ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Παιδικό Κάθισμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κάθε χρόνο δυστυχώς, πολλά τροχαία ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό πολλών παιδιών. Τα αίτια αυτών των δυστυχημάτων αποδίδονται είτε στην απουσία συστημάτων ασφαλούς πρόσδεσης, όπως είναι τα παιδικά καθίσματα, είτε στην λανθασμένη τοποθέτησή τους, είτε στην ακαταλληλότητά τους. Ακόμα και όταν κινούμαστε με μικρή ταχύτητα, η δύναμη πρόσκρουσης μπορεί να είναι ίση με 30 έως 60 φορές το βάρος του παιδιού και το αποτέλεσμά της είναι πολλές φορές μοιραίο.

Αντιθέτως η σωστή επιλογή και χρήση ενός κατάλληλου συστήματος πρόσδεσης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού του παιδιού έως και κατά 70%. Τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι τοποθετημένα σε εγκεκριμένα συστήματα πρόσδεσης ακόμα και όταν μετακινούμαστε στις λεγόμενες ‘κοντινές αποστάσεις’. Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνει σε αποστάσεις μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Ταξινόμηση παιδικών καθισμάτων

Στην αγορά θα βρείτε πλήθος παιδικών καθισμάτων. Τα καθίσματα αυτά ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού και τον προσανατολισμού του καθίσματος κατά την τοποθέτηση.

Κριτήριο βάρους και ηλικίας

Όλα τα παιδικά καθίσματα σχεδιάζονται και έχουν πάρει έγκριση σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς ECE R 33/03 και ECE R 44/04 οι οποίοι ταξινομούν τα παιδικά καθίσματα ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού στις παρακάτω κατηγορίες:

Τα καθισματάκια πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με το βάρος του παιδιού αφού είναι κατάλληλα και ασφαλή μόνο για την ομάδα ή τις ομάδες τις οποίες καλύπτουν. Στην αγορά θα βρείτε διαθέσιμα, καθισματάκια τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες σας για μεγαλύτερα διαστήματα αφού μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες από μία ομάδες.

Κριτήριο προσανατολισμού

Το δεύτερο κριτήριο επιπλέον του βάρους είναι ο προσανατολισμός του καθίσματος, αν δηλαδή θα είναι στραμμένο προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Τα καθισματάκια με βάση τον προσανατολισμό ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες:

Με κατεύθυνση προς τα πίσω
Με κατεύθυνση εμπρός
Διπλής κατεύθυνσης
Ανυψωτικό καθισματάκι με κατεύθυνση εμπρός

Νομοθεσία

Σύμφωνα με τα άρθρα 12 (παρ. 5) και 33 (παρ. 2), του Νόμου2696 (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως τα παιδικά καθίσματα, για την μεταφορά ανήλικων επιβατών μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο από 80€ έως 350€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 10 μέρες.

Καθισματάκι και παιδί

Προσέχουμε τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το παιδί διότι αυτά μπορεί να υπερθερμανθούν από τον ήλιο και να προκαλέσουν στο παιδί εγκαύματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό φροντίζουμε να καλύπτουμε το κάθισμα με κάποιο ύφασμα για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση.

Προτιμάμε καθίσματα από βαμβακερό ύφασμα ώστε να ιδρώνει λιγότερο η πλάτη του παιδιού. Επίσης θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποσπώμενα για να μπορούν εύκολα να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων για λόγους υγιεινής και ευκολίας.

Προσαρμόζουμε τις ζώνες ασφαλείας σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού. Δεν θα πρέπει να χωράνε πάνω από ένα ή δύο δάχτυλα μεταξύ της ζώνης και του στήθους του παιδιού. Προσοχή επίσης όταν χρησιμοποιούμε τις ζώνες ενήλικων για την πρόσδεση του παιδιού. Αυτή, στο οριζόντιο τμήμα της θα πρέπει να διέρχεται από τη λεκάνη και όχι από το στομάχι. Το δε διαγώνιο τμήμα της θα πρέπει να διέρχεται από τον ώμο και όχι από το λαιμό.

Ρυθμίζουμε κατάλληλα την ανάκληση του καθίσματος ώστε να μην πέφτει μπροστά το κεφαλάκι του όταν κοιμάται. Κάποια καθισματάκια παρέχουν την δυνατότητα ρύθμισης της ανάκλησης και αφού ασφαλιστεί το παιδί στο κάθισμα. Διαφορετικά θα πρέπει να προνοήσετε να ρυθμίσετε την ανάκληση πριν τοποθετήσετε το παιδί σας.

Αποφεύγουμε για λόγους άνεσης του παιδιού να το ασφαλίζουμε με ογκώδη ρούχα, είτε χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας, ενηλίκων είτε το παιδικό καθισματάκι.

Ελέγχουμε την ορθή ασφάλιση της ζώνης ακόμα και αν ακούσουμε το χαρακτηριστικό ‘κλικ’ τραβώντας την.

Τι να προσέξετε!

Το παιδικό κάθισμα δεν τοποθετείται ούτε στηρίζεται στο περίπου. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης και αποθηκεύουμε το φυλλάδιο με τις οδηγίες ώστε να το έχουμε εύκαιρο σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρέσουμε ή να επανατοποθετήσουμε το κάθισμα. Μία λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια του παιδιού μας. Ορισμένα παιδικά καθίσματα που υποστηρίζουν σύστημα isofix έχουν αποσπώμενη βάση. Η βάση αυτή δεν έπεται ότι είναι και συμβατή με άλλα παρόμοια καθισματάκια. Να αποφεύγετε συνδυασμούς καθισμάτων χωρίς να έχετε ελέγξει την συμβατότητά τους.

Πριν αγοράσουμε παιδικό κάθισμα βεβαιωνόμαστε για την συμβατότητά του με το αυτοκίνητό μας. Ένα κάθισμα με την ένδειξη Universal είναι συμβατό με σχεδόν όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να το δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε σε καθισματάκια τα οποία φέρουν την ένδειξη Semi-universal, Restricted και Vehicle specific, καθίσματα τα οποία απευθύνονται και ‘ειδικεύονται’ σε συγκεκριμένα μοντέλα.

Αφού τοποθετήσετε το κάθισμα προσπαθήστε να το μετακινήσετε πιάνοντάς το από τα σημεία συγκράτησης με το αυτοκίνητο. Δεν θα πρέπει να μετακινείται περισσότερα από 2 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα;

Το παιδικό κάθισμα το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ όταν μεταφέρουμε το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο ανεξαιρέτως της διαδρομής που θα κάνουμε. Στατιστικά το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων πραγματοποιείται στις κοντινές διαδρομές.

Πότε αλλάζω το παιδικό κάθισμα;

Παιδικό κάθισμα αλλάζουμε όταν το παιδί έχει ξεπεράσει το βάρος που επιτρέπεται για την κατηγορία του καθίσματος που έχουμε. Επίσης όταν το κεφάλι του παιδιού προεξέχει από την πλάτη του καθίσματος θα πρέπει να προμηθευτούμε νέο κάθισμα. Τέλος όταν παρατηρήσουμε σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις ή όταν έχει προηγηθεί σύγκρουση του αυτοκινήτου ακόμα και αν το παιδί δεν βρισκόταν στο κάθισμα κατά τη σύγκρουση θα πρέπει να αλλάξουμε το καθισματάκι.

Πως απομονώνω τον αερόσακο;

Αν τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού θα πρέπει απαραιτήτως να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο του συνοδηγού. Σε κάποια οχήματα ο αερόσακος απενεργοποιείται μέσω ειδικού διακόπτη ή μέσω διαδικασιών από το μενού του οχήματος. Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε ενέργεια συμβουλευτείτε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή του οχήματος και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται εκεί για την σωστή απενεργοποίηση του αερόσακου του συνοδηγού.

Που τοποθετώ το παιδικό κάθισμα;

Το παιδικό κάθισμα τοποθετείται στα σημεία ασφαλούς συγκράτησης που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος. Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα από την μεριά του οδηγού ή του συνοδηγού, συνιστάτε για λόγους ασφάλειας και πρακτικότητας να τοποθετήσετε το καθισματάκι από τη μεριά του συνοδηγού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε εύκολα και με ασφάλεια να τοποθετήσετε το παιδί από τη μεριά που είναι το πεζοδρόμιο και όχι από τη μεριά του δρόμου.

Έχει το αυτοκίνητό μου isofix;

Ψάξτε για τις παρακάτω ενδείξεις στα καθίσματα και συμβουλευτείτε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή για την συμβατότητα του οχήματος σας με το καθισματάκι.

autovision.gr

18 Απριλίου, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης