Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Σύβοτα Θεσπρωτίας, ταξιδεύουμε στην Καραϊβική της Ελλάδας

συβοταΤα τελευταία χρόνια η φήμη του έχει εκτοξευτεί! Και όχι τυχαία, αφού τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό!

Συγκεκριμένα, είναι παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας με τον οικισμό να είναι χτισμένο σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Είναι γνωστά για τη ναυμαχία Κορινθίων και Θεσπρωτών εναντίον των Κερκυραίων το 433 π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Κατά την τουρκοκρατία ονομάστηκε Μούρτος από το όνομα του προκρίτου, ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε ως το 1959, οπότε και επανήλθε η αρχαία ονομασία.

Εκτός όμως από τα μνημεία του παρελθόντος τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών. Τα καταπράσινα νησάκια Άγιος Νικόλαος και Μαύρον Όρος -όπου και χτίστηκε το 1884 φάρος για τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας- που περιστοιχίζουν το χωριό είναι προσβάσιμα με βάρκα ενώ οι παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι είναι πολλές και πεντακάθαρες: Μικρή και Μεγάλη Άμμος, Πισίνα, Γαλλικός Μώλος, Ζάβια, Μεγάλο Στάφο .

Με βάση τα Σύβοτα μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά αξιόλογα μέρη, με τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και πολλές φυσικές ομορφιές.

 

Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής
Αριστερά του δρόμου προς Ηγουμενίτσα, Το εκκλήσακι της Αγίας Παρασκεύης τρία χιλιόμετρα από την Πλαταριά, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Σύμφωνα με την παράδοση, σε κοντινή θέση βρίσκονταν Μοναστήρι της εποχή της Ενετοκρατίας. Τη δεκαετία του ’60, τα απομεινάρια της Μονής γκρεμίστηκαν και κτίστηκε ο νέος Ναός στη σημερινή του θέση. Λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες Φάρος ΣυβότωνΚάστρο Πολυνερίου Αρχαίος Οικισμός Βραχωνά.

Φάρος Συβότων
Στο νησί Μαύρο Όρος υπάρχει φάρος. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1884 από την Γαλλική εταιρία Οθωμανικών Φάρων. Το ύψος του φάρου είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 87 μέτρα. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με βάρκα από τα Σύβοτα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.

Αρχαίος Οικισμός Βραχωνά
Ο εγκαταλειμμένος παραδοσιακός οικισμός του Βραχωνά βρίσκεται σε ένα λόφο ΝΑ Του χωριού των Συβότων και αποτελείται από περίπου 50 ερειπωμένα σπίτια. Τα περισσότερα είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο – 19ο αιώνα . Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο. Ο Βραχώνας ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα. Οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.

Παραλίες

Τα Σύβοτα (Μούρτος) Θεσπρωτίας, είναι μια μαγευτική τοποθεσία με φανταστικές παραλίες, πυκνή βλάστηση και πανέμορφα κατάφυτα νησάκια, που προσφέρουν στον επισκέπτη πολλές δυνατότητες για εξερευνήσεις με καΐκι, για κολύμπι και θαλάσσια σπορ και γενικά για αξέχαστες διακοπές. Πολύ κοντά και η Πέρδικα, ένα γραφικό χωριό, που διαθέτει μοναδικής ομορφιάς παραλίες για όλους. Τα αβαθή νερά του Αρίλλα ιδανικά για το κολύμπι και τα παιχνίδια των μικρών παιδιών και τις ατελείωτες παραλίες Καραβοστάσι και Σοφάς με την κατάλευκη άμμο και τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά τους.
Πισίνα
Υπάρχουν πάμπολλοι κολπίσκοι και παραλίες ανάμεσα στα τρία νησάκια των Συβότων, αλλά η πιο γνωστή παραλία είναι η Πισίνα που έχει ένα φανταστικό κρυστάλλινο μπλε χρώμα. Προσεγγίζεται μόνο με βάρκα, αλλά η βόλτα αυτή αξίζει και με το παραπάνω, καθώς συναντάς μια πολύ όμορφη παραλία με ολόλευκη άμμο και δροσερά καταγάλανα νερά, που θυμίζει πισίνα. Ένα μοναδικό περιβάλλον που κάνει την Πισίνα αναμφίβολα την παραλία που πρέπει να απολαύσει κάθε επισκέπτης των Συβότων. Η περιήγηση της όπως και των άλλων μικρότερων παραλιών των νησιών γίνεται με βαρκάκι.

Μπέλα Βράκα
Είναι κοινό μυστικό ότι τα Σύβοτα διαθέτουν εξαιρετικές παραλίες. Αν όμως θες να εντυπωσιάσεις επέλεξε τη Μπέλα Βράκα, που ίσως είναι η πιο όμορφη περιοχή στα Σύβοτα. Αυτή η πιο φημισμένη παραλία βρίσκεται στο νησί Μουρτεμένο και η πρόσβαση γίνεται είτε με βάρκα είτε με τα πόδια καθώς τα νερά είναι πολύ ρηχά. Δημιουργήθηκε ύστερα από τη φυσική συνένωση της στεριάς με το νησί Μουρτεμένο και ουσιαστικά αποτελείται από 4 συνεχόμενες παραλίες με την πρώτη στην πλευρά της στεριάς. και αφού περάσουμε με τα πόδια στο νησί της Μπέλα Βράκας εκεί υπάρχουν άλλες 3 παραλίες που συνδέονται με μικρό μονοπάτι μέσα από το δάσος του νησιού. Βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε απέναντι προς τον πρώτο από τους τρεις κολπίσκους με το νερό να φτάνει μέχρι το γόνατο. Οι ξένοι που καταλύουν στην περιοχή γνωρίζουν καλά για την ύπαρξη της οπότε αν θες λίγα τετραγωνικά βότσαλου καλό θα ήταν να έρθεις από νωρίς. Στην παραλία λειτουργεί και σχολή windsurf.

Μέγα Άμμος
Κατευθυνόμενος από τα Σύβοτα στην Πέρδικα, η παραλία που συναντά μετά την Ζαβιά, είναι η Μέγα Άμμος. Είναι σχετικά μικρή παραλία, όπως και το σύνολο των παραλιών της περιοχής, αλλά έχει τα περισσότερα bar-cafe και εστιατόρια. Αυτή η πανέμορφη παραλία, αμμώδης κατά κύριο λόγο, είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη παραλία στην περιοχή, ενώ διαθέτει και θαλάσσια σπορ. Στον διπλανό κόλπο βρίσκεται και η Μικρή Άμμος με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά.

Μικρή Άμμος
Είναι μια παραλία μικρή, όπως προδίδει και το όνομά της, με καθαρά κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για παρατήρηση με μάσκα. Ο γιαλός είναι αμμώδης και το χρώμα της θάλασσας υπέροχο. Είναι στην ουσία ένας κλειστός όρμος, με όμορφο πυθμένα ιδανικό για παρατήρηση με μάσκα, που τον επισκέπτονται συνήθως κρύα ρεύματα. Διαθέτει ταβέρνα, καφέ, ομπρέλες και καρέκλες θαλάσσης.
Αγία Παρασκευή

Λίγο παραπέρα στο δρόμο προς την Πέρδικα είναι η παραλία της Αγία Παρασκευής. Μια παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Ένα όμορφο περιβάλλον με ένα νησάκι να την προστατεύει, μόλις στα 100 μέτρα από την παραλία. Μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι το νησάκι απέναντι ή να απολαύσετε τον καφέ σας στην καφετέρια που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Διαθέτει ταβέρνα, καφέ, ομπρέλες και καρέκλες θαλάσσης. Ενδιαφέρουσα και η περιήγηση του μικρού νησιού της.

Αρίλλα και Καραβοστάσι
Αυτές οι παραλίες είναι 12 χλμ. μακριά από τα Σύβοτα δίπλα στην Πέρδικα. Ο Αρίλλας είναι μια πολύ ρηχή παραλία με ψιλή άμμο και το Καραβοστάσι μια αρκετά μεγάλη πλαζ, επίσης αμμώδης. Και οι δυο διαθέτουν ωραίες ταβέρνες.

Ζάβια
Η πρώτη παραλία που συναντάμε νότια από τα Σύβοτα ακολουθώντας το δρόμο για Πέρδικα-Πάργα. Μια αμμώδης παραλία σ’ έναν απάνεμο μακρόστενο κόλπο με κρυστάλλινα γαλανά νερά που είναι κρύα, λόγω των υποθαλάσσιων πηγών που αναβλύζουν. Στη μικρή αυτή παραλία η άμμος είναι στη σκιά που σχηματίζουν τεράστια ελαιόδεντρα. Υπάρχει επίσης και μια καφετέρια ανάμεσα σε ελιές ακριβώς πίσω από την παράλια. Δεν διαθέτει ταβέρνα – καφέ, υπάρχουν όμως ομπρέλες και καρέκλες.

Γαλλικός Μώλος
Ο Γαλλικός Μώλος είναι εύκολα προσβάσιμος από ένα μονοπάτι στη δεξιά άκρη του λιμανιού. Είναι μία αμμώδης στενή παραλία με μία ωραία ταβέρνα ακριβώς πάνω από αυτήν. Παραλία που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, αφού ακολουθήσετε ένα μονοπάτι που οδηγεί εκεί. Ζεστά νερά και ψιλή άμμος και βότσαλα.

Ζέρη
Αποτελεί τοπωνύμιο της βόρειας ακτής κι αποτελείται από 5 συνεχόμενες παραλίες που απλώνονται σε έκταση περίπου 500 μέτρων. Στην ίδια ακτή υπάρχουν και άλλες 3 παραλίες, αλλά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με βαρκάκι. Διαθέτουν συνδυασμό άμμου και βότσαλου. Οι τρεις πρώτες διαθέτουν ταβέρνες – καφέ, ενώ στη μέση της περιοχής λειτουργεί πάρκο με νεροτσουλήθρες. Στη δεύτερη παραλία υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ομπρελών και καρεκλών.

Τοπικά Προϊόντα

Στα Σύβοτα μπορεί κάποιος να δοκιμάσει διάφορες γεύσεις από τους κατοίκους της περιοχής που φιλόξενα προσφέρουν στον επισκέπτη να καταναλώσει τοπικά εδέσματα που ενθουσιάζουν και τον πιο απαιτητικό.

Συγκεκριμένα μπορεί κάποιος να γευτεί το ελαιόλαδο της περιοχής, φημισμένο για την ποιότητα του καθώς είναι παρθένο χωρίς αναμίξεις με άλλα συστατικά. Παράλληλα μπορεί κάποιος να δοκιμάσει Βρώσιμες Ελιές που τον χειμώνα μαζεύονται από τους αγρότες των χωριών του Δήμου. Παράλληλα στα βουνά της περιοχής θα βρει κάποιος Φασκόμηλο, Ρίγανη, Μέλι και Χαμομήλι που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες . Ταυτόχρονα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου είναι ιδανικά και για τους μερακλήδες εφόσον κάποιος μπορεί να βρει γνήσιο Τσίπουρο και Κρασί που παράγονται με τον παραδοσιακό Τρόπο από ντόπιο τρύγο. Σας συστήνουμε αν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της δημιουργίας του Τσίπουρου όπου κυριολεκτικά το αποστακτήριο γίνεται τόπος συνάντησης και γευσιγνωσίας.

Πως θα έρθετε

Από Βόρεια Ελλάδα πολύ εύκολα μέσο Εγνατίας Οδού! Θα βγείτε Ηγουμενίτσα και από εκεί είναι άλλα 24χλμ.

Με ΙΧ από Αθήνα θα πάρετε την εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου. Αθήνα – Κόρινθος – Ρίο, Αντίρριο – Μεσολόγγι ->

Μετά το Μεσολόγγι παραδόθηκε κομμάτι της «Ιονια Οδού» Προσοχή δείτε την σηματοδότηση ώστε να πάρετε την κατεύθυνση «Άρτα – Ιωάννινα». ΔΕΝ πρέπει να πάτε προς το Αγρίνιο! Αυτήν την στιγμή (17/08/2009) ο δρόμος φθάνει 15 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Αμφιλοχία όπου και πρέπει να βγείτε (Έξοδος Αμφιλοχία -Άκτιο).

-> Αμφιλοχία- Ακτιο – Μενίδι (Χωριό) – Πλαταριά – Σύβοτα.

Με ΚΤΕΛ από Αθήνα: Θα μεταβείτε στα ΚΤΕΛ Κηφισού και θα κόψετε εισιτήριο για την Πλαταριά όπου και θα κατεβείτε. Φυσικά θα έχετε φροντίσει να πάρετε τηλέφωνο τα ταξί Συβότων και να έχετε κανονίσει ώστε να έρθουν να σας πάρουν και να σας μεταφέρουν στο χωριό.

Με ΚΤΕΛ από Θεσσαλονίκη: (Βόρεια Ελλάδα δηλαδή) θα βγάλετε εισιτήριο για Ηγουμενίτσα και από εκεί η με ΚΤΕΛ για τα Σύβοτα ή παίρνεται ταξί από τον σταθμό ή ακόμα καλύτερα τηλεφωνείτε στα ταξί Σύβοτα και κλείνεται ραντεβού να έρθουν να σας πάρουν.

Τηλέφωνα ΚΤΕΛ: 14505 Επίσημη γραμμή δρομολογίων ΚΤΕΛ και στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας 26650-22039.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δημαρχείο 26653 61500

ΚΕΠ Δήμου Συβότων 26653 61504

Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας 26650 24420

Ιατρείο Πλαταριάς 26650 71256

Ιατρείο Συβότων 26650 93075

Αστυνομικό Φυλακιο Συβότων 26650 93333

Ιερά Μητρόπολη Παραμηθίας 26650 22377

 

Υπηρεσίες Ταξί Σύβοτα

Υπηρεσίες ταξί στα Σύβοτα. Σας μεταφέρουν με ασφάλεια από και προς οπουδήποτε επιθυμείτε.

Ονοματεπώνυμο:
Καλογήρου Κώστας
Τηλέφωνο:
6944443860
Ονοματεπώνυμο:
Μαράκης Παντελής
Τηλέφωνο:
6945453838
Ιστοσελίδα:
http://www.sivotataxi.gr

 

planetnews.gr

Ιούλιος 12, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης