Τσελέντης: Καταστροφικός ένας σεισμός 6,5-7 Ρίχτερ στην Ελλάδα αν γίνει στην στεριά

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις υποδομές στην χώρα μας και την αντοχή τους σε μεγάλους σεισμούς, έκρουσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής, με αφορμή φονικό τον σεισμό στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, τόνισε πως η Ελλάδα αντέχει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 Ρίχτερ, εάν γίνουν στη θάλασσα, αλλά αν γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης – Αμοργού, προσθέτοντας πως ειδικά το ρήγμα της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο». Το ρήγμα αυτό όμως, διευκρίνισε, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».

Εξάλλου, όπως είπε, έναν σεισμό γύρω στο 6,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο «τον θέλουμε, κάθε δύο – τρία χρόνια», ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια: «Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη από έναν 4 Ρίχτερ».

Τέλος, ο κύριος Τσελέντης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μέθοδος ΒΑΝ, του καθηγητή Βαρώτσου μπόρεσε να εντοπίσει τον σεισμό του Μεξικού, δίνοντας ανάλογα σήματα κάποιες ημέρες νωρίτερα.

madata.gr

Νοεμβρίου 14, 2017
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης