Ανεξέλεγκτη η μετάλλαξη Δέλτα -CDC: Ερχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων» -Aυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη –Ο ρόλος των εμβολίων

Ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς εκτός από τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι υψηλή, είναι και η νοσηρότητα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή να χτυπά καμπανάκι κινδύνου μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακρή η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κοκ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί.

Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε.

Ο ρόλος των εμβολίων

Με αυτά τα δεδομένα σημείωσε πως αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνα η μετάλλαξη Δέλτα, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

Σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις».

Ξεκαθάρισε δε πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι κορονοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από τον Σεπτέμβριο εστίασε κυρίως στα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στην ανάγκη ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να έχει εμβολιαστεί.

«Οι κορονοϊοί δεν προκαλούν απλή γρίπη, αλλά αυτό που λέμε post covid effect, δηλαδή τι αποτελέσματα θα έχουν σε βάθος χρόνου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπειες που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε», κατέληξε.

«Εκτοξεύτηκαν» τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα – 466 νέα περιστατικά

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αττική αρχίζουν και αυξάνονται και αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 633 με τα περισσότερα να εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Σε όλη τη χώρα όμως έχουν εκτοξευθεί τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, καθώς, σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις την περασμένη Πέμπτη, αυτή τη φορά εντοπίστηκαν περισσότερα κρούσματα από το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Σε έλεγχο 856 δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, εντοπίστηκαν 466 κρούσματα της Δέλτα.

Στο σύνολο των στελεχών, βέβαια, εξακολουθεί να επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη (Αlpha ή Β.1.1.7) με 14.968 και το στέλεχος B.1.1.318 με 3.396 κρούσματα. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση με 868 καταγεγραμμένες μολύνσεις στη χώρα μας.

Η εξάπλωση της Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό, γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα, τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις – και όχι την Πέμπτη όπως γίνεται συνήθως.

Βουλιάζει στον κορονοϊό η χώρα με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και την Αττική και τα νησιά να βρίσκονται στο «κόκκινο». Η διασπορά πλέον είναι ανεξέλεγκτη.

Οι ανεμβολίαστοι σε όλη την Ελλάδα παραμένουν πολλοί γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης και έχει σημάνει παντού συναγερμός. Σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταγραφή ορφανών κρουσμάτων.

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, αφού πλέον σε όλα τα προάστια τα κρούσματα εκτοξεύονται.

Την τελευταία εβδομάδα, η ανοδική πορεία θετικότητας των κρουσμάτων συνεχίζεται στην Αττική, με μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνουν τα 241 στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, τα 162 στον βόρειο, τα 160 στον νότιο, τα 130 στην ανατολική Αττική και τα 120 στον δυτικό τομέα.

Οι πολίτες ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι για τους επόμενους μήνες.

Δραματική έκκληση για εμβολιασμούς

Οι ειδικοί κάνουν δραματική έκκληση προς τους νέους που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και στους πολίτες άνω των 50 που κινδυνεύουν περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στις παραλίες σε νέους για να τους πείσει ότι ο εμβολιασμός είναι πλέον απαραίτητος.

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης

Και όλα αυτά την ώρα που αλλάζει ο χάρτης του κορονοϊού στη χώρα, με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βρίσκεται στα όρια συναγερμού. Μετά την Αττική, Σαλαμίνα, Γρεβενά, Ιωάννινα και Λάρισα ανέβηκαν επίπεδο επικινδυνότητας και βάφτηκαν πορτοκαλί.

Μάλιστα πάνω από το 60% είναι η επικράτηση της μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα «ορφανά» κρούσματα, ενδεικτικό της ραγδαίας εξάπλωσης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι μετά τους νέους, οι μολύνσεις επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 5.300 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών, ενδεικτικό ότι οι νεότεροι μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους. Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στην Κρήτη. Οι περιφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται στα όρια, με το σύνολο σχεδόν των μολύνσεων να έχουν την σφραγίδα της Δέλτα.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Δέλτα να πρωταγωνιστεί και στη συμπρωτεύουσα.

Η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 22 από τις 74 περιφέρειες της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται και οι μολύνσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Βήτα. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρική εντοπίστηκε σε 100 πολίτες το τελευταίο διάστημα.

Στη δίνη του κορονοϊού νησιά του Αιγαίου, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Στο μεταξύ τέσσερα νησιά και δύο νομοί της Κρήτης, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας και οι πρώτες που επιβλήθηκαν μέτρα σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Έχουμε κάποια κρούσματα, μας ανησυχεί το φαινόμενο, μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Πρέπει να αυξήσουμε την ασπίδα προστασίας μας», λέει ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου.

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος για τήρηση των μέτρων από τους νεαρούς επισκέπτες.  «Εγώ κάνω ως δήμαρχος έκκληση να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όλοι, είναι το μοναδικό μας όπλο».

Στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 κρούσματα στις 7 Ιουλίου, σε 318) με τους επιχειρηματίες ωστόσο να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφού όπως λένε κάνεις δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών στο νησί.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λένε οι επιχειρηματίες στη Ίο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στους έφηβους επισκέπτες του νησιού, που είναι ανεμβολιάστοι και ασυμπτωματικοί.

«Εμείς έχουμε φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο. Και οι κάτοικοι και άτομα που έχουν έρθει για εργασία», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαννάκης, επιχειρηματίας στην Ίο.

Έκτακτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

Έκτακτα μέτρα εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ίο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους να υποχρεούνται σε δύο τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self τα οποία θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους. 

Ο Γιώργος που εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος στο Ρέθυμνο, αν και συμφωνεί με τα έκτακτα μέτρα, κρίνει ότι χωρίζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και μη.

«Βρίσκομαι στην τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου. Δουλεύω στον κλάδο της εστίασης και έχω εμβολιαστεί. Είναι αναγκαίο μέτρο από την άποψη ότι καλό θα ήταν να προστατεύουμε όλοι».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού τους καθώς είναι το μόνο μέτρο προστασίας για τη μη εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 23.300 νέα κρούσματα (αύξηση 70% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), 2.790 εισαγωγές σε νοσοκομεία (+36%) και 211 θάνατοι (+26%).

«Οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων και των θανάτων», τόνισε ο Τζεφ Ζίεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η αναζωπύρωση συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, αφού αυτό το στέλεχος του νέου κορονοϊού ευθύνεται για πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων.

Ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου το 70% των ενηλίκων, δεν έχει επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα, δέκα ημέρες αργότερα μετά την καταληκτική ημερομηνία, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 67,9%.

Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως στο Μισούρι, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλό. Αυτές οι Πολιτείες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την αναζωπύρωση.

Οι αρχές επισημαίνουν πάντως ότι το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι, έχουν εμβολιαστεί και κατά συνέπεια θα αποφευχθούν οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή: Mega

20 Ιουλίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης