Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Ήπειρος: Παραδοσιακά χωριά και γεύσεις διαχρονικές. Πολιτισμός και φύση, στεριά και θάλασσα, δράση και ηρεμία

Στην Ήπειρο, άνθρωποι και φύση γίνονται ένα. Σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών και τοπίων της Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα στην Πίνδο και το Ιόνιο πέλαγος, θα γνωρίσετε μια διαφορετική Ελλάδα. Οροσειρές, φαράγγια, σπάνια ζώα και φυτά, λίμνες, ποτάμια, άγρια βουνά, κρυφοί κολπίσκοι και δαντελωτές παραλίες με άμμο συνυπάρχουν αρμονικά με την αρχαία Δωδώνη, με κάστρα, μοναστήρια, τοξωτά γεφύρια και πέτρινα παραδοσιακά χωριά. 

Οι προορισμοί πολλοί και διαφορετικοί, ανοίγουν τη βεντάλια των επιλογών για διακοπές όλο τον χρόνο: από τα γραφικά Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα, μέχρι τα όμορφα Ιωάννινα και τα καλοκαιρινά κοσμικά «στέκια» Πάργα και Σύβοτα, η Ήπειρος σάς καλωσορίζει όλες τις εποχές του χρόνου και σάς υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες και εκπλήξεις.

Ελάτε να την εξερευνήσουμε…

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στο Συρράκο, γιατί είναι ένα χωριό-εμπειρία


Όποια κι αν είναι η αφετηρία σας, η οδήγηση είναι λίγο κουραστική έως το Συρράκο, αξίζει όμως για την περατζάδα στα καλντερίμια, ανάμεσα σε σπίτια από σχιστόλιθο, που σε κάνουν να νιώθεις πρωταγωνιστής του ηπειρώτικου Χάρι Πότερ. Μετά τη βόλτα, περάστε από το παλιό δημοτικό σχολείο, που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο (Συρράκο, τηλ. 26510-53410, 6947-155730, 6973-215156, www.syrrakohotel.gr) με καφέ και εστιατόριο, το οποίο σερβίρει από ζυμαρόπιτα χωρίς φύλλο μέχρι ζεστό τραχανά

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο.

Στα Τζουμερκοχώρια, για πεζοπορία στην ιστορία

Αποτέλεσμα εικόνας για τζουμερκοχωρια
Το ιστορικό μονοπάτι που ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή μιας-μιάμισης ώρας. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στους Καλαρρύτες ανάμεσα στον 10ο και τον 12ο αιώνα, ενώ στο Συρράκο τον 15ο αιώνα. Από τότε χρονολογείται και η επικοινωνία μεταξύ τους μέσω του μονοπατιού. Μπορείτε να ξεκινήσετε από όποιο από τα δύο χωριά θέλετε. Θα διασχίσετε το ρέμα Χρούσιας περνώντας πάνω από μια σιδερένια γέφυρα. Σε κάποια δύσκολα σημεία έχουν τοποθετηθεί κάγκελα, ενώ στα πολύ κατηφορικά ή ανηφορικά κομμάτια της διαδρομής σκαλιά.

Τα Αθαμανικά Ορη επισήμως ή Τζουμέρκα επί το λαϊκότερον είναι ένας πανέμορφος ορεινός όγκος της Ηπείρου. Ξεκινώντας από τον Αραχθο, γνωρίστε τα χωριά που είναι σκαρφαλωμένα πάνω τους και που, αν και όχι τόσο ανεπτυγμένα τουριστικά όσο θα έπρεπε, προσφέρουν στον ταξιδιώτη στιγμές χαλάρωσης και εξαιρετικής επαφής με την ορεινή Φύση.

Tα πιο γνωστά Tζουμερκοχώρια είναι το Bουργαρέλι, ο Kαταρράκτης, η Αγναντα, η Πράμαντα, το Συρράκο και οι Kαλαρρύτες. Τα τέσσερα πρώτα είναι τα «πράσινα» χωριά, γιατί όντως είναι πνιγμένα στη βλάστηση. Tα δύο τελευταία είναι χωριά της πέτρας και είναι πολύ ιδιαίτερα. Χτισμένα σε πάνω από 1.000 υψόμετρο, διαθέτουν αποκλειστικά πετρόχτιστα σπίτια, με αρκετά παλιά αρχοντικά ανάμεσά τους.

Στη Μονή Κηπίνας, γιατί είναι η Χοζοβιώτισσα της Ηπείρου

Αποτέλεσμα εικόνας για μονη κηπινας
Η Μονή Κηπίνας (6,5 χλμ. από τους Καλαρρύτες) είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Κατασκευάστηκε το 1212 από τον μοναχό Γρηγόριο και είναι εφάμιλλη της Παναγίας Χοζοβιώτισσας της Αμοργού σε ομορφιά και στυλ, αφού μοιάζει περισσότερο με κομμάτι του βράχου μέσα στον οποίο είναι χτισμένη, παρά με ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα

Η Ιερά Μόνη Κηπίνας είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας. Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα της μονής οφείλεται στους κήπους τους οποίους καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Θεωρείται ότι χτίστηκε κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ότι βρίσκεται χτισμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι ακολουθεί αρχικά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αλλά αργότερα θα πρέπει να περπατήσει σε ένα μονοπάτι και σε μια ξύλινη σκάλα.

Στον Αώο, για rafting


Τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους διασχίζουν τα δύο ποτάμια της Ηπείρου, ο Αώος και ο Βοϊδομάτης. Ο πρώτος πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο και μέσω Αλβανίας εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα και συναντά τον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Και οι δύο ποταμοί είναι ιδανικοί για rafting (Trekking Hellas, τηλ. 26510-71703, No Limits, τηλ. 26550-23777)

Όσον αφορά το rafting η διαδρομή του ποταμού Βοϊδομάτη είναι κατάλληλη για αρχάριους, αντιθέτως του ποταμού Αώου η οποία είναι απ’ τις πιο εξειδικευμένες στην Ελλάδα είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και κυρίως εμπειρία.

Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού. Η κατάβαση μπορεί να γίνει και με kayak, monoraft ή hot dog. Επιλεγμένα τμήματα της διαδρομής, που έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας, ιδίως από την περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα, μπορεί να γίνουν ευκολότερα.

Στον Βοϊδομάτη η κλασσική διαδρομή αρχίζει από τη γέφυρα Αρίστης- Παπίγκου, ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή στο φαράγγι του Βοϊδομάτη και καταλήγει στην έξοδο του φαραγγιού, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Η κατάβαση μπορεί να γίνει με rafting, kayak, monoraft ή hot dog. Η διάρκεια της διαδρομής είναι από 1 έως 2 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας II.

Στη Ζίτσα, για τα εκλεκτά κρασιά


Στο οροπέδιο της Ζίτσας, περίπου 25 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, καλλιεργούνται τα αμπέλια από τα οποία παράγονται, ανάμεσα σε άλλα, και τα εκλεκτά κρασιά ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ποικιλίας Ντεμπίνα. Μάλιστα, η ντόπια αυτή ποικιλία καλλιεργείται στην περιοχή από το 600 μ.Χ. Το Κτήμα Γκλίναβος (τηλ. 26580-22212) προσφέρει οινικές περιηγήσεις που ξεκινούν από τους αμπελώνες, συνεχίζονται στους χώρους οινοποίησης και στα κελάρια και καταλήγουν στην αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρασιά με τη συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων. Επισκέψιμο είναι και το οινοποιείο Zoinos, επίσης με ξενάγηση και γευστικές δοκιμές (τηλ. 26580-22297).

Στα Γιάννενα, για την παραλίμνια βόλτα

Αποτέλεσμα εικόνας για γιαννενα
Τα πρωινά του χειμώνα, ένα βαρύ πέπλο ομίχλης «κάθεται» πάνω στη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) και η βόλτα στον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο γίνεται μυστηριακή.

Τα Γιάννενα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου. Καταπράσινη, με πλακόστρωτους δρόμους και παλιά κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, έχει μία «γραφική» ομορφιά που προσελκύει πολλούς τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ως φοιτητούπολη έχει μεγάλο αριθμό νεαρών ατόμων που κάνουν την πόλη ζωντανή και σύγχρονη.

Στο Μέτσοβο, για την πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Αποτέλεσμα εικόνας για μετσοβο πινακοθηκη αβερωφ

Στις πέντε αίθουσες της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ εκτίθενται έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, κάποια από τα οποία εμβληματικά, όπως «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα. Νέοι καλλιτέχνες προστίθενται ή εκθέτουν εποχικά και η Πινακοθήκη καταφέρνει να παραμένει ολοζώντανη από το 1988 (κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 13.00 διαθέσιμη ξενάγηση. Δευτ.-Κυρ. 10.00-16.00, Τρίτη κλειστά, τηλ. 26560-41.210, www.averoffmuseum.gr,

Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι ένα ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων για να διανυκτερεύσετε.

Στο Βουργαρέλι Άρτας, για τη βόλτα στο δάσος

Αποτέλεσμα εικόνας για βουργαρελι

Πυκνά και παρθένα δάση θα διασχίσετε ακολουθώντας τα μονοπάτια γύρω από το χωριό Βουργαρέλι, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Άρτας.

Το χωριό βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 μ., και περιτριγυρίζεται από έλατα. Μια εύκολη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε ξεκινά από την τοποθεσία Σταυρός στην έξοδο του χωριού προς Αθαμάνιο, περνά μέσα από δάσος, συνεχίζει σε επαρχιακή οδό και μέσα από τα στενά του χωριού καταλήγει στην πλατεία.

Η ακτογραμμή της Ηπείρου: κολπίσκοι και κρυφές αμμουδιές 

Αποτέλεσμα εικόνας για παραλιες ηπειρου

Ειδυλλιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και φόντο κατάφυτο είναι η έκπληξη που σας περιμένει στην καρδιά της Δυτικής Ελλάδας, για να γεμίσει πλούτο την ψυχή και τις αισθήσεις σας. Στις αμμουδερές παραλίες της τεράστιας ακτογραμμής από την Πρέβεζα ως την Πάργα, τα πολυπληθή beach bars σάς σερβίρουν ποτά, πρωτότυπα κοκτέιλ και καλοκαιρινή διάθεση. Γύρω από την Πάργα και τα Σύβοτα, οι δαντελωτοί κολπίσκοι σάς προκαλούν να ανακαλύψετε με βάρκα τη δική σας ιδιωτική παραλία. Στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, η μαγευτική αμμουδιά συναντά μια λιμνοθάλασσα.

Γαστριμαργία με καταγωγή από την Ήπειρο
Η νομαδική-κτηνοτροφική ιστορία της Ηπείρου χαρίζει μοναδικά προϊόντα και γεύσεις. Γαλακτοκομικά και κρέας κυριαρχούν. Φημίζονται η ηπειρώτικη φέτα, το γαλοτύρι, το κεφαλοτύρι, το βλαχοτύρι, το ξινόγαλο, η ξινομυζήθρα. Επίσης, δημοφιλείς είναι εκλεκτές συνταγές με κρεατικά, όπως το κλέφτικο και το αρνί με λάπαθα. Και φυσικά, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο, γεμιστές με ό,τι βάλει ο νους σας -κολοκύθι, κρέας, κοτόπουλο, τυρί.

Κάθε περιοχή, ένας αυτόνομος γαστριμαργικός προορισμός, με τις δικές του σπεσιαλιτέ: γαρίδες στον Αμβρακικό, βατραχοπόδαρα στο νησάκι των Ιωαννίνων, αλλά και γιαννιώτικα γλυκά -γαλατόπιτα, κανταΐφι, μπακλαβάς, μπουγάτσα. Στο Μέτσοβο, θα δοκιμάσετε τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρασί και ρυζόπιτα. Ονομαστά είναι τα κρασιά Ζίτσα, αλλά και το νερό. Eξού και τα εμφιαλωμένα Βίκος και Τζουμέρκα.

planetnews

Φεβρουάριος 28, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης