ΠΡΟΣΟΧΗ-Κορονοϊός: Τι κάνεις αν προσβληθείς; -Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, προφυλάξεις –Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα απειλή

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού;

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

«Η προσπάθεια είναι αφενός μεν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται, αφετέρου δε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε πως «αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε (σ.σ. η επιστημονική κοινότητα υγείας) μέσα σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί και πέρα θα χρειαστεί και μια περίοδος στην οποία θα γίνουν κάποιες κλινικές μελέτες».

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, «ακόμα και μέσα στην περιοχή της καραντίνας στην Κίνα, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι ισχυρότερη», παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα.

Πώς μεταδίδεται;

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ζωονόσο, η οποία δηλαδή πρωτομεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Η πρώτη μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν, η οποία μάλιστα σφραγίστηκε πολύ γρήγορα μετά την αναφορά των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο στην αγορά αυτή πωλούνταν και ζώα – από νυκτερευτές (ή σκύλους ρακούν) και φίδια ως μικρά ελάφια. Πάντως, ως τώρα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις των επιστημόνων του ΠΟΥ, δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής αρχική «πηγή» μετάδοσης του ιού.

Μετά το άλμα του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, άρχισε η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων – κάτι που έχουν επιβεβαιώσει οι κινεζικές αρμόδιες αρχές. Πόσο εύκολη είναι όμως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο; Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν ότι απαιτείται στενή επαφή με τις εκκρίσεις ενός ασθενούς, όπως για παράδειγμα με τα σταγονίδια που εκλύονται όταν βήχει ή όταν φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης όταν ένα υγιές άτομο αγγίξει μια επιφάνεια που άγγιξε προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια ακουμπήσει με τα (άπλυτα) χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η λοίμωξη με τον ιό;

Οι κοροναϊοί προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος – καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πιθανώς πονοκέφαλος και πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό (όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία), νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος. Σε ό,τι αφορά τον νέο ιό μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς που κατέληξαν στο νοσοκομείο είχαν αρχικώς εμφανίσει ήπιο βήχα επί περίπου μία εβδομάδα και στη συνέχεια δύσπνοια, η οποία και τους ώθησε στο να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων δεν είχε εκδηλωθεί καν πυρετός κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο – αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς πιθανότατα κρούσματα του ιού μπορούν να περάσουν τους ελέγχους (που βασίζονται σε θερμομετρήσεις) στα αεροδρόμια και τους σταθμούς χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που νοσούν βαριά ή πεθαίνουν;

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας και αφορούσαν 17 επιβεβαιωμένους νεκρούς από τον νέο ιό, το γηραιότερο από τα θύματα ήταν ένας 89χρονος άνδρας. Τουλάχιστον εννέα από τα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο και Πάρκινσον. Οκτώ ήταν 80 ετών και άνω, δύο ήταν στη δεκαετία των 70, πέντε στη δεκαετία των 60 και ένα στη δεκαετία των 50. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ ο δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού για τις Παγκόσμιες Περιπτώσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εκτακτης Ανάγκης και τα οποία αφορούσαν ανάλυση 291 σοβαρά ασθενών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του νέου ιού, το 72% των κρουσμάτων ήταν άνω των 40 ετών, το 64% ήταν άνδρες και το 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά και υπέρταση.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη θεραπεία – η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά παυσίπονα και αντιπυρετικά. Την εβδομάδα που μας πέρασε, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κινέζους και αμερικανούς ειδικούς σχετικά με δοκιμή πειραματικής θεραπείας που έχει αναπτύξει για τον ιό Εμπολα ενάντια στον νέο κοροναϊό.

Υπάρχει εμβόλιο;

Οχι. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα τρέχει να αναπτύξει εμβόλιο για τον νέο ιό. Στη Ρωσία υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την ανάπτυξη εμβολίου και ανέφεραν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο έως ότου να είναι έτοιμο. Και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη εμβολίου σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του σε ανθρώπους σε τρεις μήνες – συνολικά πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει περισσότερο από ένα έτος προτού το εμβόλιο γίνει ευρέως διαθέσιμο.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μετάδοσή του;

Τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κοροναϊό. Επίσης είναι καλό ο καθένας να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του με χέρια που δεν είναι καλά πλυμένα – κυρίως όταν μπορεί να έχει έλθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και όταν μιλάμε για καλό πλύσιμο, εννοούμε πλύσιμο με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία;

Ο ΠΟΥ τηρεί ακόμη στάση αναμονής και για αυτόν τον λόγο ενώ συνεδρίασε επί πολλές ώρες την περασμένη εβδομάδα, δεν αποφάσισε να ανακηρύξει το ξέσπασμα της Κίνας ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» (παρότι τα 16 ανεξάρτητα μέλη της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό διχάστηκαν στην απόφασή τους). Ο διευθυντής πάντως του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελέσει ο νέος ιός σοβαρή παγκόσμια απειλή στο μέλλον.

Ολα τα επικαιροποιημένα στοιχεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό παραθέτει σε νέα ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στη νεότερη ενημέρωση περιέχονται στοιχεία για την κλινική εικόνα των ασθενών με κορωνοϊό, η θεραπεία που παρέχεται, αλλά και τα μέτρα προστασίας.
Η ενημέρωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για τον κορωνοϊό:

Ονοματολογία

Διεθνής Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών (ICTV): SARS-CoV-2 (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κορωνοϊό 2)
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): Covid-19 (Κορωνοϊός 19)
Ο ΠΟΥ πρωτίστως ενδιαφέρθηκε να δοθεί ένα όνομα που να μην «ενοχοποιεί» την Κίνα και να μην αναφέρεται άμεσα σε γεωγραφικές τοποθεσίες, ομάδες ανθρώπων ή ζώα, ώστε να αποφευχθεί κάθε στιγματισμός.

Ιολογία

Κορωνοϊοί

Eίναι μεγάλοι RNA ιοί και 2 από τους 4 υποτύπους τους προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Aλλοι ξενιστές: νυχτερίδες, θηλαστικά πχ καμήλες, μυρμηγκοφάγοι
4 ανθρώπινοι κορωνοϊοί είναι ενδημικοί παγκοσμίως > 10-30% των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού ήπιας συμπτωματολογίας (το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα)

Επιδημίες

2002 Ιός του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) – 8.096 λοιμώξεις και 774 θανάτους – πανδημία ανά την υφήλιο
2012 Κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) – 2.494 λοιμώξεις και 858 θανάτους – περιορισμένη επέκταση εκτός Μέσης Ανατολής
2019 Covid-19

Διαρκής πρόκληση των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών και η σημασία της διαρκούς ετοιμότητας.

Κλινική εικόνα

Όλες οι ηλικιακές ομάδες, διάμεση ηλικία 56 έτη, οριακά συχνότερο σε άνδρες
Μεταδοτικότητα ακόμα και από ασυμπτωματικούς φορείς πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων και για 7-14 ημέρες
Άτυπη πνευμονία

Πυρετός, Καταβολή, Ξηρός Βήχας, Δύσπνοια
Εργαστηριακά: λεμφοπενία, παράταση χρόνου προθρομβίνης, αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση
Αξονική τομογραφία θώρακος: αμφοτερόπλευρα διηθήματα, θολερότητα τύπου θαμβής υάλου

Επιπλοκές: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες
26% ανάγκη για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από Wuhan) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια)
Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30% >> Σημασία της εκπαίδευσης, διαθεσιμότητας προστατευτικών μέτρων και φροντίδας των νοσούντων

Θεραπεία

Υποστηρικτική αγωγή
Ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β)
Εμβόλιο (πλατφόρμες παρασκευής αντίστοιχων εμβολίων για το SARS-MERS, νεότερες τεχνολογίες βασιζόμενες στο αγγελιαφόρο mRNA)

Πρόληψη

Απλά μέτρα υγιεινής

τακτικό πλύσιμο των χεριών
κάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
τακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
εθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης

Ελλάδα

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα επικαιροποιημένες οδηγίες για τους υγειονομικούς φορείς σχετικά με τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από το νέο κοροναϊό.
Ύποπτο κρούσμα: ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα ή επαφή με ασθενή τις προηγούμενες 14 ημέρες.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα θετικό κρούσμα στη χώρα μας (15Φεβ2020)

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Αυξημένη ετοιμότητα για έγκαιρη αναγνώριση και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης
Μηχανισμός αλληλεγγύης και υποστήριξης των χωρών της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών που θα παραστεί ανάγκη
Εισήγηση Ελλάδας > ψηφιακή πλατφόρμα on time (Ποια είναι αυτά τα περιστατικά τα οποία είναι επικίνδυνα, ποια έρχονται, ποια ελέγχονται, ποια είναι θετικά, ποια αρνητικά, ποια η επιδημιολογική αλληλουχία, πώς αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή, ποια οδηγούνται σε ίαση)

Οργάνωση υγειονομικών δομών

Ταχεία αναγνώριση των κρουσμάτων
Δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής, απομόνωσης και θεραπείας
Μέριμνα για εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού περιστατικών – δημιουργία κέντρων αναφοράς
Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών ώστε να απευθύνονται στην κατάλληλη δομή ανάλογα με τα συμπτώματά τους με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και παραπομπή μόνο των επιπλεγμένων περιστατικών στα τριτοβάθμια νοσοκομεία
Διασφάλιση της υγείας του προσωπικού των υγειονομικών δομών

ξεκάθαρο σχέδιο για τα μέσα προστασίας (μάσκες με φίλτρα προστασίας, γάντια, ειδικά γυαλιά ώστε να αποφεύγεται η επαφή με τα βιολογικά υγρά των ασθενών)
επάρκεια και συνεχής ανεφοδιασμό με μέσα προστασίας
εκπαίδευση του προσωπικού για την εφαρμογή και την αφαίρεση των προστατευτικών μέσων

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε ούτε όμως και να εφησυχάσουμε. Το Ελληνικό σύστημα υγείας πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένο σε περίπτωση πανδημίας. Θα βγει εμβόλιο που θα λύσει το πρόβλημα; Ναι, αλλά μάλλον όχι τους επομένως κρίσιμους μήνες. Η χρήση όμως συνδυασμού υπαρχόντων αντιικών φαρμάκων ίσως είναι αποτελεσματική. Θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες.

www.news247.gr

Πηγή: iefimerida.gr

23 Φεβρουαρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης