Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Παλαιός Παντελεήμονας: παράδοση και γραφικότητα στη σκιά του Ολύμπου

Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές.

Ο Παλαιός (Παλιός) Παντελεήμονας αποτελεί ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, μόλις 4 χλμ από τη θάλασσα και στους πρόποδες του Ολύμπου.

Ο Παλιός Παντελεήμονας αποτελεί κομβικό σημείο καθώς βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα, 18 χλμ από το χωριό Καλλιπεύκη και 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη.

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι ο εναρμονισμός της παράδοσης με τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο αναπαλαιωμένος και παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ., με θέα που κόβει την ανάσα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Έχει τέσσερις αιώνες ζωής και χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, το οποίο είναι εμφανές από τη γνωστή «αετοφωλιά του Ολύμπου», όπου η μακεδονική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την ηπειρώτικη παράδοση. Για το λόγο αυτό ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος.
Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοσ παντελεημονας
Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από την εκκλησία που δεσπόζει στη γεμάτη με πλατάνια κεντρική πλατεία του χωριού. Δίπλα από τον επιβλητικό ναό, οι παραδοσιακές ταβέρνες κρατούν συντροφιά στο αναπαλαιωμένο σχολείο που ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος.

Σχετική εικόνα

Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, το γραφικό χωριό Παλαιός Παντελεήμονας, που ιδρύθηκε στα τα τέλη του 14ου αιώνα, είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Σχετική εικόνα

Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα, όπου υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες διαμονής, φαγητού, ψυχαγωγίας και παροχής τουριστικών πληροφοριών και μόλις 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, στο Νοτιοδυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοσ παντελεημονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του «χρώμα» καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του έφυγαν μαζικά προς το μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως, η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Σε αυτό συνέβαλε το παραδοσιακό, τοπικό του «χρώμα», καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοσ παντελεημονας

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, θα δείτε την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του, μπορείτε να θαυμάσετε τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Κοντινές εκδρομές

Η διαδρομή προς τον οικισμό και τη γύρω περιοχή, μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε κοντά σε ένα πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και την εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Η κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, είναι η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε, πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στη χώρα μας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938.

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοσ παντελεημονας

Πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρεται για χαλάρωμα αλλά και για πεζοπορίες στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου και χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για πολεμικούς σκοπούς. Αναστηλώθηκε το 1941 και από τότε φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιρινού «Φεστιβάλ του Ολύμπου», τις οποίες επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 400χλμ. από την Αθήνα και 110χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, βγείτε στην έξοδο του Νέου Παντελεήμονα και από εκεί σε απόσταση 5 χλμ. από την Εθνική οδό, περνώντας μέσα από τον Νέο Παντελεήμονα θα συναντήσετε τον Παλαιό Παντελεήμονα.

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιοσ παντελεημονας

Τι να κάνετε

Επισκεφτείτε το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα που απέχει 6χλμ. από τον Παλαιό Παντελεήμονα. Είναι χτισμένο το 10ο αιώνα στους πρόποδες του Ολύμπου σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Αναστηλώθηκε το 1941  και φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιρινού ”Φεστιβάλ του Ολύμπου”.

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρο πλαταμωνα

Περπατήστε μέχρι τους Παλαιούς Πόρους , που απέχουν γύρω στα 6 χλμ, σε μια διαδρομή 90 λεπτών μέσα από δάση με καστανιές και οξιές. Το χωριό έχει ελάχιστους κατοίκους αλλά ιδιαίτερο χρώμα με λιθόχτιστα σπίτια και πανέμορφα εκκλησάκια όπως τους ναούς της Ζωοδόχου Πηγής και των Αγίων Αποστόλων.

clickatlife.gr

planetnews

9 Οκτωβρίου, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης