναι σίγουρος.

Για τα σχολεία υπάρχει διχογνωμία. Όλα θα κριθούν τις επόμενες 3 -4 μέρες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (06.04.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Πάσχα… not

Μιλώντας για το Πάσχα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται από το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Ο καθηγητής είπε επίσης ότι η Επιτροπή των ειδικών δεν δέχεται πίεση από την κυβέρνηση αλλά από την κοινωνία, που θέλει να λειτουργήσει.

Η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει και ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.

«Η πίεση δεν είναι από την κυβέρνηση, η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει» τόνισε ο καθηγητής.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά…

Το επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες ημέρες θα κρίνει αν καταστήματα, στις περιοχές που έχουν ήδη ανοίξει, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με δειλά έστω βήματα…

Τυχόν πισωγύρισμα θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του λιανεμπορίου τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία όλοι οι επιχειρηματίες περιμένουν να “πάρουν ανάσα”.

Το καλό σενάριο θα ήταν το Πάσχα τα καταστήματα να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στο εσωτερικό τους, χωρίς τη μέθοδο με click away ή click in shop.

Επίσης ως την Παρασκευή, θα κριθεί αν θα μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη.

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα πάντως είναι στην κόψη του ξυραφιού και η κατάσταση στα νοσοκομεία οριακή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες 5 ημέρες καταγράφεται αύξηση 84% του ιικού φορτίου στα λύματα.

Η επιδημιολογική εικόνα ως το τέλος της εβδομάδας θα κρίνει επίσης:

– Αν τη Δευτέρα θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές του Λυκείου.

Υπό την προϋπόθεση ότι η γενική επιδημιολογική εικόνα δεν θα χειροτερέψει, και με σύμμαχο τα self test που έχουν φτάσει ήδη στη χώρα μας, δρομολογείται η επιστροφή στα θρανία από τη Δευτέρα καταρχήν της Γ’ Λυκείου.

Ο σχεδιασμός είναι να ακολουθήσουν σε μια βδομάδα και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο δεν αποκλείουν να δούμε σε “βαθιά κόκκινες” περιοχές άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου και σε κάποιες άλλες, με καλύτερη εικόνα, και των τάξεων του Γυμνασίου.

Τα self test θα βρίσκονται προς διάθεση στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς – οι οποίοι έχουν προτεραιότητα – την Τετάρτη στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και ως την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

– Όσον αφορά στην εστίαση, όλα δείχνουν πως θα ανοίξει κοντά στην ημερομηνία που θα ανοίξουμε τις πύλες μας στους τουρίστες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει εκτιμήσει πως δεν θα λειτουργήσει πριν από τις 10 Μαΐου, και οπωσδήποτε σε εξωτερικό χώρο.

– Η συζήτηση δε για το αν το Πάσχα θα μπορέσουμε να πάμε στα χωριά μας ή στο νησί μας, αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ πρόωρη…

“Πράσινο φως” το Πάσχα για όσους έχουν εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι υπάρχει η συζήτηση, εφόσον η χώρα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, να μπορέσουν να επισκεφτούν τον τόπο τους, από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το σενάριο αυτό ενισχύει και η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου (ΣΚΑΪ) ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει και ότι θα εξεταστεί μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού γιατί…  “πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί… Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

6 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης