Εξωγήινο μήνυμα σε κώδικα, στις άμμους του Άρη: Τι σημαίνει

1a«NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !! »

Βγαλμένη μέσα από τα πιο τρελά όνειρα των συνωμοσιολόγων/ ουφολόγων και των οπαδών των θεωριών περί «αρχαίων αστροναυτών» φαίνεται να είναι η είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, περί εντοπισμού ενός υποτιθέμενου μηνύματος που εντοπίστηκε στις άμμους του Άρη, γραμμένου σε κώδικα  (τελείες- παύλες).

Το «μήνυμα» αυτό εντοπίστηκε από το όργανο HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, και εκ πρώτης όψεως φαίνεται απίστευτο: Ένα μήνυμα στον Άρη, σε κώδικα, θα σήμαινε είτε ότι το έγραψε κάποιος άνθρωπος «ναυαγός του Διαστήματος» (λίγο δύσκολο, καθώς δεν έχει υπάρξει – γνωστή- επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη), είτε κάποιος άγνωστος πολιτισμός στην επιφάνειά του (που ξέρει τον κώδικα Μορς) είτε κάποιοι εξωγήινοι επισκέπτες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουν (πάλι, σε κώδικα Μορς, υπογραμμίζουμε), είτε…πολλές άλλες θεωρίες, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός.

Ωστόσο, η πραγματικότητα, όσο συναρπαστική και αν είναι από επιστημονικής πλευράς, μάλλον θα απογοητεύσει τους φανατικούς των UFO και του Έριχ φον Νταίνικεν: Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του HiRISE, όπου υποδεικνύεται η εν λόγω εικόνα (σε δημοσίευση με τίτλο «Martian Mors Code»), οι σκουρόχρωμοι αμμόλοφοι όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο εύρημα επηρεάζονται από την τοπική τοπογραφία.

«Το σχήμα και ο προσανατολισμός των αμμόλοφων συνήθως μας υποδεικνύουν την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά σε αυτή την εικόνα τα σχήματα των αμμόλοφων είναι πολύ σύνθετα, οπότε είναι δύσκολο να ξέρουμε την κατεύθυνση των ανέμων. Ωστόσο, μια κυκλική κοιλότητα (πιθανώς ένας παλιός κρατήρας μετεωρίτη που δεν έχει γεμίσει) έχει περιορίσει την ποσότητα της σκόνης που είναι διαθέσιμη για τον σχηματισμό αμμόλοφων και επηρεάσει τους τοπικούς ανέμους. Ως αποτέλεσμα, οι αμμόλοφοι εδώ σχηματίζουν ξεκάθαρες τελείες και παύλες.

Οι “παύλες” είναι γραμμικοί αμμόλοφοι που σχηματίζονται από ανέμους δύο κατευθύνσεων…η συνδυασμένη επίδραση ανέμων από δύο κατευθύνσεις στις σωστές γωνίες στους αμμολόφους ωθεί υλικό σε γραμμικό σχήμα.

Οι μικρότερες “κουκκίδες” σημειώνονται όπου υπάρχει κάποια διαταραχή/ παύση στη διαδικασία που σχηματίζει αυτούς τους γραμμικούς αμμόλοφους.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι πλήρως κατανοητή σήμερα» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του HiRISE, όπου εξηγείται γιατί οι εικόνες θυμίζουν κώδικα Μορς.

‘Οπως είπε στο Gizmodo η Βερόνικα Μπρέι, η targeting specialist που ανέλυσε τη φωτογραφία, τέτοιου είδους εικόνες έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν- αλλά αυτή η εικόνα (από το πεδίο αμμολόφων Hagal) είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, λόγω της καθαρότητάς της.

…και μάλιστα μπήκε και στη διαδικασία να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα, βάσει κώδικα Μορς. Είναι το εξής:

«NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !! »

13 Ιουλίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης