Μάσκες στους μαθητές σε μέγεθος μπλούζας -Κεραμέως: Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα

Χάος με τις μάσκες που δόθηκαν σε χιλιάδες μαθητές. Γιατί είχαν το μέγεθος μπλούζας;

Οι μάσκες στους μαθητές όπου δόθηκαν στα σχολεία είχαν μέγεθος μπλούζας και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές των ειδικών. Μάλιστα, αρκετές από τις μάσκες όχι μόνο δεν εφαρμόζονται στους μικρούς μαθητές, αλλά ούτε και στους ενήλικες.

Παρόλα αυτά, με καθυστέρηση η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε ανακοίνωση της, μιλάει για το λάθος που έγινε και επισημαίνει πως «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

«Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Παράλληλα, τονίζει πως «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Κεραμέως για λάθος μάσκες: Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα

Τα λάθη στις μάσκες στα σχολεία δεν είναι αρμοδιότητα της Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε η ίδια σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η ίδια μίλησε τόνισε πως δεν φέρει ευθύνη για τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν τους μικρούς μαθητές και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις των ειδικών. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές είναι αρκετά μεγάλες σε μέγεθος, ώστε να είναι ακατάλληλες ακόμη και για ενήλικο.

Παρόλα αυτά, η υπουργός Παιδείας αποποιήθηκε την ευθύνη καθώς είπε πως δεν είναι δικής της αρμοδιότητας η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, λέγοντας πάντως ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Χαμός στο Twitter

Οι μάσκες που πήραν τα παιδιά στα σχολεία είναι τεράστιες και στα social media έχει γίνει χαμός.

Γονείς αναρτούν φωτογραφίες με τις υπερμεγέθεις μάσκες που φαντάζουν με κουκούλες στα πρόσωπα των μαθητών.

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις μάσκες που διανεμήθηκαν σε μαθητές σχολείων της χώρας, και κάποιες εξ’ αυτών είναι μεγάλες σε μέγεθος με αποτέλεσμα να καλύπτουν ακόμη και όλο το πρόσωπο των μαθητών, αναφέρεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι αρμόδιες Επιτροπές συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών, που είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Ωστόσο, “αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών” και καθώς “η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής” τελικά αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν είχε μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ΓΓΔΥ θα αποστείλει στην ΚΕΔΕ ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια “να έχουν το σωστό μέγεθος”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για μάσκες που διανεμήθηκαν σε κάποιες σχολικές μονάδες της επικράτειας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει:

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

14 Σεπτεμβρίου, 2020

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης