Η Τουρκία «μπαίνει» στη Συρία: Έρχεται ντόμινο εξελίξεων που θα επηρεάσει και την Ελλάδα

­Θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, θα πιεστεί περαιτέρω η Τουρκία και ενδεχομένως και η Ελλάδα.

Ποιες αλλαγές θα πυροδοτήσει η επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία – Εκτιμήσεις και παρασκήνιο

Η βουλιμία της Τουρκίας συνεχίζει να τροφοδοτείται παρ’ ότι έχει καταστεί σαφές ότι δεν επέρχεται ποτέ ο κορεσμός. Αντιθέτως, εάν τελικά η εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιηθεί, αυτό που θα υπάρξει είναι οι ανυπολόγιστες συνέπειες μιας σύρραξης ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους μαχητές, η οποία θα έχει και μείζονος σημασίας πολιτικοδιπλωματικές επιπτώσεις.

Θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Πολλοί εστιάζουν σχεδόν αταβιστικά στο ότι η εισβολή μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, είναι από περιορισμένος έως ασήμαντος. Οι Κούρδοι που θα είναι τα θύματα της εισβολής δεν πρόκειται βέβαια να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία και από εκεί να περάσουν στην Ελλάδα. Αν εγκαταλείψουν τις εστίες τους, θα κατευθυνθούν προς τα νότια.

Εκτός αυτού, το σχέδιο του Ερντογάν είναι να εποικίσει την περιβόητη «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει (πλάτους 35 χλμ και μήκους 500-600 χλμ) με φίλα προσκείμενους προς την Τουρκία σουνίτες Σύριους και άλλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασπάσει εδαφικά τους κουρδικούς πληθυσμούς, δημιουργώντας μία ζώνη στη βόρεια Συρία, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι προέκταση της τουρκικής επικράτειας.
Αν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος στο επίπεδο του μεταναστευτικού είναι η τουρκική εισβολή να οδηγήσει σε απελευθέρωση των πολλών χιλιάδων τζιχαντιστών, τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι Κούρδοι και σήμερα τους έχουν υπό έλεγχο σε καταυλισμούς. Εάν, όμως, δεχθούν επίθεση από τους Τούρκους, κατά πάσα πιθανότητα οι τζιχαντιστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, θα έχουν λόγο να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής μέσω Ελλάδας.

Στο πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο τα πράγματα είναι ρευστά για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Μένει να δούμε εάν ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του για εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Μπορεί ο Τραμπ να του έδωσε το «οκ», αλλά το κλίμα στην Ουάσιγκτον αλλάζει γρήγορα και ενδεχομένως να δούμε υπαναχώρηση του Λευκού Οίκου ή τουλάχιστον την επιβολή περιορισμών στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες, πάντως, ότι το τουρκικό πυροβολικό έπληξε χθες Δευτέρα βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας δεν επιβεβαιώνονται. Τις διαψεύδουν οι Κούρδοι και οι Αμερικανοί, αλλά ούτε και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν κάτι σχετικό, εκτός από μία επίθεση ρουτίνας στο βόρειο Ιράκ, σε βάση του ΡΚΚ. Πάντως, ο τουρκικός στρατός φέρεται να είναι ένα βήμα πριν τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Κούρδοι, οι οποίοι σήκωσαν όλο το βάρος του πολέμου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σήμερα βλέπουν τον πέλεκυ της τουρκικής πολεμικής μηχανής πάνω από το κεφάλι τους. Μπορεί οι ίδιοι να είναι εξαίρετοι και αποφασισμένοι μαχητές, μπορεί να έχουν πολύ καλύτερο εξοπλισμό σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στον τουρκικό στρατό. Δεν διαθέτουν ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε αντίστοιχα οπλικά συστήματα, αλλά ούτε και τον ίδιο αριθμό στρατιωτών.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ήταν ένα είδος εγγύησης για τους Κούρδους. Εάν τελικά αυτές φύγουν, θα βρεθούν εγκαταλελειμμένοι αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό. Κι από ό,τι δηλώνουν θα δώσουν μέχρι τέλους τον άνισο αγώνα επιβίωσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενημερώθηκε ούτε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαϊκ Πομπέο, ούτε και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου και του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία και κατέληξε στο αρχικό «οκ» του πρώτου προς τον Τούρκο ομόλογό του για να εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Η μετέπειτα μεταστροφή του ερμηνεύεται και από τις πιέσεις που δέχθηκε τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν στάθηκαν αρκετές για να σταματήσει η επιχείρηση. Αντιθέτως, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την εισβολή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προειδοποίησε τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μη βλάψει κανέναν Αμερικανό στρατιωτικό.

Αν και με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία, η «όρεξη» του Ερντογάν προμηνύει δυσμενείς τις εξελίξεις και στην Κύπρο -και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο όπου και θα μετάσχει στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία αναμένεται να εκδώσει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης στις Τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, το γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται να τρυπήσει στο οικόπεδο 7 με την Άγκυρα να δείχνει πως αγνοεί τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Ο Ρούμπεν Γκαλέγκο, βετεράνος του πολέμου του Ιράκ και Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου σχολίασε ότι η κίνηση Τραμπ να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία «είναι μία από τις πλέον αποσταθεροποιητικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη Μέση Ανατολή. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ. Θα αναζητήσουν νέους συμμάχους ή την ανεξαρτησία τους για να προστατέψουν τους εαυτούς τους».

Ειδικοί στο θέμα του Συριακού προειδοποίησαν ότι η εγκατάλειψη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τους Αμερικανούς θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου μετώπου στον οκταετή πόλεμο της Συρίας και μπορεί να ωθήσει τους Κούρδους να επιδιώξουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό.

Προ δύο εβδομάδων, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, Τζιμ Τζέφρι, υπογράμισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε αναγνώριση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλειά της. «Ακούμε τις ανησυχίες των Τούρκων. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, όταν μπορούμε. Και καταστήσαμε σαφές σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία ότι οιαδήποτε μονομερής επιχείρησης δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση της ασφάλειας οποιουδήποτε, ούτε της Τουρκίας, ούτε των ανθρώπων που ζουν στα βορειοανατολικά [της Συρίας] ότι στους ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που νιώθουν απειλούμενο από τον ISIS, που είναι και ο βασικός λόγος της παρουσίας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία].
Γιατί έδωσε το πράσινο φως ο Τραμπ στον Ερντογάν

Αλλά τα σχέδια υλοποίησης της ζώνης ασφαλείας δεν προχώρησαν στο μεταξύ κι ο Ερντογάν, που αναμένεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα τον Λευκό Οίκο, εμφανίζεται οργισμένος για το λόγο αυτό κι ετοιμάζεται να στείλει τις δυνάμεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο να διεκδικήσει περιοχές από τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG και να δημιουργήσει τη ζώνη αυτή που θα χωρίζει τα τουρκικά εδάφη από εκείνα των Κούρδων της Συρίας. Πέρα από την εκδίωξη των Κούρδων ο Ερντογάν λέει ότι με τη ζώνη αυτή θα μπορέσουν να επαναπατριστούν περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Για τις ΗΠΑ οι Κούρδοι μαχητές υποτίθεται ότι είναι ζωτικής σημασίας στην εκστρατεία τους κατά του ISIS, ενώ για την Άγκυρα είναι θανάσιμος εχθρός λόγω των σχέσεών τους με το αυτονομιστικό κίνημα του PKK, που δρα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο Τραμπ, ωστόσο, διαμαρτύρεται το τελευταίο διάστημα για την προοπτική να κρατούν οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα συλληφθέντες μαχητές του ISIS απειλώντας μάλιστα ότι θα τους αφήσει ελεύθερους να επιστρέψουν σε χώρες προέλευσής τους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχονταν πολλοί συλληφθέντες μαχητές του ISIS, να τους δεχθούν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν κι αρνήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν θα τους κρατήσουν ενδεχομένως για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Παραμένει άγνωστο τη φύλαξη πόσων εκ των τζιχαντιστών αυτών θα αναλάβει η Τουρκία. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια». Προς το παρόν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία «πλήρη νίκη», κάτι που επεσήμανε πολλάκις στη διάρκεια προεκλογικών του εμφανίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου έτους. Την ίδια ώρα επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν θα φέρουν ευθύνη για κρατούμενους του ISIS. «Κάναμε τεράστια χάρη στην Ευρώπη – οι περισσότεροι προέρχονταν από εκεί, είπε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα στον Λευκό Οίκο. «… Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι ΗΠΑ για το κόστος χιλιάδων επί χιλιάδων κρατουμένων μαχητών του ISIS στο Γκουαντάναμο ή όπου αλλού. Δεν πρόκειται να το πράξουμε».
Κούρδοι της Συρίας: «Οι Αμερικανοί δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους»

Παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία. Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των SDF. Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

 

Πηγή: iefimerida.gr

protothema
9 Οκτωβρίου, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης