ΜΕΘ τέλος στην Αττική- Ρεκόρ νέων εισαγωγών -Πολύ πίσω το άνοιγμα των σχολείων -Εξαρση του κορωνοϊού στα παιδιά με το σύνδρομο MIS-C

Γεμίζουν τα νοσοκομεία που βγαίνουν σε εφημερία, για κατάσταση πολέμου μιλούν οι εργαζόμενοι

8 στα 10 νοσοκομεία στην Αττική δεν έχουν καμία ΜΕΘ διαθέσιμη. Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκεται αυτήν την ώρα το ΕΣΥ. Γεμάτες οι κλινικές με αποτέλεσμα να βγουν ακόμα και ράντζα για απλές νοσηλείες.

Ασθενείς άλλων νοσημάτων συμπτύσσονται στις παθολογικές κλινικές, ακόμη και σε ράντζα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από Covid-19 και εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι φωτογραφίες είναι από το νοσοκομείο «Αττικόν», όπου οι υπεύθυνοι στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες κορονοϊού συμπτύσσουν τους ασθενείς άλλων νοσημάτων στις κλινικές ακόμη και σε ράντζα.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το σοκ των 357 ασθενών που είναι με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανοίγει και πάλι την κουβέντα για την επόμενη ημέρα.

Χθες, έγιναν 299 νέες εισαγωγές, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από 1.300 στην Αττική.

Ρεκόρ σήμερα με 2.147 νέα κρούσματα, τα 1047 στην Αττική – 357 διασωληνωμένοι, 22 νεκροί

Η κατάσταση πάντως δια στόματος εργαζόμενων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ακούγεται δραματική. «Τα πράγματα θα εξελιχθούν χειρότερα από τη Βόρεια Ελλάδα, αυτή είναι η διαφαινόμενη τάση» κάνει την ανήσυχη πρόβλεψη του ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος-εντατικολόγος και πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν». Και συνεχίζει: «είμαστε σε πανικό, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.

Το ‘Αττικόν’ μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετατρέπεται ολόκληρο σε covid νοσοκομείο. Μας στέλνουν συνέχεια covid ασθενείς από το Νίκαιας και το Τζάνειο και να σημειωθεί εδώ ότι οι μεταφορές αυτών των ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν είναι και εύκολες».

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τον κο Ρίζο είναι η αυριανή εφημερία. Όπως λέει ο ίδιος: «την τρέμουμε».

Αυτή τη στιγμή, στο «Αττικόν» 180 ασθενείς νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και πάνω από 30 στις ΜΕΘ. Όλο το ‘Αττικόν’ έχει 630 κρεβάτια με το 1/3 του νοσοκομείου να έχει ριχτεί αυτή τη στιγμή στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. «Αύριο που θα βγούμε σε εφημερία μπορεί μέσα σε μια νύχτα να μετατραπεί και το 50% του νοσοκομείου σε νοσοκομείο κορονοϊού. Ήδη διώχνουμε όπως- όπως ασθενείς με λοιπή νοσηρότητα στα σπίτια τους.

Γίνεται κακήν κακώς προσπάθεια να αναπτυχθούν κλίνες ενδονοσοκομειακά. Σήμερα πάλι αδειάζαμε μια χειρουργική πτέρυγα. Ξεστρώνουμε κρεβάτια, βγάζουμε τον κόσμο έξω, τους μεταφέρουμε αλλού, όλα γίνονται σε χρόνο ντε-τε, οι νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι, έχουν πια καταρρεύσει.

Ελλείψει προσωπικού, στέλνουν πια στις κλινικές covid 19 ανειδίκευτο προσωπικό μέσα από το νοσοκομείο – από το τμήμα των αναισθησιολόγων μέχρι γιατρούς από τη ΜΑΦ της παιδιατρικής. Και είναι και ένα ζητούμενο- αν γίνει η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα πόσο εύκολα και γρήγορα θα γίνει αυτό και πως θα λυθούν τα πρακτικά ζητήματα; Είμαστε έτοιμοι για αυτό;» καταλήγει ο κος Ρίζος.

Κρίσιμη εβδομάδα – βαρόμετρο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το άνοιγμα καταστημάτων και πιθανώς και σχολείων. Προτεραιότητα έχει πάντως το λιανεμπόριο, με πιο πιθανό το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς από τις 8 Μαρτίου.

Από την άλλη όμως αν πέσου ντα κρούσματα κάτω από 1.000, είναι ανοιχτό σενάριο το άνοιγμα και από τη Δευτέρα που έρχεται, με νέο τρίωρης διάρκειας SMS για ψώνια.

Για να μην ανοιγοκλείνει το ακορντεόν ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ προσεκτικά και θα πάει βήμα-βήμα την άρση των περιορισμών, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως σημαντικό ανάχωμα έναντι του κορωνοϊού. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 730.410 εμβολιασμοί.

Ανησυχία για το σύνδρομο των παιδιών

Προβληματισμό δημιουργεί η έξαρση του κορωνοϊού στα παιδιά και ιδίως η πολυφλεγμονώδη αντίδραση το σύνδρομο MIS-C που εμφανίζεται με τελευταίο θύμα ένα παιδί 9 ετών διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Το σύνδρομο, που είναι μια υπεραντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό, είναι πολύ επικίνδυνο αν και η συχνότητα του είναι μικρή.

Πίσω το άνοιγμα των σχολείων

Οι γιατροί επισημαίνουν πως αν μετά από κορωνοϊό το παιδί εμφανίσει συμπτώματα πρέπει άμεσα οι γονείς να το πάνε σε γιατρό, ενώ η έξαρση του κορωνοϊού ανεξάρτητα από το αν θα εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια στα παιδιά προβληματίζει.

Με αυτά τα δεδομένα πάει πίσω και το άνοιγμα των σχολείων.

Ασφυξία στις ΜΕΘ και ρεκόρ νέων εισαγωγών 

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Η κυρία Παγώνη έκανε λόγο για δύσκολες ημέρες ιδιαιτέρως για το Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι μια από τις δυσκολότερες μέρες που έχουμε περάσει. Οι πληροφορίες που έχουμε από τα νοσοκομεία τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, παρόλο που περιμένα μια σταθεροποίηση. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ΜΕΘ. Εκεί δεν περιμένουμε γρήγορη μείωση. Γιατί οια σθενείς εκεί παραμένουν 2-3 εβδομάδες.»

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμαι τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα», τόνισε ερωτηθείσα για μερική άρση του lockdown.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

24 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης