Επίδομα 400 ευρώ και αναστολή των υποχρεώσεων για 4 μήνες -Πρόσθετη αμοιβή για το προσωπικό των νοσοκομείων

To πρώτο μεγάλο πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοινώνει σε λίγες ώρες η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με προβλήματα λόγω μηδενισμού του τζίρου.

Το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, ενώ αναστέλλεται η πληρωμή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Επιπρόσθετα το κορυφαίο  ζήτημα που να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση αφορά την αγορά εργασίας.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του απεύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μη προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη τους.

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αφορά τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις που βιώνουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα  το μεσημέρι. Το mononews.gr θα μεταδώσει live τις ανακοινώσεις των κ. Χρήστου Σταικούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση .

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:

  • το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους. Θα ανέρχεται  στα 400 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από το Κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν. Και οχι μόνο αυτό αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.
  • Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
  • Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές  πληρωμής δανείων  και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων.
  • Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για όλους.

Συγκεκριμένα ότι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις, ως προς την αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις  έχουν πληγεί (από το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων) και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πληρώσουν τις δόσεις για διάστημα τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 616.000 φορολογούμενοι και για το τρέχον έτος έχει υπολογιστεί η είσπραξη περίπου 785 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον μέτρα για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση του τζίρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%, ενώ σε Τρίτη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και  ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας.

18 Μαρτίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης