Μητσοτάκης: «Δώδεκα θα είναι τα μεταχειρισμένα Rafale και 6 τα νέα -Το 2021 θα ενταχθούν στην ΠΑ»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Θεσσαλονίκη αποκάλυψε ότι τα 12 από τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F2/F3 θα είναι μεταχειρισμένα και τα 6 νέας κατασκευής.

Τα Rafale θα έχουν εντός του 2021 και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία. Δεν είπε για οικονομικό ύψος της προμήθειας, αλλά πληροφορίες του pronews.gr που τις είχε δημοσιεύσει κατ’αποκλειστικότητα το pronews.gr στις 14 Αυγούστου θα είναι, μαζί με την υποστήριξη περί τα 2,2-2,5 δισ. ευρώ. 

Στην αρχική συζήτηση και προσέγγιση που ήταν για 12 μαχητικά το κόστος μαζί με την υποστήριξη, στο 1,5 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά τα αεροσκάφη και το υπόλοιπο να είναι κόστος εγκατάστασης.

Δεν μίλησε και δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τις φρεγάτες που τόσο ανάγκη έχει το ΠΝ.

Ανακοίνωσε για τέσσερις νέες φρεγάτες χθες, αλλά δεν είπε για ποιες. Οι FREMM, τουλάχιστον για δύο πλοία με εκμίσθωση μέχρι την έλευση των Belharra είναι η λογική επιλογή.

Υπάρχει και η αμερικανική πρόταση για τις παράκτιες  φρεγάτες MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πλοία που θέλει το ΠΝ και καμία άλλη υποψηφιότητα δεν είναι τόσο «δουλεμένη» σε επίπεδο επιτελείων, όσο και αυτή των γαλλικών φρεγατών, ούτε έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες, όπως με την γαλλικές.

Απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα δράσει ορθολογιστικά ή «ισορροπιστικά» σε ότι αφορά τις αμυντικές προμήθειες αν και οι ΗΠΑ μόνο δυσαρεστημένς δεν μπορεί να είναι P-3B Orion, αναβάθμιση F-16 και η απίθανη προμήθεια ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, σύνολο άνω των 2,5 δισ. δολ. μόνο αυτές.

13 Σεπτεμβρίου, 2020

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης