Έρχονται SMS για τρίτη δόση μόνο με εμβόλια mRNA -Ποιοι θα κάνουν πρώτοι την τρίτη δόση του εμβολίου

Για την τρίτη δόση ρωτήθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Πέμπτης, 22.07.2021  και έδειξε πως δεν απέχουμε ιδιαίτερα από το να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

«Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί».

Κλείνοντας την απάντησή της, συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές κι οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω».

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η εισήγηση για τρίτη δόση εμβολίου δεν θα αφορά -τουλάχιστον στην αρχή- στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Έρχονται SMS για τρίτη δόση από Σεπτέμβριο

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με την τρίτη δόση εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.

Αυτή η τρίτη δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη δόση.

Τα… καμπανάκια της Παπαευαγγέλου

Σημαντική καταγράφεται η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική είναι ωστόσο και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια, ανέφερε επίσης στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2568 κρούσματα.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών. Ολοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Αλφα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ – και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν όπως ξεκίνησαν.

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους στους νεότερους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.

Αυτή η δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Μόσιαλος μόλις πριν από λίγα 24ωρα είπε ότι «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες» και συμπλήρωσε: «Η 3η δόση θα πραγματοποιηθεί με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα υπόλοιπα εμβόλια».

«H μίξη των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μείξη εμβολίων

Πρόσφατη μελέτη πάντως έδειξε ότι μια δόση AstraZeneca και ακολούθως του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε πως ένα μικτό πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγήθηκε μια δόση του Pfizer και ακολούθησε μια δόση του AstraZeneca -και αντίστροφα- είχε ως αποτέλεσμα υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων κατά της Covid-19, όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνταν με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η σειρά των εμβολίων επηρέασε το αποτέλεσμα. Έτσι, μια δόση του AstraZeneca και ακολούθως μια του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών αντισωμάτων και T-λεμφοκύτταρα απ’ ό,τι μια δόση του Pfizer και ακολούθως μια δόση του AstraZeneca.

Πάντως και οι δύο μείξεις απέφεραν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η καλύτερη αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων προήλθε από μια δόση AstraZeneca και ακολούθως μια δόση Pfizer και η υψηλότερη αντίδραση αντισωμάτων από δύο δόσεις Pfizer.

22 Ιουλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης