ΠΡΟΣΕΞΤΕ -“Μίνι” εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα σημάδια που σώζουν ζωές

1aΈνα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, που ονομάζεται επίσης “μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο”, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η απόφραξη είναι προσωρινή (παροδική) και, σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το «μίνι» εγκεφαλικό δεν σκοτώνει γενικά τον εγκεφαλικό ιστό.

Τα συμπτώματα σε ένα «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα.

Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.

Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να παρατηρήσετε ήπια συμπτώματα, όπως αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων.

Ή, μπορεί να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα βαδίσματος, ή αδυναμία μετακίνησης των χεριών και των μυών του προσώπου.

Ένας ασθενής μπορεί επίσης να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος. Είναι επίσης πιθανό για έναν ασθενή, ο οποίος την στιγμή του επεισοδίου περπατάει, να παραπονεθεί για πόνο στο ένα πόδι, στο αντίστοιχο χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο.

Επίσης, ένα «μίνι» εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ομιλία και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ή και να κατανοήσουν λέξεις (δυσφασία). Μάλιστα, η δυσφασία είναι πιθανό να αποτελέσει το μοναδικό σύμπτωμα του “μίνι εγκεφαλικού”.

Όσον αφορά την τύφλωση στο ένα μάτι, αυτό είναι κάτι που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Ο ασθενής με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να νιώθει μεγάλη ενόχληση, όταν εκτίθεται σε έντονο φως και να μην είναι σε θέση να διαβάσει τις λέξεις σε λευκές σελίδες.

Τέλος, ένα άτομο που παθαίνει παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ζαλάδα, ίλιγγο και απώλεια προσανατολισμού.

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι δέκα πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλο τον κόσμο, «ευθύνονται» για το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων, αν και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Σκεφτείτε ότι μόνο η αντιμετώπιση της υπέρτασης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στο μισό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η νέα αυτή μελέτη κάνει μετα-ανάλυση στους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως προέκυψαν από την μελέτη INTERSTROKE σε πάνω από 20.000 άτομα από 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τροποποίηση της υπέρτασης ως παράγοντας κινδύνου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 48%, ενώ, αν το άτομο ακολουθεί την συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα ανά ημέρα/εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά το ένα τρίτο.

«Τα ευρήματά μας θα επιμορφώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό σχετικά με απλές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του για την μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και, έτσι, ανάλογα προγράμματα μπορούν να οργανώνονται στις επιμέρους περιφέρειες (…)Αυτό περιλαμβάνει καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα υγείας, πιο προσιτή υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και πιο προσιτή φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση και την δυσλιπιδαιμία», είπε ο δρ Salim Yusuf του Ινστιτούτου Population Health Research, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με ατομικούς παράγοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν την μεταβολή στις πιθανότητες για εγκεφαλικό, αν ένας από τους παράγοντες κινδύνου μπορούσε να εξαλειφθεί εντελώς. Μέσα από την μελέτη τους αποκάλυψαν, επίσης, ότι η βελτιωμένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%, το κάπνισμα κατά 9%, το άγχος κατά 6% και η μείωση της δυσλιπιδαιμίας κατά 27%!

Τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι υπέρταση, ως παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι πιο σημαντική στη Νοτιοανατολική Ασία από ό, τι στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Κίνα.

Συνολικά, η θετική μεταβολή σε όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα άτομο κατά 90% και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης αυτής.

 

Οι άνθρωποι που τρώνε φρέσκα φρούτα καθημερινά ή έστω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζενκμίνγκ Τσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν επί επτά χρόνια στοιχεία για περίπου 500.000 άτομα, που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα (κυρίως μήλα και πορτοκάλια), είχαν την μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρούτων τη μέρα συσχετιζόταν με περίπου κατά το ένα τρίτο μικρότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, τόσο μεταξύ των ανδρών, όσο και των γυναικών.

Τα φρούτα είναι πλούσια πηγή καλίου, ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων βιοδραστικών συστατικών, ενώ περιέχουν λίγα λίπη και αλάτι, καθώς και σχετικά λίγες θερμίδες. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, είχαν υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο σάκχαρο στο αίμα, ενώ ήταν σε μικρότερο ποσοστό καπνιστές.

 

 

 

 

http://www.healthline.com

24 Ιουλίου, 2017
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης