Σύσκεψη για επικείμενο μεγάλο σεισμό σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο -Τι είπαν οι επιστήμονες

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει η σεισμική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Οι περισσότεοι από τους σεισμολόγους που συμμετείχαν στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν αυξημένη ετοιμότητα από την πολιτεία.

Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ.

«Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Αγριος πόλεμος σεισμολόγων

Ο κακός χαμός έχει προκληθεί μεταξύ των σεισμολόγων μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η σεισμική δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα αποκάλυψε παρασκήνιο πίσω από τις προβλέψεις και έναν άγριο πόλεμο των σεισμολόγων.

Ο Ακης Τσελέντης έστειλε τις προβλέψεις του (από την ομάδα ΒΑΝ) στην αρμόδια επιτροπή υπό τον Μακρόπουλο, οι οποίες απορρίφθηκαν με 19-1 από την επιτροπή.

«Η ομάδα ΒΑΝ δεν στέλνει πλέον τις εκτιμήσεις της στην Ελλάδα και ο λόγος είναι απλός, επειδή της την έχουν στημένη και όταν έκανε μια επιστημονική εκτίμηση αμέσως την διέρρεαν και δημιουργούσαν πανικό. Γι αυτό και τα στοιχεία δίνονται στο εξωτερικό», είπε ο Ακης Τσελέντης σήμερα το πρωί μιλώντας σε πρωινή εκπομπή.

Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως όταν βλέπει μια περιοχή πολύ «διεγερμένη» κάνει μια προχωρημένη στατιστική ανάλυση για την ευρύτερη περιοχή εν προκειμένω στη δυτική Ελλάδα και όταν βλέπει εκεί κάποιες ανωμαλίες, ένα ντόμινο, δηλαδή, φαινομένων, προχωρά σε σχετική ενημέρωση. Ο κ. Τσελέντης, λοιπόν, έστειλε δεύτερη επιστολή προκειμένου να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή και να ληφθούν ανάλογα μέτρα. «Ο πρόεδρος της επιτροπής διέρρευσε την ενημέρωση και άρχισαν να γίνονται γελοίες ασκήσεις στη δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός», όπως είπε ο Ακης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή τους επόμενους δυο μήνες στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισε ότι στη σύγκληση της επιτροπής αντί να συζητήσουν τις εκτιμήσεις του κ. Τσελέντη και τα θέματα του ΒΑΝ, ο πρόεδρος της επιτροπής Μακρόπουλος είπε ότι δεν θα συζητήσουν την αξιολόγηση των σημάτων ΒΑΝ, αλλά ενημέρωσε πως ο ίδιος και ο καθηγητής Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είχαν δώσει επιστολή στον γ.γ Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε πως δεν έχουν καν στα χέρια τους την εισήγηση που έγινε.

newsbomb

Φεβρουάριος 9, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης