Ανεξέλεγκτος ο κοροναϊός: «Πιθανό να μολυνθεί μέχρι και το 70% των ανθρώπων παγκοσμίως» λέει καθηγητής του Χάρβαρντ –Δείτε πώς «σαρώνει» τον οργανισμό

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία – Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500 ενώ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος εντός της Ευρώπης

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού πυροδοτούν οι δηλώσεις καθηγητή του Χάρβαρντ, ο οποίος τόνισε ότι ενδέχεται να μολυνθεί μέχρι και το 70% του πληθυσμού.

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία.

«Εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος», δήλωσε και πρόσθεσε: «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

ΠΟΥ: Αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί

Τι ακριβώς κάνει ο κοροναϊός στο σώμα σου

Και μπορεί πολλά να είναι ακόμη είναι για τον νέο κοροναϊό, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Πως όταν εισβάλει στο σώμα σου, προκαλεί…καταιγίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι άλλωστε η φύση των παρωχημένων ζωονοσοκομικών κοροναϊών, που ξεπήδησαν από τα ζώα στους ανθρώπους όπως ο  SARS και ο MERS.

Σε αντίθεση με τους απλούς ιούς, όπως τα κρυολογήματα, αυτοί οι αναδυόμενοι κοροναϊοί μπορεί να πυροδοτήσουν μια «πυρκαγιά»  από άλλους ιούς σε πολλά όργανα του σώματος.

Αυτό εξηγεί γιατί η επιδημία COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, ξεπερνώντας τον αριθμό των θανάτων του SARS σε διάστημα εβδομάδων.

Οι πνεύμονες: το έδαφος μηδέν

Για τους περισσότερους ασθενείς, το COVID-19 αρχίζει και τελειώνει στους πνεύμονες, επειδή οι κοροναϊοί είναι αναπνευστικές παθήσεις.

Ο κοροναϊός διαδίδεται συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, «ψεκάζοντας» σταγονίδια που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε οποιονδήποτε είναι σε κοντινή απόσταση.

Οι κοροναϊοί προκαλούν επίσης συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη: Οι ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν με πυρετό και βήχα που θα εξελιχθεί σε πνευμονία.

Το στομάχι: Κοινή πύλη

Κατά τη διάρκεια της γρίπης SARS και MERS, σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών είχε διάρροια, το οποίο και είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των ζωονοσογόνων κοροναϊών.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια εάν τα γαστρεντερικά συμπτώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελευταία εστία, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις διάρροιας και κοιλιακού πόνου είναι σπάνιες.

Γιατί όμως ένας αναπνευστικός ιός ενοχλεί το έντερο;

Όταν οποιοσδήποτε ιός εισέρχεται στο σώμα μας, αναζητά ανθρώπινα κύτταρα «περνώντας» από τις αγαπημένες του  πόρτες-τις πρωτεΐνες -που βρίσκονται στο εξωτερικό των κυττάρων. Αν ο ιός βρει έναν συμβατό υποδοχέα σε ένα κύτταρο, μπορεί να εισβάλει.

Κάποιοι ιοί είναι «επιλεκτικοί» σχετικά με την πόρτα που επιλέγουν, αλλά άλλοι είναι λίγο πιο αδιάκριτοι.

«Μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν σε όλους τους τύπους κυττάρων» λέει η επιστήμονας Anna Suk-Fong Lok στο National Geographic.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πάντως αν ο κοροναϊός χτυπάει όντως στο έντερο, αλλά θεωρούν πως ο COVID-19 χρησιμοποιεί την ίδια πορεία με το SARS και μπορεί να χτυπήσει είτε στους πνεύμονες είτε το έντερο.

Αιματηρή θύελλα

Οι κοροναϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα συστήματα του σώματος, λόγω της υπερδραστικής ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι το 92% των ασθενών με MERS δεν είχαν πρόβλημα με τους πνεύμονες αλλά με το κυκλοφορικό τους σύστημα.

Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε πρόβλημα στο αίμα και με τους τρεις ζωονοτικούς κοροναϊούς, όπως αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς υπέστησαν οξεία νεφρική βλάβη και καρδιακή ανακοπή.

Ήπαρ: Παράπλευρες βλάβες

Όταν ένας κοροναϊός εξαπλώνεται από το αναπνευστικό σύστημα, το συκώτι σας είναι συχνά ένα από τα όργανα που θα… υποφέρουν.

Οι γιατροί έχουν δει ενδείξεις ηπατικής βλάβης στο SARS, το MERS και στον κοροναϊό, αν και λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια. Τι συμβαίνει λοιπόν;

«Μόλις ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να κολυμπήσει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας» λέει ο γιατρός  Lok. «Το ήπαρ είναι ένα πολύ αγγειακό όργανο με αποτέλεσμα ο [κοροναϊός] να μπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει στο συκώτι σας».

 

in.gr

25 Φεβρουαρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης