Πακέτο οικονομικών μέτρων, με αναστολή καταβολής ΦΠΑ καθώς και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στόχος να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.

Τα έκτακτα μέτρα που φέρνει ο κορονοϊός συζητήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο (07.03.2020) στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το… μισό υπουργικό συμβούλιο.

Τα μέτρα είναι σε επίπεδο συζήτησης ακόμα και ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Εκτός από την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και φορολογικών κι ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να δοθούν «ενέσεις» ρευστότητας στις επιχειρήσεις που εξαιτίας των προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού αναγκάζονται πχ να κλείσουν.

Από το Υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν την Κυριακή.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, που έχει αναλάβει να βγάλει το κόστος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Από το υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων.

Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες – στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό– συζητήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.

Παράλληλα συζητήθηκε η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, φόρων και εισφορών, ενώ έγινε λόγος για ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κοροναϊού.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Άδωνις: Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν

«Όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κοροναϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν», είχε δηλώσει το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανακοινώσαμε ήδη χθες μια πρώτη δέσμη μέτρων περί αναστολής καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού. Υπάρχουν κλάδοι, όπως τα catering, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα που έχουν μεγάλη πτώση. Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους. (…)

Όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κοροναϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

newsit

7 Μαρτίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης