Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Ναύπακτος: Φύγαμε για ρομαντικές βόλτες!

Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο. Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Κτισμένη πάνω στους οδικούς άξονες που διατρέχουν τη Δυτική Ελλάδα, η Ναύπακτος θεωρείται ένας «παντός καιρού» προορισμός. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου. Ομως, αν έχετε χρόνο για περισσότερα χιλιόμετρα και υπομονή με τις στροφές, θα προτείναμε αναμφίβολα να έρθετε μέσω Δελφών, Γαλαξιδίου. Διαδρομή που καθώς κινείται στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου θα σας μυήσει στα θαλασσινά τοπία της Στερεάς Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Αν και ο αυθεντικός οικιστικός ιστός της σημερινής Ναυπάκτου έχει δεχθεί πολλές και αναμφίβολα καθοριστικές αλλοιώσεις στη ροή του χρόνου, κάτω στο παλιό λιμάνι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του Μεσαίωνα. Φτάνοντας λοιπόν στην αιτωλοακαρνανική καστροπολιτεία, μη βιαστείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις. Χαλαρώστε στη λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σας στο μεσαιωνικό λιμάνι της Ναυπάκτου, χαζεύοντας τα καΐκια στο καθημερινό τους πήγαινε – έλα και καταστρώστε τα σχέδιά σας για τις βόλτες και τις εκδρομές σας.

Σε γενικές γραμμές πάντως, πρέπει να ξέρετε πως η όμορφη θαλασσινή πολίχνη καθώς βρίσκεται πάνω ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, αλλά και σε μικρή απόσταση από την ορεινή ενδοχώρα, φαντάζει ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Φυσικά πριν χαθείτε στις δαντελωτές παραλίες, στις ρεματιές των ποταμών και στα βαθύσκιωτα βουνά, θα αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας στην πόλη.

Σχετική εικόνα

Οπωσδήποτε θα πρέπει ν’ ανεβείτε στο κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του δασωμένου λόφου. Ο δρόμος ξεκινά μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου και καταλήγει στην είσοδό του (ανοιχτό καθημερινά 8 π.μ. – 3 μ.μ. εκτός Δευτέρας). Στο κάστρο μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια από το λιμάνι ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά κοπιαστική -το καλοκαίρι- λόγω έντονης ανηφόρας. Στη διαδρομή θα βρείτε δροσερές πλατείες για να ξαποστάσετε και κρήνες με κρύο νερό για να ξεδιψάσετε.

Τη σημερινή του μορφή το μεσαιωνικό καστέλι την οφείλει στους θαλασσοκράτορες Βενετούς που έχτισαν πάνω σε υπολείμματα αρχαίου φρουρίου, ενώ τα τείχη που τότε ήταν ενιαία με αυτά του λιμανιού, ενισχύθηκαν από τον Ιουστινιανό. Θεωρείται το μοναδικό στην Ευρώπη που διέθετε πέντε αμυντικές ζώνες (ξεκινούν από το λιμάνι και φτάνουν μέχρι τον λόφο και σήμερα είναι ενσωματωμένες στον πολεοδομικό ιστό). Στην ουσία το κάστρο της Ναυπάκτου δεν κατακτήθηκε ποτέ αν και πολλές φορές πολιορκήθηκε. Αργότερα, οι Οθωμανοί αναγνωρίζοντας και αυτοί την αξία της θέσης του, ενίσχυσαν την οχύρωση.

Εκεί ψηλά στις χορταριασμένες πολεμίστρες θα ατενίσετε την απίστευτη θέα. Απ’ το ψηλότερο σημείο -Ιτς Καλέ-, αν ο καιρός είναι καθαρός, ο Κορινθιακός κόλπος, τα παράλια και βουνά του Μοριά, και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ποζάρουν στον ορίζοντα.

Η περιήγηση στην ιστορία της Ναυπάκτου θα συνεχιστεί με μια επίσκεψη στο «Μουσείο κειμηλίων 1821 – Φαρμάκη», όπου θα δείτε αντικείμενα τόσο από τον Αγώνα του 1821 όσο και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά (πληροφορίες: 26340 27084).

Πίσω από την κεντρική πλατεία του λιμανιού βρίσκεται η συνοικία «Μποτσαρέικα», όπου ξεχωρίζει ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Ναυπάκτου, ο πύργος του Μπότσαρη, που τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία του φρούραρχου. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το κτίριο δόθηκε στον Νότη Μπότσαρη. Σήμερα άριστα διατηρημένο ανήκει στο Ιδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στους χώρους του φιλοξενούνται ιστορικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο πύργος είναι επισκέψιμος (τηλ.: 26340 29779).

Κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πευκόφυτη πλαγιά, η Ναύπακτος διατηρεί ανέπαφο το παραδοσιακό της στοιχείο, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ναυτικά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά.

Οι φιλόξενες γειτονιές της σε προσκαλούν για μια ήρεμη βόλτα, ανάμεσα σε παλιά σπίτια και κάθε λογής μαγαζάκια. Περπατήστε στα στενά δρομάκια και δείτε το Ασκληπιείο, τον Πύργο του Μπότσαρη, την Οικεία Τσαβέλλα και τόσα ακόμα απομεινάρια των λαών που πέρασαν από την ιστορική πόλη και άφησαν τα σημάδια τους σε αυτή.

Αξίζει να δείτε το νεοκλασικό κτίριο του 1955, στο οποίο στεγάζεται η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη, μια από τις καλύτερα οργανωμένες Δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή βιβλίων.

Ακόμα, επισκεφθείτε το ιδιωτικό Μουσείο κειμηλίων της οικογένειας Φαρμάκη και δείτε πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα.

Στη Ναύπακτο θα σας κερδίσουν οι σκιασμένοι με πλατύφυλλα πλατάνια δρόμοι και οι γραφικές της γωνιές. Τα παραθαλάσσια καφέ και τα εστιατόρια σας καλούν για λίγη ξεκούραση και ένα γευστικό γεύμα με φρέσκα θαλασσινά.

Το σύμβολο της πόλης και το ωραιότερο σημείο της είναι το κυκλικό λιμάνι της, ένας μικρός κόλπος, που κοσμείται από δυο καλοδιατηρημένους πύργους στην είσοδο του.

Στον δυτικό βραχίονα θα δείτε τον ανδριάντα του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη, αλλά και το άγαλμα του διάσημου Ισπανού λογοτέχνη Μιχαήλ Θερβάντες, ο οποίος συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Σημείο συνάντησης ντόπιων και τουριστών είναι ο πεζόδρομος του Στενοπάζαρου, όπου παλαιότερα βρισκόταν η αγορά με τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Εκεί θα βρείτε πολλές επιλογές για γευστικές απολαύσεις.

Ακόμα ένα κόσμημα της πόλης είναι το βενετσιάνικο κάστρο της, με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών, τα πέντε του διαζώματα, που το καθιστούσαν ένα από τα πιο δυσπρόσιτα οχυρά.

Ανεβείτε στην κορυφή του και απολαύστε τη θέα στην πόλη και το λιμάνι και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

Οι ωραιότερες παραλίες

Η Ναύπακτος είναι πλαισιωμένη από θαυμάσιες παραλίες όπου μπορείς να έρθεις εύκολα ακόμα και με τα πόδια. Κοντινές στην πόλη, βραβευμένες μάλιστα με «γαλάζια σημαία», είναι το Γρίμποβο (ανατολικά από το λιμάνι) και η Ψανή (δυτικά), οι οποίες μόλις «σφίξουν» οι ζέστες, γίνονται οι πλέον δημοφιλείς τόσο ανάμεσα στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες που θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Σκιάζονται από πλατάνια που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1950 και είναι στρωμένες με βοτσαλάκι και άμμο. Προσφέρουν όλες τις εξυπηρετήσεις, καθώς κατά μήκος τους αναπτύσσονται καφέ και εστιατόρια. Το καλοκαίρι οι δρόμοι που κινούνται παράλληλα με τις ακτές πεζοδρομούνται. Ανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται η αμμουδερή ακρογιαλιά της Χιλιαδούς, πολυσύχναστη και αρκετά οργανωμένη, καθώς διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρκετές ψαροταβέρνες και beach bars. Το καλύτερο τμήμα της είναι αυτό που απλώνεται ανατολικά του λιμανιού. Αν και μεγάλο μέρος της καταλαμβάνουν ομπρελοξαπλώστες, υπάρχουν και τμήματα ελεύθερα για να απλώσετε την πετσέτα σας χωρίς να πληρώσετε την άμμο.

Λίγο πιο μακριά (12 χλμ.), στον δρόμο για Γαλαξίδι θα βρείτε το χωριό Μοναστηράκι, φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στην προκυμαία, στη σκιά θεόρατων ευκαλύπτων.

 

 

 

 

 

 

Η καλύτερη παραλία με βαθιά κρύα νερά είναι το Παραθάλασσο, δηλαδή η μικρή βοτσαλιά μπροστά απ’ τη λίμνη. Εύκολα θα πάτε και στον Μαραθιά, που βρίσκεται 5 χλμ. ανατολικότερα από το Μοναστηράκι. Στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, θα διαλέξετε ανάμεσα σε αρκετά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες. Η καλύτερη ακτή της περιοχής είναι η βοτσαλιά Σκάλωμα που σκιάζεται από πλατάνια, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στο Μαραθιά (υπάρχουν ταμπέλες).

Αποτέλεσμα εικόνας για ναυπακτος παραλιες

wikipedia

planetnews

15 Μαρτίου, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης