ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Ουρία, τι είναι και τι σημαίνει η αυξημένη και η μειωμένη τιμή της στο αίμα

Τι είναι η εξέταση;

Ο προσδιορισμός της ουρίας στο αίμα είναι μία εξέταση αίματος, που μαζί με τον προσδιορισμό της κρεατινίνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών. Η ουρία σχηματίζεται στο ήπαρ από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Στη συνέχεια, περνάει στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά ή ο οργανισμός χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, τα επίπεδα της ουρίας στο αίμα αυξάνονται. Αν υπάρχει σοβαρή ηπατική νόσος, έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση της ουρίας στο αίμα.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση της ουρίας είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

Σε υποψία δυσλειτουργίας των νεφρών. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

 • Αδυναμία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, υπνηλία.
 • Οίδημα στους αστραγάλους, γύρω από τα μάτια, στην κοιλιά.
 • Καφεοειδή ούρα.
 • Μείωση της ποσότητας των ούρων.
 • Πόνος στην περιοχή των νεφρών.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης, χρησιμοποιείται:

 • Στην παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία για γνωστή πάθηση των νεφρών.
 • Στην παρακολούθηση ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία μπορεί να έχουν βλαβερή επίδραση στα νεφρά.
 • Στο πλαίσιο εργαστηριακής διερεύνησης των ασθενών που προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.
 • Ως έλεγχος ρουτίνας σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
 • Για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας πριν από την έναρξη κάποιας φαρμακευτικής αγωγή

 

Ποια είναι η προετοιμασία της εξέτασης;

Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Για την εκτίμηση της ουρίας αίματος χρειάζεται μία απλή αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Μετά την αιμοληψία, το δείγμα θα  μεταφερθεί στο  βιοχημικό εργαστήριο. Με τη χρήση ειδικών αναλυτών, γίνεται η εκτίμηση της ουρίας  στο υπό εξέταση δείγμα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Οι φυσιολογικές τιμές της ουρίας αίματος είναι 10-50 mg/dl (μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν από εργαστήριο σε εργαστήριο). Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στη λειτουργία των νεφρών (οξεία ή χρόνια). Επίσης, μπορεί να προκληθεί από καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, σοβαρό έγκαυμα, αιμορραγία από το γαστρεντερικό, απόφραξη του ουροποιητικού ή αφυδάτωση. Τα χαμηλά επίπεδα είναι πιο σπάνια και μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογική κύηση, σε υποσιτισμό ή σε σοβαρή ηπατική νόσο.

Τι πρέπει να προσέχει στη διατροφή του κάποιος αν έχει αυξημένη ουρία στο αίμα

Αφού η αυξημένη ουρία στο αίμα συνδέεται άμεσα με την κακή λειτουργία των νεφρών, επιβάλλεται η διατροφή που θα επιλέξει ο ασθενής να μην καταπονεί υπερβολικά τα νεφρά. Μια διατροφή με περιορισμένη ποσότητα πρωτεϊνών και λίγο αλάτι είναι ιδανική στην περίπτωση αυτή.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα και για την απομάκρυνση της περιττής ποσότητας καλίου και φωσφόρου από τον οργανισμό. Εάν τα νεφρά υπολειτουργούν, συνιστάται επομένως να μην είναι υπερβολικά αυξημένη η πρόσληψη των δύο αυτών θρεπτικών. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι το αβοκάντο, η μπανάνα, το πορτοκάλι, το σύκο, η πατάτα, το σπανάκι, η τομάτα και το καστανό ρύζι. Τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, οι ξηροί καρποί και οι ηλιόσποροι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρόσληψη καλίου και φωσφόρου πρέπει να είναι μηδενική εάν η ουρία στο αίμα είναι αυξημένη.

Μεμονωμένες τροφές μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη λειτουργία των νεφρών, άρα και να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της αυξημένης ουρίας. Για παράδειγμα, τα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλλα, φράουλες κ.λπ.) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν καλύτερα το αίμα και να απομακρύνουν αποτελεσματικότερα την ουρία. Επίσης, το αγγούρι ενεργοποιεί τα νεφρά ώστε να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, άρα και να απομακρύνουν μέσω αυτών περιττά υποπροϊόντα.

ΠΗΓΗ: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων

14 Φεβρουαρίου, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης