Χωρίς Τσιόδρα δεν υπάρχει συναγερμός -Γιατί έφυγε από το προσκήνιο ο Σωτήρης Τσιόδρας;

Γιατί έφυγε από το προσκήνιο ο Σωτήρης Τσιόδρας; Έδωσε κάποια στιγμή η κυβέρνηση μεγαλύτερη βαρύτητα η κυβέρνηση στην αναθέρμανση της οικονομίας θυσιάζοντας το υγειονομικό κομμάτι; Ερωτήματα που επανέρχονται στις μέρες μας με την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα του κορονοϊού πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο τώρα δεν βγαίνει πλέον στους τηλεοπτικούς μας δέκτες στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο λοιμωξιολόγος έχει διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και πως γι αυτό έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ωστόσο ο Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχει αποσυρθεί και δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

Αντιθέτως παραμένει επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει κανονικά στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσε και η Καθημερινή, μέσα από τη στήλη Θεωρείο.

Γράφει η στήλη: 

«Όποιος παρακολουθεί σταθερά τη στήλη θα θυμάται πως εντός της εβδομάδας ασκήσαμε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιτυχία που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά να είμαστε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και επαναφορά μέτρων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Η κριτική», προσθέτει, «δεν άρεσε καθώς χαρακτηρίστηκε σκληρή έως άδικη. Την ίδια άποψη, ωστόσο, περί λάθος χειρισμών της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown έχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όπως έχετε αντιληφθεί, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός: οι αρκετές διαφωνίες με τη διαχείρισης της κατάστασης».

Φράσεις που εν πολλοίς εξηγούν και τη ραγδαία δυστυχώς, αύξηση των κρουσμάτων…

Το μεσημέρι της Κυριακής, η εφημερίδα και ο συντάκτης προχώρησαν σε διευκρίνηση στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας 

Σε δημοσίευμα στη στήλη Θεωρείο της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρεται πως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έχει ενστάσεις για όσα ακολούθησαν την άρση της καραντίνας. Η αναφορά αποτυπώνει τους υπαρκτούς προβληματισμούς που υπάρχουν παγκοσμίως σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση μίας υγειονομικής κρίσης παντελώς άγνωστης, τόσο για τους ίδιους τους επιστήμονες όσο και για όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη.

Η κατάθεση διαφορετικών απόψεων και τελικά η σύνθεση τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αποτελούν άλλωστε τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε όλο τον κόσμο.  Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου ο κ. Τσιόδρας συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή είχε μακρά συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο για την εκτίμηση της κατάστασης.

Συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια διόγκωσης για πολιτική εκμετάλλευση, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικής φύσης της αναφοράς.

Να θυμηθούμε τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επεσήμανε επίσης με νόημα την περασμένη Τρίτη ότι «κατάσταση συναγερμού θα έχουμε μόνον εάν δείτε εκ νέου μαζί μου στην ενημέρωση τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα»… 

Ανησυχία στους ειδικούς επιδημιολόγους και τους αρμοδίους παθολόγους λοιμώξεων στη χώρα μας προκαλούν μόνον οι εικόνες και η κοινωνική πραγματικότητα της μεγάλης χαλάρωσης στην αυστηρή τήρηση των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης, τη χρήση μάσκας και το συχνό όσο και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν οι εικόνες του συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και beach bar, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά μας.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινούνται ακόμη τα ενεργά κρούσματα της νόσου COVID – 19, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις, τις οποίες παρείχε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επανεκκίνηση της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την κατάσταση της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας.

Θα έλεγε κανείς ότι περισσότερη ανησυχία προκαλούν ορισμένα δημοσιεύματα περί… ανησυχίας εκ μέρους των ειδικών παρά η πραγματική εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα.

Πράγματι, ακόμη και ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε με νόημα την περασμένη Τρίτη ότι σκοπός της επανεκκίνησης της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας είναι η διατήρηση της «δημιουργικής εγρήγορσης» των πολιτών, καθώς και η αποδόμηση των λογής – λογής fake news για την πανδημία, τα οποία «προκαλούν ένα επικίνδυνο κίνημα αντίδρασης, σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία της κατάστασης».

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ποιος θα ήθελε ειδικούς επιδημιολόγους και παθολόγους λοιμώξεων, οι οποίοι να μην ανησυχούν για την χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον νέο κοροναϊό; Να μην ανησυχούν για τους επικίνδυνους συνωστισμούς, οι οποίοι παρατηρούνται, και να μην προειδοποιούν ότι λείπει μία απλή «σπίθα» για να ξεσπάσει νέα έξαρση της εξάπλωσης της νόσου COVID – 19 στη χώρα μας;

Να θυμηθούμε πάλι τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επεσήμανε επίσης με νόημα την περασμένη Τρίτη ότι «κατάσταση συναγερμού θα έχουμε μόνον εάν δείτε εκ νέου μαζί μου στην ενημέρωση τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα»… 

 

medispin

2 Αυγούστου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης