Το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, τι θα γίνει τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης- 50 ημέρες για τη μείωση φόρων και ΦΠΑ

Έπιασε δουλειά η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει τους δανειστές που περιμένουν «στη γωνία»

Άμεσοι στόχοι η ταχεία μείωση των εκκρεμών συντάξεων, οι έλεγχοι κατά της μαύρης εργασίας, και οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα

Σε «σπριντ» 50 ημερών για μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση και φόρων εισοδήματος για όλους, ταχεία μείωση των εκκρεμών συντάξεων, ελέγχους κατά της μαύρης εργασίας, αλλά και εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, επιδίδεται από χθες η κυβέρνηση. Τα «πυκνά σύννεφα» από τις Βρυξέλλες με τις επικρίσεις για τις παροχές του τελευταίου διμήνου και τις εκκλήσεις του Ecofin για νέα μέτρα λιτότητας έως 1% του ΑΕΠ το 2019-2020 εξηγούν γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει τα πρώτα νομοσχέδια, πριν πέσει σε μπλόκο των δανειστών για τα ελλείμματα που κρύβονταν «κάτω από το χαλί».

Τις άμεσες προτεραιότητες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε όμως από εχθές το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο:

– υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά, ευσταθή τραπεζικό τομέα και ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ποιες φοροελαφρύνσεις εννοεί; Μείωση του ΦΠΑ σε 13% σε ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης, αλλά και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φόρου σε 9% αντί 22% που ισχύει σήμερα. Κατά πληροφορίες, για την νομοθέτησή τους η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου να έχουν ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

– «δεν θα πούμε ότι παραλαμβάνουμε καμμένη γη» τόνισε ο κύριο Σταϊκούρας, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Προτιμά να κινείται με βάση τα στοιχεία αυτά, γιατί αλλιώς θα πέσει στην παγίδα Ρέγκλινγκ–που έρχεται στις 16 Μαΐου για διαδοχικά τετ-α-τετ με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σταϊκούρα- να πρέπει να ακυρώσει μέτρα που προωθεί , λόγω της δημοσιονομικής τρύπας που υπολογίζουν οι θεσμοί στην Έκθεσή τους, η οποία επικυρώθηκε χθες από το Ecofin.

Ο κύριος Τσακαλώτος πάντως ευχήθηκε «κουράγιο» στον κύριο Σταϊκούρα, θυμίζοντας πως όταν ο ίδιος αναλάμβανε υπουργός πριν 4 χρόνια, «οι μισοί μου εύχονταν συγχαρητήρια και οι άλλοι μισοί συλλυπητήρια».

Ούτε 1 μέρα καθυστέρησης

Για να ξεφύγει από την (μετα-) μνημονιακή δέσμευση και ασφυξία, η κυβέρνηση έπιασε ήδη δουλειά και ανακοίνωσε χθες παρεμβάσεις που ετοιμάζει άμεσα, όπως:

– Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, προκειμένου να εκδώσει απόφαση προκειμένου να ξεκολλήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

– Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είχε σύσκεψη εχθές στο Μαξίμου, για να παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

– Το Μαξίμου επισκέφθηκε χθες και ο επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, για να προωθήσει τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τράπεζες.

Τα πρώτα νομοθετήματα

Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα, έσπευσε να ανατρέψει δομές παλαιών υπουργείων, όπως το Οικονομίας και το Οικονομικών, για να μεταφέρει στο υπουργείο Οικονομικών την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο εξωδικαστικό. Στο Ψηφιακής Πολιτικής μεταφέρεται και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκαλώντας όμως και αντιδράσεις εκ μέρους υπαλλήλων που ζητούν να συνεχίσουν να υπάγονται στο καθεστώς του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε ότι ξεκινά άμεσα «κυνήγι» για παραβιάσεις της αδήλωτης μαύρης επιχειρήσεις.

Έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο, τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις, θα παραλάβει με την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το κάθε μέλος της, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έκρυψα ποτέ τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους και διαρκή αξιολόγηση και γνωρίζω πως ο πρώτος που αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε πως η Βουλή θα ψηφίσει στις 18 του μήνα τον Κώστα Τασούλα πρόεδρό της, 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας του μήνα η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

«Πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο που ήταν η αυτοδυναμία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό» συνέχισε. «Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου και θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τις τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία σας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κ. Μητσοτάκη, την επόμενη της ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά το κράτος και μία εβδομάδα μετά το φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά.

Πρόσθεσε πως θα αποκατασταθεί το κύρος της δικαιοσύνης με την τοποθέτηση νέας ηγεσίας, ξεκαθαρίζοντας πως πυξίδα αποτελεί ο σεβασμός στην ιεραρχία.

«‘Όλα αυτά» τόνισε, «δεν σηματοδοτούν απλώς τον σεβασμό μας στη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό. Ξέρουμε τι θέλουμε και θα το πετύχουμε» κατέληξε.

«Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης, καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο». Δεν σταματάμε απλά στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του ώστε να διορθώνονται πιθανές αστοχίες».

«Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας, κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε αλλά και για όσα εκπέμπουμε. Ενσαρκώνουμε το ύφος και το ήθος που ταιριάζει στην περήφανη Ελλάδα του 21ου αιώνα» επισήμανε.

Τα πρώτα άμεσα δείγματα γραφής για την φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναμένεται να δείξει πολύ γρήγορα η νέα κυβέρνηση. Αμέσως μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα έρθουν στην Βουλή οι πρώτες διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος. Αφορούν τις διορθωτικές κινήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να κλείσουν «πληγές» οι οποίες εμποδίζουν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα να διευθετήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες αλλά και την κατάργηση των εξαιρέσεων (σερβιριζόμενα ποτά, καφέδες) από τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον οποίο υπάγεται πλέον η εστίαση.

Για τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο, τις οποίες οι κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει νομοθετήσει  έως τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί μια  προσυνεννόηση με τους θεσμούς. Και αυτό γιατί θα πρέπει νωρίτερα να κλείσουν εκκρεμότητες οι οποίες συνδέονται με τις εκτιμήσεις των θεσμών για αποκλίσεις έναντι των φετινών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος εξαιτίας του πακέτου παροχών Τσίπρα.

Κατά πάσα πιθανότητα ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών την επόμενη εβδομάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist. Στο συνέδριο  του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει:

1. Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο  9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.

3. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

6. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

7.  Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

 

news

protothema
Ιούλιος 10, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης