Χιόνια ακόμα και στα πεδινά -Παγετός

«Κόκκινος» συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Το κρύο θα είναι έντονο έως την Παρασκευή, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα χιονίσει έως και τα πεδινά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως λέει «η θερμοκρασία από την Τετάρτη θα υποχωρήσει κατά 8 βαθμούς Κελσίου μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη πολύ νωρίς το πρωί, ενδεχομένως να υπάρξει χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο:

Τετάρτη 12-01-2022

Την Τετάρτη, πολύ νωρίς το πρωί θα επικρατεί χιονιάς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης έως τοπικά μέχρι και τα πεδινά τμήματα.

Θέτει υποψηφιότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης νωρίς το πρωί της Τετάρτης για λίγη ώρα ενδεχομένως αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία , ακόμα και για χιονόπτωση μέσα στο κέντρο της πόλης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες και στην ανατολική Πελοπόννησο που θα εντοπίζονται και εκεί τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων στα πεδινά τμήματα αλλά και των χιονοπτώσεων στα αντίστοιχα ορεινά θα έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά περιόδους και μάλιστα προς το βράδυ της Τετάρτης μετά το μεσημέρι προς απόγευμα στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά , την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το ύψος περίπου των 300 μέτρων και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο από τα 550 μέτρα και υψηλότερα. Ήδη από την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα που θα έχει χιονίσει το πρωί, επομένως δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, θα είναι γρήγορο το πέρασμα από τη Βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη εντοπίζονται πολύ ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο και αν επίσης φαίνεται αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα ξεπ στα προγνωστικά μας στοιχεία, αργά το βράδυ της Τετάρτης προς τα μεσάνυχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενδεχομένως να έχουμε ένα πέρασμα από χιονοπτώσεις και από περιοχές της Βόρειας Αττικής από το υψόμετρο των 300 μέτρων και υψηλότερα. Η θερμοκρασία θα πέσει την Τετάρτη αισθητά , δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 10 βαθμούς κελσίου στα περισσότερα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα. Στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τους 8 με 9 βαθμούς κελσίου και οι βοριάδες θα συνεχίσουν ενισχυμένοι μέχρι και τα 8 με 9 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Πέμπτη 13-01-2022

Την Πέμπτη , φαίνεται ότι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί, θα σημειώνονται κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κάποιες πρόσκαιρες βροχοπτώσεις στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο καιρός γενικά θα είναι βελτιωμένος αλλά θα παραμείνει ο παγετός πολύ ισχυρός και ειδικά την Πέμτπη το πρωί , σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας στα ορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος ενδεχομένως να αγγίξει τους -13 με -15 βαθμούς κελσίου. Στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας , νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υδράργυρος θα κατέβει στους -8 με -9 βαθμούς κελσίου.Από την Πέμπτη το βράδυ και Παρασκευή πρωί θα κάνει κρύο σε όλη τη χώρα και σιγά σιγά από την Παρασκευή το μεσημέρι θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων από την Παρασκευή και έπειτα, κάποια μοντέλα θέλουν να συνεχίζεται το κρύο ενώ κάποια άλλα θέλουν να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

Κόκκινος συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται η Πολιτική Προστασία ενόψει της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας με το όνομα «Διομήδης», που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμη και στην Αττική. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων καθώς επίσης και να λειτουργήσουν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες :

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

– Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Δείτε ζωντανά τις καιρικές συνθήκες πάνω από την Ελλάδα με πρόγνωση 10 ημερών, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

 

Δορυφορική εικόνα Ελλάδας τώρα

 

Eπιμέλεια planetnews.gr

12 Ιανουαρίου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης