Άκυρο στην απόφαση του Δήμου Σητείας για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) την Δευτέρα εξειδίκευσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου αν θα ανοίξει ή όχι τα σχολεία παρά μόνο του υπουργείου Παιδείας τόνισε η νέα υφυπουργός Ζέττα Μακρή

Στις 15 με 20 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί το τι θα γίνει με τα σχολεία που δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση να ανοίξουν.

Μιλώντας στο MEGA, η κ. Μακρή ανέφερε πως η προσέλευση των μαθητών θα γίνεται κλιμακωτά και όχι όλοι μαζί.

Το ποια τάξη θα πηγαίνει νωρίτερα και ποια αργότερα θα αποφασίζεται από το κάθε σχολείο και την σχολική επιτροπή. Το μέτρο αυτό θα ισχύει στα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές.

Κάθε τάξη επίσης θα βγαίνει διαφορετικές ώρες για διάλειμμα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Άκυρη η απόφαση του Δήμου Σητείας

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Δήμου Σητείας για κλειστά σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Τόνισε ξεκάθαρα πως την απόφαση για άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων για όλες τις περιοχές την παίρνει το υπ. Παιδείας μαζί με τους ειδικούς και κανένας Δήμος.

Μάλιστα στην εκπομπή βγήκε τηλεφωνικά και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, που δήλωσε πως από μεριάς του δεν υπάρχει θέμα, και πως ο Δήμος θα πειθαρχήσει στην απόφαση του υπουργείου.

Voucher για αγορά υπολογιστή

Επίσης η κ. Μακρή ανακοίνωσε πως θα υπάρξει voucher που θα δοθεί σε μαθητές προκειμένου να αγοράσουν υπολογιστή, και να μπορούν πιο εύκολα να παρακολουθήσουν την τηλεργασία.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα και οι αποφάσεις πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν στην απογευματινή τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι ημέρες των εορτών οδήγησαν σε μικρότερο αριθμό τεστ κι άρα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι ξεκάθαρα.

Ελάχιστες πιθανότητες για χαλάρωση των περιορισμών

Επιπλέον, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Εντός των επομένων ωρών θα πρέπει, εξάλλου, ν’ αποφασιστεί εν συνόλω εάν θα επιστρέψουμε από τη Δευτέρα στο προηγούμενο καθεστώς του lockdown – αφού τα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άρση των περιορισμών φαντάζουν απειροελάχιστα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα – ή το οριζόντιο lockdown που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερη αξία έχει πάντως η… προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είναι ενδεχόμενο να επιβληθούν αιφνιδιαστικά νέα μέτρα.

Στις 15 με 20 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί το τι θα γίνει με τα σχολεία που δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση να ανοίξουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την τρίτη λυκείου.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Θεοφάνεια και στις εικόνες που είδαμε στις εκκλησίες, υποστηρίζοντας πως είναι «πολύ λυπηρό που η εκκλησία έχει προτάξει το τελετουργικό, κι όχι την υγεία των ανθρώπων, δεν είναι σωστό, και ενδέχεται να το πληρώσουμε. Εικόνες που δείχνετε ευνοούν την υπερμετάδοση, όχι τη μετάδοση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες των εορταστικών ημερών και πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο».

Λόγω όλων αυτών μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν κι άλλα μέτρα. 

Σχετικά με τα καταστήματα εστίασης ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας, που άλλα λειτουργούν κάποια συγκεκριμένη ώρα και άλλα κάποια άλλη ώρα.

«Είμαι μάλλον αντίθετος με τη στάση ‘όσο πιο πολλά μέτρα τόσο πιο καλά’ ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα μέτρα, και τα δύο έχουν αρνητικές συνέπειες. Βήμα – βήμα άνοιγμα για να ξέρουμε την ακριβή επίπτωση του κάθε βήματος χωρίς να είναι καθολικό» είπε ο επιδημιολόγος.

8 Ιανουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης