Ζάκυνθος: Τσελέντης-«Τα ψάρια «μίλησαν» –«Θέλω να γίνει τώρα ο μεγάλος μετασεισμός»

Συναγερμός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Προειδοποίηση Τσελέντη για μεγάλο μετασεισμό – Πότε και πού θα «χτυπήσει» – Τι αποκαλύπτει για το τσουνάμι

Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10/2018) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σεισμός προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, ενώ πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους.

«Πρέπει να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός»

«Το φαινόμενο εξελίσσεται τελείως ομαλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 30 μετασεισμοί, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ.

«Θα περιμένουμε σίγουρα έναν και πιο μεγάλο μετασεισμό, της τάξης του 6 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνει αυτός. Αν δεν γίνει δεν θα ησυχάσουμε» ανέφερε ο σεισμολόγος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους κατοίκους πως τις επόμενες ημέρες θα νιώθουν πολλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Όπως αναφέρει, θα ήθελε ο μεγάλος μετασεισμός να μην γίνει σε μεγάλη χρονική απόσταση από σήμερα, γιατί τώρα είναι σε εγρήγορση οι κάτοικοι. Ο κ. Τσελέντης λέει ακόμα ότι ο μετασεισμός μπορεί να είναι και 6 Ρίχτερ και προσθέτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Όπως αναφέρει, έχει παρατηρήσει στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές ότι πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων και αυτό γιατί. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουνε.

«Ξεκινάμε με μια αρχή, ότι μακάρι όλες οι ελληνικές πόλεις να άντεχαν όπως άντεξε η Ζάκυνθος. Αυτή η ευχή είναι ανεκπλήρωτη. Ο σεισμός ο οποίος έγινε θα έλεγα κατά βεβαιότητα, πλέον, ότι ήταν ο κυρίως σεισμός και είμαστε τυχεροί διότι έγινε στη θάλασσα, έγινε σε ένα ρήγμα με κατεύθυνση προς την Ιταλία και οι επιπτώσεις, βέβαια, στο νησί και λόγω του καλού αντισεισμικού κανονισμού που έχει η Ζάκυνθος και ότι είναι πολύ καλά χτισμένα τα κτίρια, ήταν αμελητέες», λέει ο κ. Τσελέντης.

Και συνεχίζει ο κ. Τσελέντης: «Δηλαδή που ξανακούστηκε 6,4 Ρίχτερ σε 30 χιλιόμετρα από μια πόλη και να μην ανοίξει μύτη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα οι κάτοικοι θα είναι ήσυχοι ως προς το μέγεθος. Αλλά να είναι ανήσυχοι και οφείλω να τους κρατάω σε μία εγρήγορση γιατί θα έχουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία η οποία θα κρατήσει εβδομάδες μπορεί και μήνες, δηλαδή δε σημαίνει ότι θα γίνονται όπως γίνονται σήμερα και αύριο, αλλά μπορεί κάθε 5 μέρες να έχουμε και κάποιον ισχυρό μετασεισμό. Θα ησυχάσω όταν έχουμε ένα μετασεισμό πάνω απ΄το 5,5. Έχουμε ήδη 5,1, έχουμε 4,9. Ένας σεισμός της τάξης του 6,4 πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσει έναν ισχυρό μετασεισμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει ακόμα και το 6. Αυτός αν δεν γίνει δε σημαίνει ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός ο νυχτερινός, απλώς θα γίνει πιο μετά – μπορεί να γίνει μετά από 8 μήνες, από 9 μήνες. Εγώ θέλω να γίνει τώρα. Για ποιο λόγο; Γιατί τώρα ο κόσμος είναι σε επαγρύπνηση, είναι ψυλλιασμένος, όπως λέμε».

Το ρήγμα αυτό δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Κεφαλλονιάς

«Το άλλο το οποίο θέλω να πω», λέει ο κ. Τσελέντης, «είναι, το ρήγμα το οποίο ενεργοποιήθηκε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Κεφαλλονιάς, που έδωσε μεγάλους σεισμούς. Όπως, επίσης, δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση. Ένας σεισμός του 6,4 είναι πιθανό να επηρεάσει τεκτονικά ρήγματα. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Εμείς, το Δυναμικό, στέλνει αύριο ένα κλιμάκιο – 14 όργανα για να ζώσουμε τη περιοχή – να παρακολουθούμε ακόμα και τις μικροδονήσεις στη περιοχή, να δούμε μήπως έχουμε καμία μετατόπιση αλλά δε βλέπω κάτι τέτοιο. Επομένως, νομίζω ότι το δύσκολο πέρασε και θα δώσω και μια ευχή – μακάρι να μοιάσουνε στη Ζάκυνθο και άλλες πόλεις».

Το ραδόνιο και το VAN – Τα ψάρια «μίλησαν»

Ο κ. Τσελέντης εξηγεί ότι συνεργάζεται με τα δίκτυα VAN αλλά όπως επισημαίνει «Τα δίκτυα VAN- έχουν σταματήσει να δουλεύουν στη Ζάκυνθο που είχανε, δε δουλεύουνε τα δίκτυα VAN στο Πύργο, που πιάναμε τη περιοχή αυτή, δε δουλεύουνε στα Γιάννενα και έχουν περιοριστεί μόνο στην Αττική. Εκεί, λοιπόν, δεν είχαμε ένδειξη. Εμείς έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο γεωδυναμικό με ραδόνια. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από σεισμούς κάποιες μέρες πριν. Δυστυχώς με τη τελευταία καταιγίδα η οποία έγινε – το είχαμε αυτό το δίκτυο στη Μεθώνη – μας το ξήλωσε το δίκτυο ραδονίου αυτό και δεν είχαμε και εκεί ένδειξη. Επομένως, η μόνη ένδειξη η οποία είχαμε είναι – και μη γελάσετε – είναι ότι εδώ και δύο μέρες μίλαγα με έναν ψαρά στη Κεφαλλονιά και μου έλεγε ότι σταματήσαμε να βγάζουμε ψάρια εδώ και 3 μέρες. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχω παρατηρήσει εγώ στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχει παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων και αυτό γιατί. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουνε.

Τέλος, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ καταγράφηκε τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

Όπως σημείωσε, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Ένας σεισμός του 6,4 Ρίχτερ πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6 Ρίχτερ. Αυτό  πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση, «όχι γιατί θα έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, αλλά ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 6 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα κτήρια».

Ο ίδιος τόνισε πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,4 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις». Αναφορικά με τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης.

newsbomb

newsit

Οκτώβριος 26, 2018
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης