ΠΡΟΣΟΧΗ -Διαφορές ανάμεσα σε COVID-19, εποχική γρίπη και κοινό κρυολόγημα -Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά για να μην ανησυχείτε άδικα

Με όλα αυτά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που παίρνει η μία χώρα μετά την άλλη, είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να ανησυχούν κάθε φορά που αισθάνονται τον λαιμό τους να τους «γαργαλάει» ή που βήχουν. Πόσο δίκιο όμως έχουν; 

Αν και ο κορωνοϊός είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε σοβαρά, οι πιθανότητες ένα άτομο να κολλήσει τον ιό είναι ακόμη αρκετά χαμηλές. Αλλά αν αναρωτιέστε αν η μπουκωμένη μύτη σας μπορεί να καταλήξει να επιβεβαιώσει το χειρότερο πιθανό σενάριο, το CNNi σε συνεργασία με τον διευθυντή της ιατρικής και ερευνητικής κλινικής Mayo Clinic, Γκρεγκ Πόλαντ, αναλύει τις διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα μιας τυπικής αλλεργίας, ενός κρυώματος, της εποχικής γρίπης, και εκείνες του κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός και η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τόσο αυτή, όσο και η γρίπη είναι ασθένειες του αναπνευστικού που εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις διαφορές μεταξύ της νόσου COVID-19 και της γρίπης.

Κορονοϊός – Γρίπη – Κρυολόγημα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού έχουν κάποιες διαφορές.

Τα άτομα που έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κορονοϊό είναι 5,1 ημέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως πυρετό και πιο ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή και βήχας.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει συγκριτικά τα συμπτώματα του κορονοϊού, της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος:

COVID-19 ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Περίοδος επώασης 1-14 μέρες 1-4 μέρες 1-3 μέρες
Πρώτα συμπτώματα Σταδιακά Απότομα Σταδιακά
Πυρετός Κοινό Κοινό Σπανίως
Βήχας Κοινό Κοινό Ήπιος έως μέτριος
Κούραση Κοινό Κοινό Μερικές φορές
Συνάχι Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Μπούκωμα Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Διάρροια Μερικές φορές Μερικές φορές Σπανίως
Πόνοι στο σώμα Μερικές φορές Κοινό Ελαφρώς
Πονόλαιμος Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Πονοκέφαλος Μερικές φορές Κοινό Σπανίως
Απώλεια όρεξης Μερικές φορές Κοινό Μερικές φορές
Δυσκολία στην αναπνοή Κοινό Μερικές φορές Ήπια
Προβλήματα στο αναπνευστικό Κοινό Μερικές φορές Μερικές φορές

Κορονοϊός – Γρίπη: Βαρύτητα της νόσου και θνησιμότητα

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

 • πυρετός
 • βήχας
 • κούραση
 • απώλεια της όρεξης
 • ρινική συμφόρηση
 • πονόλαιμος
 • πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στην COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με το χρόνο.

Κορονοϊός – Γρίπη: Μετάδοση

Τόσο ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Κορονοϊός – Γρίπη: Θεραπευτική αγωγή

Δεδομένου ότι η γρίπη υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από τη νόσο COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, αν και οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος αρκετά φάρμακα σε δοκιμές. Παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία των συμπτωμάτων και τυχόν επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, ένα άτομο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τηρεί κοινωνική απόσταση από τους άλλους υγιείς ανθρώπους γύρω του. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιπυρετικά φάρμακα για να μειώσουν τον πυρετό. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο, ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Κορονοϊός – Γρίπη: Πρόληψη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του εμβολιασμού.

Πολλά στελέχη της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα πιο κοινά στελέχη ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Οι επιστήμονες προσπαθούν κάθε χρόνο να προβλέψουν ποια στελέχη θα είναι πιο κοινά την επόμενη σεζόν, για να επιλέξουν τα σωστά συστατικά του εμβολίου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την COVID-19. Ο νέος κορονοϊός είναι νέος και η ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων απαιτεί χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 περιλαμβάνει:

 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόπο
 • Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
 • Να διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται
 • Να καλύπτεται το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετε
 • Να ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσία
 • Να εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόν
 • Να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Βαριά μάτια; Καταρροή μύτης; Πιθανότατα έχετε αλλεργίες – ή κάποιο κρύωμα

Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Έχουν την τάση να είναι ρινικές, και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός και αν παρουσιάσετε επίσης εξάνθημα.

Τα συμπτώματα της κορωνοϊού και της γρίπης τείνουν να είναι πιο συστημικά

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία σας: Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.

Τα συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται τακτικά και συνήθως είναι ήπια

Ο Πόλαντ λέει ότι εάν είχατε τα ίδια συμπτώματα περίπου την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε εποχιακές αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμβατικά φάρμακα και άλλες τακτικές προφυλάξεις για την υγεία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Το κορωνοϊός και τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να σας εξασθενίσουν

Εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορωνϊού ή γρίπης, θα αισθανθείτε τόσο κουρασμένοι, που το μόνο που θα θέλετε είναι να ξαπλώσετε κρεβάτι. Όλοι θα δουν τη διαφορά. Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα κρύου και ήπιας γρίπης συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους

Σε κανονικές συνθήκες, αν έχετε κάποια γρίπη θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός εάν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε ήδη επιβαρυμένη υγεία, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες).

Ο κορωναϊός και τα συμπτώματα οξείας γρίπης μπορούν να επιδεινωθούν με το χρόνο

Εάν έχετε μια άσχημη περίπτωση γρίπης ή κορωνοϊού, η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί όταν αναμένετε να βελτιωθεί. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι για την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής περίθαλψης.

Αυτό που θα αυξήσει την υποψία του κορωνοϊού είναι η δύσποια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν πνευμονία από τη γρίπη, η οποία εμφανίζεται με παρόμοιο τρόπο οπότε σε κάθε περίπτωση θα θελήσετε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Τα αρχικά συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωναϊού μπορεί να είναι παρόμοια

Δυστυχώς, τα αρχικά στάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ παρόμοια και μερικές περιπτώσεις κορωνοϊού και γρίπης μπορεί να είναι τόσο ήπιες που δεν προκαλούν ανησυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας παραμένουν, ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

«Ανησυχούμε για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και τις έγκυες γυναίκες», λέει ο Πόλαντ.

Κορωνοϊός ή κάτι άλλο;

Κρύωμα ή αλλεργίες:
Κόκκινα μάτια
Μπουκωμένη μύτη
Φτέρνισμα

Γρίπη ή κορωνοϊός
Πυρετός
Κούραση
Πόνοι στο σώμα
Βήχας
Επιδείνωση των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός
Δυσκολίες στην αναπνοή
Ιστορικό ταξιδιών
Έκθεση, επαφή με γνωστά κρούσματα

Τα συμπτώματα και ο κίνδυνος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να είστε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας.

Γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.

Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».

Πηγή: Cnn.gr

17 Απριλίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης