Λεφτά με τη… σέσουλα λόγω κορονοϊού! Αυτά είναι τα μέτρα που έχουν πάρει οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου

European Commission President Ursula

Αποδεσμεύονται δεκάδες δις για τα κράτη μέλη – Καθημερινές τηλεδιασκέψεις

Δραματικές είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει ο κορονοϊός στην Ευρώπη και υπάρχει πλέον συντονισμός όλων των χωρών σε ιατρικό και οικονομικό πεδίο για την αντιμετώπιση του.

Καθημερινή τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ, αξιοποίηση της μέγιστης ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προώθηση πρωτοβουλίας επενδύσεων, βάζει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

Σε μια προσπάθεια ευρωπαϊκής και ταχείας αντιμετώπισης του ιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «εργάζεται σκληρά» στα δύο μέτωπα της ιατρικής και της οικονομίας, μετά εντολή που έλαβε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη συντονισμένη αντιμετώπιση την οποία ζήτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επιτροπή. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξή της που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη.

Οι αποφάσεις σε ιατρικό επίπεδο

Στο ιατρικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1. θα συντονίζει τα αναγκαία μέτρα μέσω «καθημερινής τηλεφωνικής διάσκεψης» με τους υπουργούς Υγείας και τους υπουργούς Εσωτερικών και 2. θα συγκροτήσει «ομάδα επιδημιολόγων και ιολόγων» από διάφορα κράτη μέλη, η οποία θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή αξιολογεί τον διαθέσιμο εξοπλισμό προστασίας και τις αναπνευστικές συσκευές, καθώς και «τη δυνατότητα παραγωγής και διανομής τους».

 

Στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση στοχευμένης έρευνας, ενώ έχουν ήδη κινητοποιηθεί 140 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για έρευνες για εμβόλια, διάγνωση και θεραπεία.

Ποιες οι δράσεις για την οικονομία

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Επιτροπή προτάσσει τη δράση σε μακροοικονομικό επίπεδο, η οποία «απαιτεί συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής και της ΕΚΤ».

«Χαίρομαι που οι ηγέτες απηύθυναν έκκληση για μια τέτοια συντονισμένη στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή «χωρίς καθυστερήσεις» επεξεργάζεται μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών μέσω «κρατικών ενισχύσεων που θα μπορούν να εισρεύσουν στις επιχειρήσεις που τις χρειάζονται». Και δεύτερον, μέσω «της πλήρους αξιοποίησης της ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Επιτροπής θα υποβάλει συγκεκριμένες ιδέες ενώπιον της ευρωομάδας. ώστε να αποσαφηνιστούν ταχύτατα οι κανόνες του παιχνιδιού για τα κράτη μέλη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η επικεφαλής της Επιτροπής προωθεί μια “Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του covid-19”, η οποία θα απευθύνεται

· στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης,

· στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

· στις αγορές εργασίας

· και σε άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών μας.

Οι επενδύσεις αυτές θα ανέλθουν γρήγορα στα 25 δισ. ευρώ και για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η κ. φον ντερ Λάιεν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο την αποδέσμευση 7,5 δισ. ευρώ σε ρευστότητα επενδύσεων. Ταυτόχρονα μια ομάδα εργασίας θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί η έναρξη ροής των χρημάτων εντός των προσεχών εβδομάδων.

Πώς θα λειτουργήσει η Πρωτοβουλία Επενδύσεων

Για τη γρήγορη διοχέτευση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, η Επιτροπή θα προτείνει να παραιτηθεί φέτος από την υποχρέωσή της να ζητήσει επιστροφή των μη δαπανηθέντων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη.

 

Τα κράτη μέλη θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων. Θα τα χρησιμοποιήσουν για την εθνική συγχρηματοδότηση την οποία κανονικά θα έπρεπε να εξασφαλίσουν τα ίδια προκειμένου να λάβουν τις επόμενες δόσεις των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.

Βάσει των μέσων ποσοστών συγχρηματοδότησης στα κράτη μέλη, τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψουν την αποδέσμευση και χρήση διαρθρωτικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 17,5-18 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μέσω τροποποίησης του κανονισμού περί κοινών διατάξεων για τα διαρθρωτικά ταμεία. Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα υποβάλει την εν λόγω πρόταση στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, τα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα θα πρέπει να προσαρμοστούν, όπου χρειάζεται, ώστε η χρηματοδότηση να διοχετευτεί σε βραχυπρόθεσμα μέτρα εργασίας, στον τομέας της υγείας, σε μέτρα για την αγορά εργασίας και σε τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες.

Ο κορονοϊός έχει αναγκάσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να πάρουν μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός από τις μεγάλες οικονομίες περιλαμβάνουν από έκτακτες μειώσεις επιτοκίων και μεγάλα πακέτα δαπανών μέχρι την αναμονή για λήψη άμεσων μέτρων, όποτε αυτά χρειαστούν.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για έκτακτες δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και για την ανάπτυξη εμβολίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρώτη έκτακτη κίνηση που έκανε από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και άλλες μειώσεις των επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες.

ΚΙΝΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση 110,5 δισ. γιουάν (15,9 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το Πεκίνο ενίσχυσε τη χρηματοδοτική στήριξη των περιοχών που έπληξε ο κορονοϊός και η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε αρκετά από τα βασικά επιτόκιά της, περιλαμβανομένου του επιτοκίου αναφοράς, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χορηγούν φθηνά δάνεια και να προχωρούν σε ελαφρύνσεις πληρωμών για τις εκτεθειμένες επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα τροποποιήσει την περιβαλλοντική εποπτεία των εταιρειών για να βοηθήσει στην επανέναρξη της παραγωγής που είχε σταματήσει λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων, εστιάζοντας στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εταιρειών, καθώς οι ανησυχίες κορυφώνονται σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει με περισσότερη ρευστότητα τις αγορές και να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Επίσης θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες, που πλήττονται από τον κοροναϊό, δεν θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει έως τώρα τα επιτόκια, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση στις 3 Μαρτίου δεν συζητήθηκαν κάποια μέτρα, ενώ έχει ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειάς τους και να ετοιμαστούν για να ελαχιστοποιήσουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει έως τώρα σε ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει δηλώσει πως θα συσταθεί ένα κοινό επενδυτικό ταμείο ύψους 25 δισ. ευρώ από υφιστάμενους πόρους για να απορροφήσει το πλήγμα σε ευάλωτους τομείς των οικονομιών της περιοχής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσεις τις δημόσιες επενδύσεις κατά 12,4 δισ. ευρώ έως το 2024 και να κάνει πιο εύκολη τη λήψη επιδοτήσεων από εταιρείες για τη στήριξη εργαζομένων με μειωμένα ωράρια εργασίας. Ειδικοί για τον προϋπολογισμό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και πρόσφερε στις τράπεζες φθηνότερη χρηματοδότηση και τη μείωση των υποχρεωτικών κεφαλαίων τους, σε μία έκτακτη κίνηση για να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από τις ζημιές που έχει φέρει ο κορονοϊός.

ΓΑΛΛΙΑ

Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες την αναστολή ορισμένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενεργοποιεί κρατικά επιδοτούμενα σχήματα εργασίας με μειωμένο ωράριο, ενώ έχει ζητήσει από την κρατική επενδυτική τράπεζα να εγγυάται δάνεια που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών προβλημάτων.

Το Παρίσι έχει επιτρέψει, επίσης, στις εταιρείες να επικαλούνται κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κοροναϊού, αν δεν μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις που έχουν με το δημόσιο τομέα και ασκεί πίεση στις μεγάλες εταιρείες να δείξουν αντίστοιχη επιείκεια στους υπεργολάβους τους.

ΙΝΔΙΑ

Η κυβέρνηση πιέζει τις κρατικές τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια, που φθάνουν τις 500-600 δισ. ρουπίες έως το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κοροναϊό. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πληρωμές για στεγαστικά δάνεια θα ανασταλούν σε όλη τη χώρα και το ιταλικό τραπεζικό λόμπι ΑΒΙ δήλωσε ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν αναστολή πληρωμών των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Μέτρα φέρνει ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στον Καναδά, ενώ η μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται πλήξει σκληρά την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον κόσμο. Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 1,25% από 1,75%, με τις αγορές να προβλέπουν περαιτέρω μείωση τον επόμενο μήνα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πακέτο στήριξη ύψους 9,8 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χονγκ Ναμ Κι τόνισε πως αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα μοιράσει χρήματα στις υπαίθριες αγορές, το σύστημα υγείας και την φροντίδα των παιδιών.

11 Μαρτίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης