ΆΝΘΗ-ΦΥΤΑ: Γαϊδουράγκαθο, το “θαυματουργό” παρεξηγημένο βότανο

Το Γαϊδουράγκαθο είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη ενώ έχει εισαχθεί σε πολλά ακόμα μέρη ανά τον κόσμο. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Ένα πολύ συνηθισμένο αγκάθι που συναντάμε και πολλές φορές μας ενοχλεί δεν είναι άλλο από το Γαϊδουράγκαθο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του που μαζεύονται το καλοκαίρι όταν έχουν ξεραθεί πλήρως. Οι σπόροι γαϊδουράγκαθου περιέχουν περίπου 65%-80% σιλυμαρίνης, η οποία είναι η κύρια δραστική του ουσία.

 Σύμφωνα με την παράδοση οι λευκές βούλες στα φύλλα του οφείλονται στο γάλα της Παρθένου Μαρίας που έσταξε, ενώ θήλαζε το Χριστό και γι’ αυτό ονομάζεται και Milk thistle (αγκάθι με γάλα) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).

Γαιδουράγκαθο σπόρος (Carduus Marianus) 100gr | Σάλβια

Το Γαϊδουράγκαθο συναντάται και με το όνομα ΚουφάγκαθοΑγκάβατος ή  κάρδος είναι ένα διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Silybum marianum.Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες. Τα άνθη έχουν σχήμα στρογγυλό σαν σφαίρα και χρώμα μωβ/ιώδες. Η ανθοφορία ξεκινά από τον Μάιο μήνα ενώ η συγκομιδή γίνονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη. Θέλει καλοκαίρια ξηρά και εδάφη αμμώδη ή αργιλώδη, πλούσια σε ασβέστιο. Το συναντάμε κυρίως σε ακαλλιέργητες περιοχές, σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές αλλά και σε πεζοδρόμια ή στην άκρη της ασφάλτου. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.

Τα κεφάλια από τα άνθη τρώγονται βραστά την άνοιξη πριν ανθίσουν όπως οι αγκινάρες. Βοηθούν στην τόνωση και αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος των γυναικών.

Στα τέλη του καλοκαιριού συλλέγονται οι σπόροι από τα άνθη καθώς έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις δραστικές ουσίες. Κόβουμε το κεφάλι απ’ τα γαϊδουράγκαθα και αφού ξεραθούν καλά βγάζουμε τους σπόρους από το κέντρο και τους αφήνουμε να ξεραθούν.

Γαϊδουράγκαθο: Χρήση και παρενέργειες - HealthyLiving.gr

Οι δραστικές ουσίες που έχει το Γαϊδουράγκαθο είναι η Σιλυμαρίνη (φλαβονοειδές), η τυραμίνη, η ισταμίνη και άλλες αμίνες. Συνιστάται ευρέως για την προστασία του ήπατος από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Βοηθά επίσης, στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου, της κίρρωσης του ήπατος, της καταρροής και της πλευρίτιδας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν την αντικαρκινικήνευροπροστατευτική αλλά και καρδιοπροστατευτική του δράση, η οποία βασίζεται κυρίως στη μείωση της χοληστερόλης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

thesekdromi.gr

12 Μαΐου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης