ΑΝΘΗ-ΦΥΤΑ: Ιβίσκος, θάμνος με μεγάλα και εντυπωσιακά λουλούδια

Η λέξη ιβίσκος είναι ελληνική και το όνομα δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Hibiscus sabdariffa (Ιβίσκος σαβδαρίφη) και το γένος του περιλαμβάνει περίπου 200 είδη.

Αναπτύσσεται ως μικρός θάμνος, με σκληρά ξυλώδη κλαδιά και παχιά γυαλιστερά-σκούρα πράσινα φύλλα. Τα λουλούδια του είναι σε σχήμα τρομπέτας, με πέντε ή περισσότερα πέταλα ή και με διπλά άνθη.

Τον βρίσκουμε σε μια ποικιλία χρωμάτων όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, σομόν, λευκό, ακόμα και δίχρωμο.

Το κάθε μπουμπούκι του μόλις ανοίξει μπορεί να κρατάει 3-4 ημέρες αλλά έχει τόσο πλούσια άνθηση που σχεδόν πάντα είναι ανθισμένος. Γενικά όλη η ανθοφορία διαρκεί περίπου 4-5 μήνες.

Στην φροντίδα του δεν είναι τόσο απαιτητικός και με την πλούσια ανθοφορία του, είναι αγαπημένο φυτό πολλών και εξαιρετική επιλογή δώρου. Γι’ αυτό το λόγο τον θαυμάζουμε πάντα σε κήπους, αυλές, roof garden, αίθρια και θέλουμε να έχουμε όχι μόνο έναν αλλά πολλούς και σε διαφορετικά χρώματα.

Αρχική (10)

#Πότισμα

Όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία απαιτεί πιο συχνό πότισμα και ειδικά το καλοκαίρι χρειάζεται καθημερινά νερό. Μόλις ο καιρός δροσίσει, ο ιβίσκος χρειάζεται λιγότερο νερό. Το χειμώνα, ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του είναι στεγνό στην αφή. Το έδαφος του γενικά πρέπει να είναι πλούσιο και με καλή αποστράγγιση. Αν τον διατηρήσετε στη γλάστρα του, φροντίστε να μην μένει νερό στο πιατάκι του.

#Φως

Αγαπά πολύ το φως όχι όμως τόσο το άμεσο. Τοποθετήστε τον σε σημείο που δεν θα πέφτει απευθείας ο ήλιος επάνω του με κίνδυνο να καεί το φυτό. Τα λουλούδια του ανθίζουν μόνο όταν είναι στον ήλιο γι’ αυτό προτιμήστε μια ηλιόλουστη θέση για τον τροπικό ιβίσκο σας. Μπορεί να διατηρηθεί σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο αρκεί να μην πέφτει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

⇒ Αν τον φυτέψετε στη γη, μπορείτε να τον βάλετέ κάτω από άλλα μεγαλύτερα φυτά που θα του κάνουν μέτριο ίσκιο. Θυμηθείτε μόνο να του αφήσετε αρκετό χώρο ώστε να απλωθεί γιατί καθώς μεγαλώνει καταλαμβάνει δύο ή τρεις φορές το χώρο του αρχικού του μεγέθους. Επίσης προτιμήστε σημεία προφυλαγμένα από ρεύματα αέρα.

  • Μαραμένα φύλλα : Λίγο έως καθόλου νερό
  • Κίτρινα φύλλα : Λίγο έως καθόλου νερό

#Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι σημαντικό μόνο αν θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα στο φυτό. Κλαδεύουμε ομοιόμορφα νωρίς την Άνοιξη, όταν αρχίζει να εμφανίζεται η καινούρια βλάστηση και δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Με κατάλληλο κλάδεμα μπορούμε να το διαμορφώσουμε σε μικρό δενδρίλιο.

#Ιδιότητες του φυτού και οφέλη

Η καλλιέργεια του ιβίσκου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει μια σειρά από ιατρικές χρήσεις στην κινεζική βοτανοθεραπεία.

Στην Ινδία ο ιβίσκος είναι παραδοσιακό θεραπευτικό φυτό που χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα. Γενικά είναι γνωστός σε πολλές χώρες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και κυρίως ως αφέψημα για την αντιμετώπιση διαφόρων ανακουφίσεων.

Το εκχύλισμα του ιβίσκου χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά καλλυντικά για την φροντίδα των μαλλιών (conditioners, σαμπουάν, μάσκες) και για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου (ενυδατικές κρέμες, αντιρυτιδικές, serum κ.α) και από τις ίνες των μίσχων του, φτιάχνεται ένα είδος λινάτσας, σακιών και σχοινιών.

Ο ιβίσκος Hibiscus syriacus είναι το εθνικό λουλούδι της Κορέας και o Hibiscus rosa-simensis της Μαλαισίας

#Πως πολλαπλασιάζεται ο ιβίσκος.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβονται από την κορυφή των βλαστών την άνοιξη. Τα μοσχεύματα δεν ριζοβολούν εύκολα και για το λόγω αυτό εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας. Σε παραγωγική κλίμακα τα μοσχεύματα τοποθετούνται στην υδρονέφωση μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες ρίζες. Ερασιτεχνικά μπορούν, αφού φυτευτούν σε μικρά γλαστράκια, να σκεπαστούν με διαφανές πλαστικό (σακούλα) και να ποτίζονται συχνά με μικρές δώσεις νερού, ώστε το χώμα να παραμένει αρκετά υγρό.

Ιβίσκος | www.fytonet.gr

#Έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν τον ιβίσκο

Ο σινικός ιβίσκος προσβάλλεται πολύ συχνά από αφίδες, έτσι συνιστάται ο καθαρισμό των φύλλων με το χέρι ή ένα βρεγμένο πανάκι. Σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να γίνει ψεκασμός με διάλυμα σαπουνιού (2κ.γλ. σαπούνι και 1 κ.σ. οινόπνευμα σε δύο κούπες νερό) ή οικολογικό εντομοκτόνο. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων δεν συνιστάται καθώς εκτός από την επικινδυνότητά τους, καταστρέφουν και τους φυσικούς εχθρούς των αφίδων.

 

ΠΗΓΕΣ

eflowers.gr

planetnews.gr

28 Ιουλίου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης