Νέα έρευνα: Να πώς ο κορωνοϊός μπορεί να εισβάλει από τα μάτια στον οργανισμό μας

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ

Μπορεί να εισβάλει ο νέος κορωνοϊός στον οργανισμό μας και από τα μάτια;

Ότι ο SARS-CoV-2 ενδέχεται να μεταδίδεται και από τα δάκρυα, το είχε επισημάνει από τον Μάρτιο η Αμερικανική Ακαδημία Οθφαλμολογίας, αλλά τώρα μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι τα μάτια περιέχουν μια πρωτεϊνη, την οποία χρησιμοποιεί ο φονικός κορωνοϊός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Ο κορωνοϊός προσκολλάται στους υποδοχείς ACE-2, γνωστούς και ως «πύλη εισόδου» στα κύτταρα. Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στην αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, εκεί δηλαδή που ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα καθώς και σε άλλα όργανα. Αλλά όπως ανακάλυψε η ομάδα των ερευνητών υπό την Ιατρική Σχολή του φημισμένη αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα μάτια παράγουν ΑCE-2, γεγονός που τα καθιστά στόχο για τον κορωνοϊό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν καταλήξουν σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα νοσούντος ανθρώπου στην επιφάνεια των ματιών κάποιου άλλου ατόμου, ο ιός μπορεί να ξεκινήσει από εκεί την εισβολή στον οργανισμό του. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ορισμένοι ασθενείς της Covid-19 εμφάνισαν και επιπεφυκίτιδα.

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε φακούς επαφής εν μέσω κορωνοϊού

Οι ερευνητές υπό τον Λίνγκλι Ζου, του τμήματος Οφθαλμολογίας του Τζονς Χόπκινς εξέτασαν δέκα μάτια ασθενών, που δεν πέθαναν από την Covid-19 για το ACE-2 καθώς και το TMPRSS2 -που βοηθά στην είσοδο του κορωνοϊού στον οργανισμό μετά την προσκόλλησή της πρωτεϊνης ακίδας του στο ACE-2 – δύο ένζυμα που πρέπει να είναι αμφότερα παρόντα στο ίδιο κύτταρο για να αναπαραχθεί αποτελεσματικά ο ιός. Σ’ όλα τα δείγματα βρέθηκε ACE-2 στον ιστό στο εσωτερικό των βλεφάρων, που ονομάζεται επιπεφυκότας, στο διαυγές εξωτερικό στρώμα του ματιού, που ονομάζεται κερατοειδής και στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς και του λευκού του ματιού, ενώ βρέθηκε και το TMPRSS2, σύμφωνα με την έρευνα που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλους επιστήμονες.

Κινδυνεύουμε να κολλήσουμε και από τα δάκρυα νοσούντων

Όπως γράφει ο δρ Ζου κι οι συνάδελφοί του «τα αποτελέσματα αυτά μαζί υποδεικνύουν ότι τα κύτταρα της οφθαλμικής επιφανείας, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, είναι επιρρεπή σε λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου, καθώς και ως δεξαμενή για τη μετάδοση αυτού του ιού από άτομο σε άτομο».

Ο δρ Ζου επισημαίνει ακόμη ότι σωματίδια του κορωνοϊού μπορούν να βρεθούν και σε δάκρυα ασθενούς, «που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετάδοσή του σε άλλα άτομα». «Η μόλυνση των κυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας θα μπορούσε να μετατρέψει το μάτι σε σημαντικό παράγοντα μετάδοσης με την έκκριση ιικού φορτίου να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μόλυνσης άλλων ατόμων», γράφει. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των πρακτικών ασφάλειας, όπως μάσκες προσώπου και μέτρα προφύλαξης της οφθαλμικής επαφής για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου COVID-19».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

11 Μαΐου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης