Το έκτακτο σχέδιο για την αναχαίτιση των κρουσμάτων -Τα έξι μέτρα που έχουν στην ατζέντα τους οι ειδικοί

Κι ενώ μετράμε μόλις λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε η υποχρεωρική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως αυτό το μέτρο μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να μειώσει τα νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν στην «φαρέτρα» μία λίστα από μέτρα που ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να τα θέσουν σε ισχύ, μιας και πλέον μετά και από προτροπή του Πρωθυπουργού έχουν εντελώς το ελεύθερο να το κάνουν.

Τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο αυτά που επιβεβαιώνονται και από τους ειδικούς είναι τα εξής.

6 μέτρα στη λίστα των λοιμωξιολόγων

  • Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκα. Είναι το ακραίο σενάριο για χρήση μάσκας στην καθημερινότητά μας, ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.
  • Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας. Κι αυτό είναι ακραίο σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
  • Χρήση μάσκας στις εκκλησίες. Προς το παρόν οι λατρευτικοί χώροι έχουν εξαιρεθεί και μια αλλαγή αυτής της κατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστούς.
  • Κόφτης στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ. Να μπει δηλαδή πλαφόν 50 ή 100 ατόμων για τους χώρους διασκέδασης και μικρότερος απ’ ότι σήμερα, αριθμός, πελατών στα σούπερ μάρκετ.
  • Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και μπιτς μπαρ ώστε αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών με την ευθύνη να την έχει η επιχείρηση.
  • Κλείσιμο beach bars ή των μεγάλων κλαμπς όπου σημειώνεται συνωστισμός.

Άλλωστε δεν είναι κρυφό πως η ανησυχία αφορά κυρίως τον συνωστισμό στα beach bars, τα club και τα Μέσα Μεταφοράς.

Γι΄αυτό το λόγο όπως ανακοινώθηκε και χτες θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς και στα κλαμπ ειδικά στα νησιά. Μάλιστα καθώς πλησιάζει και ο Δεκαπενταύγουστος, όπου αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, κυρίως στη νησιωτική περιοχή, δεν αποκλείονται ειδικές οδηγίες για τα πανηγύρια.

Ακόμη και απαγόρευση της διοργάνωσης πανηγυριών βρίσκεται στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Γώγος: Σενάρια για «κόφτη» στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ

Επίσης, ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης κλπ.. «Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω, π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Αδύνατη η ιχνηλάτηση σε ένα beacb bar

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «εχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους, και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση, προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Απαγόρευση για πανηγύρια

Αναφορικά με τα πανηγύρια, ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο.

Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται» ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα, συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα, αν και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερώς τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία.

Άρα, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Τέλος, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο», ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κοροναϊό».

Βατόπουλος: Ο κόσμος πρέπει να φορά μάσκες στους ναούς

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας σε χώρους λατρείας, ο κ. Βατόπουλος ήταν ξεκάθαρος, «ο κοροναϊός δεν ξεχωρίζει χώρους»

«Πιστεύω ότι πρέπει και στους ιερούς Ναούς, να φορά ο κόσμος μάσκα. Ο κοροναϊός δεν ξεχωρίζει χώρους. Είναι σημαντικότερο να πεισθεί ο άλλος ότι αυτό γίνεται για την υγεία του», ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

31 Ιουλίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης