Θα πάρουν τελικά οι συνταξιούχοι αναδρομικά τα κομμένα δώρα; Σταθμός η απόφαση του Πρωτοδικείου

Μακρύς είναι ο δρόμος για την διεκδίκηση των δώρων των συνταξιούχων μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, ωστόσο νομικοί εκτιμούν με βεβαιότητα ότι το δημόσιο θα ασκήσει έφεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση θα φθάσει μέχρι τον ανώτατο βαθμό δικαστικής κρίσης, δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρ’όλ’αυτά, οι δικηγόροι που ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο, συνιστούν στους συνταξιούχους να επισκεφθούν το ταμείο τους και να υποβάλλουν αίτηση για διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων τους (μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου) σημειώνοντας ωστόσο, ότι μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα που θα καταθέσουν την αίτηση, θα πρέπει να έχουν ασκήσει και αγωγή, διεκδικώντας τα δώρα που έχουν περικοπεί.

Αυτές οι κινήσεις αφορούν εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά την επίμαχη απόφαση, αφού σε περίπτωση που η υπόθεση κριθεί θετικά για τους συνταξιούχους, δεν θα αφορά μόνο αυτούς, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εν ενεργεία εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων. Εξάλλου, ήδη, η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/12, με τον οποίο έγιναν οι περικοπές, ωστόσο η απόφαση για το εαν θα επιστραφούν χρήματα παραμένει πολιτική, όπως εξάλλου έγινε και με τους ενστόλους.

Ποιες είναι οι πιθανότητες για επιστροφή αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους. Τι πραγματικά λέει η απόφαση του ΣτΕ για τους νόμους 4051 και 4093

Σύγχυση, αλλοπρόσαλλη πληροφόρηση και δημιουργία εικονικών εντυπώσεων αναφορικά με την μαζική επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, προέκυψε μετά την είδηση ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δικαίωσε συνταξιούχο για περικοπές σύνταξης και δώρου που αποφασίστηκαν το 2012.

Η πεποίθηση που διαμορφώνεται από μερίδα του Τύπου, είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την δικαίωση χιλιάδων συνταξιούχων οι οποίοι έχουν καταθέσει παρόμοιες αγωγές. Είναι όμως έτσι;

Υπόθεση που «τρέχει» εδώ και τρία χρόνια

Κατ’ αρχάς, οι αγωγές για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις που προκύπτουν από τους νόμους 4051 (δώρα) και 4093 (αφορά όσους λαμβάνουν αθροιστικά από κύρια και επικουρική, σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ), τρέχει εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Δεν είναι τωρινή υπόθεση, απασχολεί τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τη δικαιοσύνη αλλά και τη κυβέρνηση, εδώ και αρκετό διάστημα.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 10/6/2015, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4051 και 4093 του 2012 και η πλειοψηφία των αγωγών που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, είτε ομαδικών υπό την «αιγίδα» συνταξιουχικών οργανώσεων είτε ατομικών, αφορούσε την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ και εμπεριείχε δύο κύριες διεκδικήσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τον τερματισμό των κρατήσεων και η δεύτερη με την επιστροφή των αναδρομικών.

Ανέφικτη η επιστροφή αναδρομικών ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ!

Εδώ λοιπόν, γεννάται σε πολιτικοικονομικό επίπεδο, το μείζον ερώτημα: κατά πόσον είναι εφικτή η επιστροφή αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιθυνόντων του υπουργείο Εργασίας, προσεγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ; Οι πιθανότητες επιστροφής από τον αρμόδιο ΕΦΚΑ είναι ελάχιστες. Είναι σχεδόν ανέφικτο, δημοσιονομικά και πρακτικά αδύνατο να επιστραφεί το εν λόγω τεράστιο ποσό, γεγονός που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ άλλων και τα δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν ανοίξει επί αυτή της υπόθεσης και άλλων σχετικών.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Για το αμιγώς νομικό «πλέγμα» της υπόθεσης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10/6/2015, πάνω στην οποία βασίστηκε και η προσφυγή του συνταξιούχου από την Θεσσαλονίκης, αποτελεί οδηγό για τα «κατώτερα» δικαστήρια. Και με δεδομένο αυτό, η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στην απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών, σε σχέση με την «ετυμηγορία» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, προσδίδει άλλη διάσταση στην υπόθεση, ενόψει και του Εφετείου στο οποίο θα προσφύγει ο ΕΦΚΑ.

Τι λέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Ότι η διεκδίκηση των παρακρατήσεων, μπορεί να γίνει από 10/6/2015 (ημερομηνία έκδοσης της απόφασης) και μετά. Αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία των δικαστών του ΣτΕ, ωστόσο, υπήρξε και η ισχυρή μειοψηφία που κατεγράφη και ισχυρίστηκε ότι η αναδρομικότητα πρέπει να ισχύει από τον χρόνο ισχύος των νόμων, δηλαδή από το 2012. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ, που είναι οριστική και αμετάκλητη, δεν μιλάει για επιστροφή αναδρομικών από το 2012 αλλά από τις 10/6/2015 και εντεύθεν.

Εντός του Μαρτίου, βάσει της πληροφόρησης που έχει το Sin, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα αρχίσει την εκδίκαση εκατοντάδων αγωγών που αφορούν τους νόμους 4051-4093 (ως προς τα ποσά) και έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους των πρώην ΔΕΚΟ.

(ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr 09/10/2018 – Νώντας Βλάχος)

Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης είναι ο πρώτος συνταξιούχος του ΙΚΑ που δικαιώθηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων.

Το Δικαστήριο δικαίωσε το μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων με την επιστροφή 11.184,57 ευρώ που αντιστοιχεί μαζί με τους τόκους στην επιστροφή Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για το διάστημα 1/1/2012 έως 23/7/2015.

Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε την αναδρομική επιστροφή της μείωσης που επιβλήθηκε με το νόμο 4093 σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για συνολικό διάστημα 3,5 ετών.

Ωστόσο η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Εφετείο όπου έχει προσφύγει ο ΕΦΚΑ για να μην πληρώσει το ποσό της πρωτόδικης απόφασης.

enallaktikos.gr

Πηγή: iefimerida.gr
Οκτώβριος 10, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης