ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό καλαμαράκια φρέκα ή κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι  ξερό τριμμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 και 1/2 κ. σ.  πελτέ ντομάτας
12 κοφτές κ. σ. ρύζι νυχάκι
2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ. σ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ούζο
2 μεγάλες πατάτες
Αλάτι , Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια. Αφαιρούμε το διαφανές κοκαλάκι και χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια και τα πτερύγια
Ψιλοκόβουμε τα πτερύγια και τα πλοκάμια.
Βάζουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει λίγο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πτερύγια και πλοκάμια του καλαμαριού.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2′ περίπου και προσθέτουμε το ούζο, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι πιπέρι και ένα φλιτζάνι νερό. Αφού σιγοβράσουμε τη γέμιση για 5΄ περίπου (ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει) τη ρίχνουμε σε σουρωτήρι και κρατάμε το ζουμί που θα βγάλει. Μέχρι να κρυώσει λίγο η γέμιση καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις βράζουμε για 7΄περίπου στο ζουμί που κρατήσαμε από τη γέμιση

Αρχίζουμε τώρα να γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας. Προσέχουμε να μην τα παραγεμίσουμε για να μην ανοίξουν. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και τοποθετούμε στο ταψί. Προσθέτουμε τις πατάτες μαζί με το ζουμί στο οποίο έβρασαν. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο πιπέρι στο τέλος. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για  40΄ περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

Καλή σας όρεξη!

 

15 Μαρτίου, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης