ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ): Φρούτα και λαχανικά του μήνα Νοεμβρίου

67Ο Νοέμβρης έφτασε, και φέρνει μαζί του νέα σοδειά φρούτων και λαχανικών, φρέσκων και λαχταριστών. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα που έρχεται και τις αδιαθεσίες που προκαλεί, τα φρούτα και τα λαχανικά του Νοεμβρίου υπόσχονται και ανανέωση στη γευστική μας παλέτα.

Κάστανα ζεστά από τον καστανά στη γωνία του δρόμου, μέσα στο σακουλάκι τους, μας κάνουν να παρακαλάμε μη μας ζητήσει κανείς να δοκιμάσει κανένα. Μπορεί να τα έχουμε βάλει και στο τζάκι να ψηθούν – όπως και να έχει, τα κάστανα τα αγαπάμε και για τη γεύση αλλά κυρίως και για την ιεροτελεστία που τα συνοδεύει. Βόλτα στο βουνό με ζεστά ρούχα και συννεφιασμένο καιρό, δίπλα στο τζάκι, ζεστές στιγμές χαραγμένες στη μνήμη. Πού βρίσκεται; Στα ορεινά μέρη της πατρίδας μας και κυρίως στα Βόρεια.

Στον κήπο κόβουμε και το μανταρίνι μας καθώς κάνουμε βόλτα, κι αν είναι της ποικιλίας Κλημεντίνης, είμαστε τυχεροί γιατί δεν έχει κουκούτσια. Θα το απολαμβάνουμε μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά ας κόψουμε κι άλλα να πάρουμε σπίτι. Μην ξεχάσουμε και λίγα πορτοκάλια, για στύψιμο και ασπίδα κατά του κρυώματος.

Γκρέιπ φρουτ. Έχουμε στην Ελλάδα καλλιέργεια γκρέιπ φρουτ; Αμέ. Και πεντανόστιμα, και φρέσκα. Στον δίπλα πάγκο, των λαχανικών, προσοχή μην μπερδέψουμε τα κοκκινογούλια με τα παντζάρια, γιατί δεν είναι το ίδιο! Μήπως στην παντζαροσαλάτα βάλουμε και λίγες βρούβες στο πλάι, φανταστικά αγριόχορτα της ελληνικής πανίδας.

Λαχανικά:

Αβοκάντο, αγκινάρες, αντίδι, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, κρεμμύδια χλωρά, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο,σπανάκι, φασολάκια, φινόκιο.

Φρούτα:

Ακτινίδια, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, λωτός, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια

Ξηροί καρποί:

Αμύγδαλα, κάστανα, ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια.

planetnews

Νοέμβριος 5, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης