Το απλωμένο χέρι του Ερντογάν –Μια φωτογραφία όλη η επίσκεψη! -Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει πλήρως τις διαθέσεις του τούρκου Προέδρου

Αφού είχαν ολοκληρωθεί οι επίμαχες δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδεία διευρυμένων αντιπροσωπειών, κατευθύνθηκαν στα ενδότερα του Προεδρικού Μεγάρου.

Εκεί, και λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ο Ερντογάν φάνηκε να λέει κάτι προς τον Προκόπη Παυλόπουλο απλώνοντας το χέρι του. Την στιγμή, απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Reuters επιβεβαιώνοντας την ρήση: «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».

Τουρκικά Μέσα για επίσκεψη Ερντογάν: «Πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά Μέσα είναι η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και οι εμπρηστικές δηλώσεις του για τη «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σε σκληρό debate μετατράπηκε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν επέμεινε στη θέση του για «αναθεώρηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να τον βάζει στη θέση του, ξεθαρίζοντάς του ότι δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο, είναι ο τίτλος του CNN TURK, που κάνει λόγο για «Πόλεμο» Ελλάδας – Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα hurriyet που με έκτακτη ανάρτησή της έκανε λόγο για έναν «έξαλλο Ερντογάν», ενώ αναφέρθηκε και στο «εκρηκτικό» κλίμα στη συνάντηση του Παυλόπουλου με τον Τούρκο πρόεδρο, γράφοντας χαρακτηριστικά, «πόλεμος και βαριές εκφράσεις στις κοινές δηλώσεις»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε τον… τσαμπουκά του «σουλτάνου» με το που έφτασε στην Αθήνα

Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου τόνισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να τον βάλει στη θέση του και να του ξεκαθαρίσει πως πρέπει η Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αλλαγές», είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Kαλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 

Ο πρόεδρος ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποτελεί «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά ερμηνεία. «Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος αποδομώντας την ουσία των επιχειρημάτων του Ερντογάν, με την ιδιότητά του ως ΣυνταγματολόγοςΌπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος στον Τούρκο πρόεδρο, οι συνθήκες δεν αναθεωρούνται.

Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν είμαι καθηγητής, μιλάω πολιτικά».

Live εικόνα

Δεκέμβριος 7, 2017
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης