Οι υποθέσεις βιασμών που «πάγωσαν» το πανελλήνιο

Η σεξουαλική βία μαστίζει στην Ελλάδα, παίρνοντας τρομακτικές διαστάσεις και σπέρνοντας την ίδια ώρα τον φόβο σε χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους που ζουν με τον κίνδυνο να τους περιμένει στη γωνία.

Είδη βίας

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα στα είδη βίας, όπου ο θύτης θεωρείται άνδρας και το θύμα γυναίκα επειδή είναι το συνηθέστερο – αν και δεν είναι πάντα έτσι. Επιπροσθέτως, τα παρακάτω παραδείγματα σχετίζονται περισσότερο με την ενδοοικογενειακή βία, αν και γνωρίζουμε ότι βία μπορεί να υπάρχει και σε άλλες σχέσεις, όπως μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων.

Η λεκτική βία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψυχολογικής βίας με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως ο σαρκασμός, η ταπείνωση και η προσβολή.

Η οικονομική βία που αφορά τον οικονομικό έλεγχο είναι ποικιλόμορφη. Για παράδειγμα, ο βίαιος σύντροφος έχει πείσει την σύντροφό του να εγγυηθεί για δάνειό του, υποθηκεύοντας την περιουσία της ή/και θέλει να ελέγχει ή να παρακρατεί τα βιβλιάρια καταθέσεων της.

Η ψυχολογική βία μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι ύπουλη και να γεμίζει τον/την σύντροφο με ενοχές. Επί παραδείγματι, ο σύντροφος απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει εάν η σύντροφός του τον αφήσει με συνέπεια πολλές φορές να μην αποφασίζει να εγκαταλείψει τη βίαιη σχέση.

Η σωματική βία είναι πιο ξεκάθαρη ως είδος βίας και αφορά τιμωρίες που έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο και τον εξευτελισμό. Εκτείνεται από χαστούκια και σπρωξίματα έως πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης (π.χ. μέσω χτυπήματος στο κεφάλι) που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή.

Η σεξουαλική βία είναι η επιβολή σεξουαλικής πράξης ή συμπεριφορών ενάντια στη θέληση του θύματος. Κατά το βίαιο άτομο, η γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί σεξουαλικές επαφές και είναι υποχρεωμένη να του καλύπτει τις σεξουαλικές του ανάγκες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί η σεξουαλική συνεύρεση, όπως βρισιές, απαιτήσεις ή απειλές.

Ο «δράκος» της Δράμας

Αρχές της δεκαετίας του ‘80 και η τοπική κοινωνία της Δράμας “παγώνει” στο άκουσμα των αποτρόπαιων πράξεων ενός 19χρονου έφεδρου αξιωματικού με το όνομα Κυριάκος Παπαχρόνης . Μια σωρεία άνομων ενεργειών όπως βιασμοί, δολοφονίες γυναικών και βομβιστικές επιθέσεις θα του αποδώσουν το προσωνύμιο «Ο δράκος της Δράμας» ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών με τον ίδιο να δηλώνει αμετανόητος :«Στείλτε με στο απόσπασμα, γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω».

Όλα ξεκίνησαν όταν στην τρυφερή ηλικία των 14 ο Παπαχρόνης είχε μια τραυματική εμπειρία με μια ιερόδουλη, η οποία «πρόσβαλλε» και ειρωνεύτηκε τον ανδρισμό του, λέγοντάς τον «ανίκανο». Ο Κυριάκος Παπαχρόνης προφανώς και δεν λησμόνησε το γεγονός αυτό, που του δημιούργησε ένα αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στις γυναίκες. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, άρχισε να χτίζει ένα σχέδιο εκδίκησης. Οι γυναίκες γι’ αυτόν πλέον είχαν γίνει «κόκκινο πανί και αυτό μαρτυρά η δράση του η οποία ολοκληρώθηκε όταν συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου 1982 και περιλαμβάνει: τον βιασμό και την δολοφονία με στιλέτο της ιερόδουλης Γρ. Θεοχαρίδου, στην Δράμα.

Την απόπειρα δολοφονίας στις της Μ. Ποστιάδου, στην Δράμα.

Την απόπειρα βιασμού και δολοφονία της φοιτήτριας Ε. Παπαδοπούλου, στην Δράμα.

Τον βιασμό και την άγρια δολοφονία στις 15-8-1982, της 20χρονης φοιτήτριας Αναστασίας Αλεξανδρίδου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Τις απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα και της 30χρονης νοσοκόμας Βασιλικής Λαζαρίδου, στην πόλη της Δράμας.

Την απόπειρα βιασμού και δολοφονίας κατά της 23χρονης Δ. Πεχλιβανίδου.

Δύο ακόμη απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά μιας ιερόδουλης και μιας άλλης γυναίκας, στην Ξάνθη.

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, 2 ωρολογιακές βόμβες στις 12-3-1982 στο Ταχυδρομείο και την Εθνική Τράπεζα της Ξάνθης, άλλες 2 στις 13-3-1982 στην Τράπεζα Πίστεως κι σε ένα κατάστημα στην Καβάλα και μια πέμπτη στις 16-6-1982 στην είσοδο του στρατοπέδου της Δράμας.

Έναν εμπρησμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καβάλας.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης, μετά από 21 χρόνια και 6 μήνες στις φυλακές, έκανε αίτηση αποφυλάκισης και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004, σε ηλικία 44 ετών και με περιοριστικούς όρους.

Νίκος Δουρής

«Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε»,

«Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο. Πληρώνω το γεγονός ότι δεν σε μαρτύρησα και βρίσκομαι στη φυλακή αν και είμαι αθώος»,

«Ο Μανώλης για μένα και για τα παιδιά μου είναι αθώος. Δύο αθώες ψυχές βρίσκονται στο χώμα και οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι»,

«Είμαι ένα μεγάλο κτήνος, αφού κατάφεραν τα χέρια μου με απάνθρωπο τρόπο να κάνουν αυτό που έκαναν. Για μένα δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε σωτηρία ούτε λύπηση, μόνο βασανισμός μέχρι να πεθάνω».

Οι παραπάνω φράσεις συνιστούν μερικές μόνο από τις πολλές αντιφάσεις της υπόθεσης που ήρθε στο φως στις 31 Δεκεμβρίου 1993, στο κατώφλι του νέου έτους κι έκανε σκόνη και θρύψαλα το εορταστικό κλίμα της Πρωτοχρονιάς.

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Ερμιόνης στην Αργολίδα προσέρχεται ανάστατος ο ελαιοχρωματιστής Μανώλης Δουρής, οικογενειάρχης με επτά παιδιά, προκειμένου να δηλώσει την εξαφάνιση του μικρού γιου του Νίκου, έξι ετών, ο οποίος έφυγε από το σπίτι στις το απόγευμα της ίδιας μέρας και τελικά δεν επέστρεψε ποτέ. Το μυστήριο της εξαφάνισης του άτυχου παιδιού εν τέλει λύνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς ο ίδιος ο πατέρας μαζί με το μεγαλύτερο γιο του βρίσκει το παιδί του νεκρό και εμφανώς κακοποιημένο σωματικά και σεξουαλικά, με το πτώμα να είναι πολύ καλά κρυμμένο σε έναν μαντρότοιχο, πίσω από το σπίτι της οικογένειας.

Στο μεταξύ η αστυνομία προσπαθεί να συλλέξει κάθε είδους στοιχεία που θα την οδηγήσουν στο δράστη του εγκλήματος.Όσο προχωρούν οι έρευνες εμφανίζεται κάτι που μπορεί να έχει τεράστια σημασία. Ο πατέρας του παιδιού πέφτει σε αντιφάσεις στις διαδοχικές καταθέσεις, τις οποίες καλείται να δώσει κι οι υποψίες των ανακριτικών υπαλλήλων που επιλαμβάνονται της υπόθεσης φουντώνουν και στρέφονται ανοικτά εναντίον του…

Με επιμονή και μεθοδικότητα, αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστικό και μάλιστα ο Μανώλης Δουρής ομολογεί ότι αυτός βίασε και σκότωσε το ίδιο του το παιδί! Αιτία, κατά τον ίδιο, μια αόριστη ασθένεια που τον κυριεύει και τον μεταμορφώνει: «Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε».

Με ομοφωνία του Δικαστηρίου ο κατηγορούμενος κηρύσσεται ένοχος και απαγγέλλεται ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Στο ακροατήριο επικρατεί ευφορία και η τάση προς το περίφημο περί δικαίου αίσθημα δείχνει να ικανοποιείται.

Ελένη Παναγιωτοπούλου

Στις 29 Οκτωβρίου 1995 ανακαλύφθηκε στην περιοχή κοντά στα διόδια της Τραγάνας το τεμαχισμένο πτώμα της 29χρονης ιερόδουλης Ελένης Παναγιωτοπούλου η οποία είχε πέσει θύμα του «Δράκου των ιερόδουλων, Αντώνη Δαγκλή του οποίου η δράση εκείνη την περίοδο είχε σκορπίσει τον τρόμο στα στέκια της πορνείας.

Τα κομμένα μέλη είχαν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ το συγκλονιστικότερο στοιχείο ήταν πως ο δολοφόνος είχε αφαιρέσει τα σπλάχνα και είχε κόψει τις θηλές από τους μαστούς του θύματος.

Στις 24 Ιανουαρίου 1996 ύστερα από παρακολούθηση οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν την ώρα που βρισκόταν στο λευκό φορτηγάκι. Στο εσωτερικό του, στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα παλιό στρώμα από αφρολέξ και υπήρχε κι ένα κουτί με εργαλεία, βρέθηκε ο σταυρός που φορούσε η ιερόδουλη Ελένη Παναγιωτοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ο Δαγκλής έτρεφε μεγάλο μίσος για τις ιερόδουλες, καθότι τα μάτια τους έβλεπε την ίδια του τη μητέρα

«Έβλεπα τη μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη», είχε πει στην ανάκριση.

Ζωή Δαλακλίδου

Μπροστά στο άψυχο σώμα της ακόμη και ο ιατροδικαστής λύγισε. Η άτυχη Ζωή αφού έζησε τον εφιάλτη του βιασμού έπειτα βρήκε φρικτό θάνατο από τον 27χρονο Χρήστο Παπάζογλου έξω από τo σπίτι των γονιών της στην Ξάνθη. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, καθώς και σε 25 χρόνια κάθειρξης για τα αδικήματα του εμπρησμού και του βιασμού, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ο βιασμός έγινε στον ακάλυπτο χώρο πίσω από την πολυκατοικία της κοπέλας, ενώ την έπιασε μόλις εκείνη είχε βάλει τα κλειδιά στην εξώπορτα του σπιτιού της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ίδιος βίασε και κακοποίησε την αδικοχαμένη κοπέλα, την οποία στη συνέχεια περιέλουσε με βενζίνη καίγοντάς την ζωντανή! Κατά τη σύλληψη του, ο δράστης παραδέχτηκε την κραυγαλέα πράξη του.

Δώρα Συροπούλου

Ακόμη μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη ήταν εκείνη της 14χρονης Δώρας Συροπούλου που έπεσε θύμα των “σατανιστών της Παλλήνης”. Στις 27 Αυγούστου 1992, ο Ασημάκης Κατσούλας, ο Μάνος Δημητροκάλλης και η Δήμητρα Μαργέτη, οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου για να την προσφέρουν θυσία στον σατανά. Την έγδυσαν, της φόρεσαν χειροπέδες, την έβαλαν να γονατίσει κρατώντας ένα κερί και τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι. Όταν διαπίστωσαν ότι η ανήλικη δεν είχε πεθάνει, τη στραγγάλισαν και μετά ασέλγησαν στο άψυχο κορμί της. Στη συνέχεια περιέλουσαν το πτώμα της με βενζίνη και το έκαψαν. Προκάλεσαν μάλιστα και πυρκαγιά στο δάσος του Υμηττού.

Γαρυφαλλιά Γιούργα

Ακόμη ένα θυμα των σατανιστών της Παλλήνης υπήρξε η Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δύο παιδιών και καμαριέρα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία». Η γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, όταν οι Κατσούλας και Δημητροκάλλης υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, της ζήτησαν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του Κατσούλα. Την οδήγησαν σε ερημικό σημείο στο Κορωπί, όπου τις πέρασαν χειροπέδες στα χέρια, την έγδυσαν και τη βίασαν. Στη συνέχεια ο Κατσούλας της πολτοποίησε το κεφάλι με μία πέτρα, για να μην αναγνωρίζεται.

Μυρτώ

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που ασχολήθηκαν με το έγκλημα αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουλίου 2012 σε ένα απόμερο σημείο στην παραλία της Χρυσής Ακτής της Πάρου. Εκεί η 15χρονη Μυρτώ, η οποία έκανε διακοπές στο νησί, άκουγε μουσική από το κινητό της όταν ξαφνικά της επιτέθηκε άνδρας πακιστανικής καταγωγής. Tη χτύπησε, την κακοποίησε σεξουαλικά και στη συνέχεια προσπάθησε να της συνθλίψει το

κρανίο με μία πέτρα. Ο δράστης με σημαντική καθυστέρηση τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη. Την ώρα που το κορίτσι έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, εκείνος παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι τη χτύπησε λέγοντας:

«Την είδα να κάθεται στα βράχια και να ακούει μουσική. Πήγα κοντά της και προσπάθησα να της πάρω κινητό.

Αντιστάθηκε όμως και εκνευρίστηκα. Άρχισα να της χτυπώ το κεφάλι στα βράχια για να την κάνω να σταματήσει. Κάποια στιγμή σταμάτησε να κουνιέται. Της πήρα από τα χέρια το κινητό και μετά της έβγαλα τα ρούχα».

Ελευθερία Αγραφιώτου

Ήταν 25 Απριλίου όταν το πτώμα μιας 69χρονης γυναίκας βρέθηκε γυμνό στο υπόγειο γκαραζ σουπερ μαρκετ. Πρόκειται για την συνταξιούχο Ελευθερία Αγραφιώτου η οποία εντοπίστηκε νεκρή 34 μέρες μετά την εξαφάνιση της.

Στο άψυχο σώμα της γυναίκας έφτασε η αστυνομία , μετά από τηλεφώνημα πολίτη στην αστυνομία, λόγω της έντονης δυσοσμίας που αναδυόταν από τον χώρο. Η 69χρονη ήταν ημίγυμνη, ενώ δίπλα της ήταν τα προσωπικά της αντικείμενα, γεγονός που αποκλείει το σενάριο της ληστείας. Το σημείο που βρέθηκε το πτώμα ήταν πολύ απόμερο και δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό από τους διερχόμενους, ωστόσο ο πιθανός βιασμός και η δολοφονία της από πολλούς συνδέθηκε με την δράση του “Δράκου του Αμαρουσίου” του οποίου η δράση συμπίπτει την ίδια χρονική πορεία με την υπόθεση της Αγραφιώτου.

Ελένη Τοπαλούδη

Αποτέλεσμα εικόνας για ελενη τοπαλουδη

Η άτυχη 21χρονη φοιτήτρια από το Διδυμότειχο βρέθηκε δολοφονημένη  στην περιοχή “Φώκια” στους Πεύκους της Λίνδου – Η άτυχη κοπέλα εντοπίστηκε από άντρες του Λιμενικού Σώματος γυμνή, έχοντας μόνο το στηθόδεσμό της.

Ένας 19χρονος Αλβανός, ο οποίος έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στο έγκλημα κι ένας 21χρονος Ροδίτης είναι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία, της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.
Και οι δύο θεωρήθηκαν ύποπτοι από την πρώτη στιγμή, με βάση το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας. Οι δύο νεαροί κατηγορούνται ότι σκότωσαν τη φοιτήτρια στο σπίτι του ενός εξ αυτών, επειδή εκείνη αρνήθηκε να δεχθεί τις ερωτικές τους προτάσεις και αντιστάθηκε. Στη συνέχεια, μετέφεραν το πτώμα της στην παραλία της Λίνδου και το πέταξαν στη θάλασσα, όπου και βρέθηκε.
planetnews
5 Δεκεμβρίου, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης