ΠΡΟΣΟΧΗ -Τράπεζες: Κλείνουν σταδιακά τα γκισέ για τους πελάτες –Συναλλαγές μόνο πάνω από 400 ευρώ

Κλείνουν σταδιακά οι τράπεζες τα γκισέ για τους πελάτες λιανικής. Και πολύ σύντομα τα  ταμεία θα εξυπηρετούν κατά βάση τους εταιρικούς πελάτες, ενώ θα είναι ανοικτά και για τους κομιστές επιταγών.

Οι υπόλοιπες συναλλαγές -αναλήψεις, καταθέσεις, κάθε είδους πληρωμές, εμβάσματα- θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή ΑΤΜ, APS (κέντρα αυτόματων συναλλαγών που είναι εγκατεστημένα μέσα στα τραπεζικά καταστήματα), internet και phone banking.

Ήδη η Eurobank με ανακοινώσεις αναρτημένες σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της  γνωστοποιεί πως πλέον δεν θα πραγματοποιούνται συναλλαγές κάτω των 400 ευρώ με μετρητά από το ταμείο.

Και η Alpha Bank από την πλευρά της ενημερώνει την πελατεία της πως «Σύντομα, οι πληρωμές Δημοσίου και Οργανισμών με μετρητά  στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ) θα απαιτούν προσκόμιση  κάρτας Alpha Bank».

Οι ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τα όσα έγραφε από τις 29 Νοεμβρίου 2019 το mononews.gr, αποκαλύπτοντας ότι:  Έρχεται το τέλος των αναλήψεων από τα γκισέ – Ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεώσεων!

Βέβαια, οι τράπεζες δεν μπορούν να επιβάλουν χρεώσεις στους καταθετικούς λογαριασμούς, καθώς με Πράξη Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος αναλήψεις και καταθέσεις θεωρούνται βασικές τραπεζικές εργασίες και εξαιρούνται χρεώσεων. Ωστόσο δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα οι καταθέτες θα κληθούν να πληρώνουν ένα ποσό –σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση- ως έξοδα διαχείρισης της κατάθεσης τους.

Προς το παρόν όμως, οι τράπεζες «σπρώχνουν» τους πελάτες τους προς τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών. Και τους κατευθύνουν στην έκδοση χρεωστικών καρτών, καθώς μέσω αυτών  μπορούν να πραγματοποιούν γρήγορα όλες τις συναλλαγές τους, με απόλυτη ασφάλεια και ταυτόχρονα να «κτίζουν» το αφορολόγητο όριο.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr τραπεζικό στέλεχος της Eurobank «το κατάστημα, από κέντρο συναλλαγών, μετατρέπεται πλέον σε  κέντρο συμβουλευτικής τραπεζικής. Τα εναλλακτικά δίκτυα καλύπτουν όλων των ειδών τις συναλλαγές, σύντομα και αξιόπιστα χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να περιμένει στην ουρά για να εξυπηρετηθεί».

«Βαδίζουμε με ταχύτητα στη νέα ψηφιακή εποχή, οι τράπεζες λοιπόν αναπτύσσουν όλα τα εναλλακτικά κανάλια για να «μπλοκάρουν» τις συναλλαγές στο γκισέ», συμπληρώνει.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο τραπεζίτης, πως το 55% των συναλλαγών που καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά οι ταμίες των τραπεζών είναι οι  αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, με τις περισσότερες πράξεις να αφορούν μικρά ποσά.

«Είναι απρέπεια να περιμένει κάποιος στην ουρά σήμερα για να εξυπηρετηθεί, να δαπανά πολύτιμο χρόνο στην αναμονή», λέει διευθυντής καταστήματος συστημικής τράπεζας στο mononews.gr.

«Οι χρεώσεις ρυθμίζουν την αγορά» λέει άλλο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί πως ενώ υπάρχει η δυνατότητα οι πληρωμές πχ της ΔΕΗ να γίνονται μέσω των ΑΤΜ ή των αυτόματων μηχανών πληρωμών που έχουν εγκαταστήσει όλες οι τράπεζες, σημαντικό μέρος της πελατείας επιμένει να πληρώνει στο γκισέ.

Ωστόσο σήμερα, τέτοιου είδους πληρωμές (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) γίνονται μόνο μέσω εναλλακτικών δικτύων στις τρεις  από τις  τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, αλλάζει τη μορφή του τραπεζικού καταστήματος και καθορίζει τον τρόπο  με τον οποίο θα κινηθούν και οι ελληνικές τράπεζες στη νέα ψηφιακή εποχή.

Όπως είναι γνωστό οι ελληνικές τράπεζες  έχουν  επενδύσει και επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ –θα ξεπεράσουν το 1δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2021- για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και για τον  εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας τους.

Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο «πόλεμος» κατά  των μετρητών βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη, λειτουργώντας βέβαια και υπερασπιστικά, ως προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι εξελίξεις αυτές για τις τράπεζες έρχονται σε μια περίοδο που τα τραπεζικά ιδρύματα θέλουν να μπουν σε μια νέα εποχή.

Η Eurobank, για παράδειγμα, έχοντας «τεστάρει» τους τελευταίους μήνες του 2019 τη δυνατότητα της μη εκτέλεσης συναλλαγών κάτω των 400 ευρώ με μετρητά στο ταμείο κεντρικών της καταστημάτων, αποφάσισε να επεκτείνει την επίμαχη πολιτική και στο υπόλοιπο δίκτυό της. «Μετά τα capital controls είναι ελάχιστοι εκείνοι οι καταναλωτές που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες καταλαμβάνουν πλέον το 85%. Ακόμη και αυτοί, ωστόσο, που λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων δεν δύνανται να το πράξουν, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό – οι αποκαλούμενοι και “ψηφιακοί άγγελοι” (digital angels) – που μπορεί να τους βοηθήσει», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» πηγή της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση 4% το α’ εξάμηνο του 2019 (+ 539.000) και ανήλθε σε 17,7 εκατ. κάρτες. Η αύξηση δε προήλθε αποκλειστικά από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία των πιστωτικών, οι οποίες – λόγω και των υψηλών επιτοκίων τους – αποφεύγονται από τους καταναλωτές.

Οι τράπεζες και η έμφαση στα ΚΑΣ

Την προσκόμιση κάρτας θέτει, από την πλευρά της, η Alpha Bank ως απαραίτητη προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές Δημοσίου και οργανισμών με μετρητά στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ). Πρόκειται για μία πολιτική που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», υλοποιεί το τελευταίο διάστημα και η Πειραιώς. «Τα επίμαχα μηχανήματα “φορτώνονται” διαρκώς με ολοένα και περισσότερες δυνατότητες. Τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, για παράδειγμα, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στο… μενού, πλέον υποστηρίζονται, επιτρέποντας στους οφειλέτες να πραγματοποιούν μέσω αυτών τις μηνιαίες καταβολές τους», εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Υπηρεσίες… πακέτο στις τράπεζες

«Πακεταρισμένες» υπηρεσίες, οι οποίες θα κοστολογούνται αναλόγως τού τι προσφέρεται, σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση, φέρεται να εξετάζουν οι τράπεζες.

Μετά τις αντιδράσεις που συνάντησε τόσο από τους καταναλωτές όσο και από την κυβέρνηση η απόφασή τους να αναθεωρήσουν τα τιμολόγια, αυξάνοντας υφιστάμενες προμήθειες ή προσθέτοντας νέες, τα ιδρύματα φέρεται να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να τονώσουν τα έσοδά τους. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου του 2019, αυτά «άγγιξαν» τα 250 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, τα 247 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, τα 184 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 81 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.

«Η πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον από τις τράπεζες του εξωτερικού αφορά στην ομαδοποιημένη τιμολόγηση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει το πακέτο που τον ικανοποιεί, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην κινητή τηλεφωνία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα παραπάνω στελέχη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Συρρίκνωση δικτύου στις τράπεζες

«Στροφή» στο… digital πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες, με τις επενδύσεις στα επίμαχα κανάλια να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ έως το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόσω τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά (823,6 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 749 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 672 εκατ. ευρώ για την Eurobank και 592 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ), οι τέσσερις όμιλοι σχεδιάζουν περαιτέρω μείωση του δικτύου τους.

Προς επίρρωση, η διοίκηση της Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα σε κάτω από 40% έως το 2023 από 54% το 9μηνο του 2019, γεγονός που σημαίνει πως προσεχώς θα μπει νέο «μαχαίρι». Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η τράπεζα «μετρούσε» 535 καταστήματα και 11.382 άτομα προσωπικό.

Περίπου 1.300 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από το 2016 έως σήμερα (8.600 τον Σεπτέμβριο του 2019 έναντι 9.900 προ τριετίας), με τη διοίκηση της τράπεζας να προσβλέπει σε επιπλέον συρρίκνωση του προσωπικού – αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.150 άτομα έως το 2022, ενώ σε μείωση – άνω του 10% – των λειτουργικών δαπανών σε βάθος τριετίας «ποντάρει» και η Alpha Bank, η οποία διαθέτει σήμερα 8.080 άτομα προσωπικό (-808 υπάλληλοι σε σύγκριση με το 2016).

Τέλος, σε αντίστοιχη μείωση του δικτύου της προσβλέπει και η διοίκηση της Eurobank, από την οποία μέσα σε έναν χρόνο έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 520 άτομα (8.643 στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου έναντι 9.164 στις αρχές του 2018).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

www.mononews.gr

Ιανουάριος 11, 2020

One Response to “ΠΡΟΣΟΧΗ -Τράπεζες: Κλείνουν σταδιακά τα γκισέ για τους πελάτες –Συναλλαγές μόνο πάνω από 400 ευρώ”

  1. Ο/Η Ιωάννα Βαλσαμάκη λέει:

    Να δω τι θα κάνουν με τους ηλικιωμένους!!! Απαράδεκτοι!!

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης