ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Συμβουλές για την προστασία του αυτοκινήτου μας από κλοπή

1α1
Οι κλοπές αυτοκινήτου γνωρίζουν δυστυχώς μεγάλη έξαρση στην εποχή μας, με τους διαρρήκτες να βρίσκουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους για να πετύχουν το σκοπό τους. Πρέπει λοιπόν να έχουμε πάντα κατά νου κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθούμε όταν οδηγούμε ή όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας ώστε να κάνουμε τη ζωή τους όσο γίνεται …δυσκολότερη!

Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν  –  ή ο δεκάλογος του “προσεκτικού ιδιοκτήτη”:

1. Όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο, φροντίζουμε τόσο οι πόρτες του όσο και το πορτμπαγκάζ να είναι κλειδωμένα.

2. Όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο, δεν αφήνουμε τσάντα ή χαρτοφύλακα στη θέση του συνοδηγού ή και στα πίσω καθίσματα. Είναι πολύ εύκολο να κάνουν …φτερά εάν ξεχάσουμε έστω και για λίγο κάποιο παράθυρο ανοιχτό.

3. Εάν, ενόσω βρισκόμαστε στο δρόμο, κάποιος άγνωστος μοτοσικλετιστής ή πεζός μας υποδείξει ότι έχουμε κάποιο λάστιχο σκασμένο, χειριζόμαστε την όλη κατάσταση κάνοντας εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις καθώς μπορεί να στοχεύει στο να μας αρπάξει κάποια τσάντα ή να κλέψει το αυτοκίνητο.

4. Όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, ακόμη και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αμελούμε να το κλειδώσουμε. Φυσικά ούτε λόγος για ν’ αφήσουμε μηχανή αναμμένη ακόμη κι εάν πρόκειται ν’ απομακρυνθούμε μόλις για λίγα μέτρα.

5.  Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητο κάνουμε τέσσερις βασικές κινήσεις:

i. ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν τσάντες, χρήματα, γυαλιά ηλίου, κινητό, τιμαλφή ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή ενός κλέφτη, αφημένα σε εμφανές σημείο μέσα σε αυτό,

ii. ελέγχουμε ότι όλα τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα,

iii. ενεργοποιούμε το συναγερμό εφόσον το αυτοκίνητο διαθέτει,  και,

iv. κλειδώνουμε προσεκτικά.

6. Αποφεύγουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σ’ ερημικά μέρη ή σημεία με κακό φωτισμό – ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

7. Δεν αφήνουμε εφεδρικό κλειδί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου καθώς με τον τρόπο αυτό στρώνουμε το …χαλί στο δρόμο του διαρρήκτη.

8. Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης (parking πολυκαταστημάτων, εστιατορίων κ.ο.κ.) δε …χαλαρώνουμε. Φροντίζουμε και πάλι να το κλειδώνουμε προσεκτικά μην αφήνοντας πολύτιμα αντικείμενα μέσα. Το ότι βρίσκεται σε ιδιωτικό parking δε μας διασφαλίζει από την πιθανότητα να γίνει απόπειρα κλοπής του.

9. Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στο δικό μας parking (ιδιαίτερα όταν αυτό βρίσκεται σε κάποιον ανοιχτό χώρο – πυλωτή) δεν αμελούμε επίσης να το κλειδώσουμε προσεκτικά και να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό.

10. Τέλος, εφόσον το αυτοκίνητό μας παραμένει σταθμευμένο για πολύ καιρό φροντίζουμε να του αλλάζουμε σημεία στάθμευσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παραμονή του στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνει το μήνυμα της απουσίας μας στους επίδοξους διαρρήκτες.

23 Φεβρουαρίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης